Intervenții neautorizate asupra unui monument istoric, obținerea de foloase necuvenite, deturnarea unei funcțiuni declarate pentru închirierea unui bun public sau exploatarea prin muncă la negru a unor imigranți, sunt ultimele acuzații care i se aduc lui Iulian Coman, patronul de la Curtea Berarilor. Acesta a acaparat ilegal întregul complex de vestigii istorice din centrul Iașului, a început lucrări neautorizate de extindere în urma cărora a distrus și zidit o parte dintre vestigii, îngrădește accesul ieșenilor în zonele neconcesionate și, de mai bine de un an de zile exploatează câțiva zeci de asiatici prin muncă la negru pe care ulterior îi cazează, atât pe aceștia cât și pe alți imigranți care lucrează ca livratori, în fostul dispecerat al Poliției Locale, pe care l-a transformat într-un hotel ad-hoc.
Vestigiile istorice din centru Iașului continuă să fie acaparate, piatră cu piatră, de către un cunoscut escroc din domeniul HoReCa. Iulian Coman, patronul restaurantului Curtea Berarilor nici nu se mai sfiește să își acopere ilegalitățile. În urmă cu câteva luni, acesta a început lucrări neautorizate de extindere a restaurantului, în zona de vestigii istorice, zidind vestigiile și mascându-le apoi cu panouri decorative. Pentru a ascunde intervenția neautorizată, Coman a blocat cu grilaje punctele de acces către cluburile din vecinătate. Deși au fost unele reclamații, acestea au fost înăbușite în fașă, iar controalele au fost stopate.
În urmă cu 7 ani, municipalitatea ieșeană amenința cu evacuarea lui Coman din spatiul de la CUB și rezilierea contractului parafat în anul 2012, conflictul dintre Primărie și firma Beer Garden Junior SRL, cea care administrează restaurantul Curtea Berarilor, ajungând pe masa judecătorilor. Motivul invocat de juriștii Primăriei a făcut referire la nenumărate întârzieri ale plății redevenței anuale de 10.000 euro, precum și pentru nerespectarea clauzelor contractuale ce fac obiectul contractului de concesiune. Într-o adresă transmisă firmei Beer Garden, reprezentanții municipalității au cerut predarea spațiului invocând nerespectarea contractului și au mai susținut faptul că soții Coman nu ar respecta obligația de folosință a vestigiilor istorice din preajmă, în conformitate cu un ordin al Ministerului Culturii.
Primăria îl amenință cu evacuarea, dar tot Primăria îi concesionează sediul Poliției Locale
Curios este faptul că soții Ioana și Iulian Coman, nu numai că nu au fost zburați în stradă pentru abaterile repetate, dar Primăria le-a mai concesionat un alt spațiu în arealul complexului de vestigii. Deși îl cunoștea ca pe un cal breaz, pentru abateri repetate, inclusiv pe linia intervențiilor ilegale asupra vestigiilor monumente istorice de la CUB, Primăria, prin corupții si inconstienții ei reprezentanți, îi concesionează acestui individ și spatiile în care a funcționat dispeceratul Politiei Locale Iași, înlesnindu-I astfel un monopol facil asupra întregului complex de vestigii. Ei bine, în acest fost sediu al Poliției Locale, Coman a demarat alte lucrări neautorizate, transformând clădirea în adăpost pentru zeci de asiatici pe care îi exploatează prin muncă la negru, dar și pentru alți imigranți care lucrază ca livratori.
“Cu ocazia verificărilor efectuate în teren, Bd. S. C. M. nr. 8-10, zona Cub subsol, unde în spațiul existent (fost Dispecerat și birouri) Poliția Locală în prezent deținut de domnul C. I. de la Curtea Berarilor, s-a luat legătura cu d-na contabila B. E. care ne-a adus la cunoștință că în spațiile respective au fost montate paturi suprapuse și locuiesc cetățeni străini. Având în vedere faptul ca domnul C. nu poate fi găsit, până la data de 05.11.2024, urmează a se relua verificările”, ne-a declarat Liviu Zanfirescu, șeful Poliției Locale Iași .
La un pas de pușcărie
În anul 2013, Iulian Coman a fost la un pas de intra în puşcărie pentru că nu achitase amenda penală dintr-un dosar în care fusese condamnat în 2012. Biroul Executări Penale a cerut instanţei să transforme această amendă în închisoare, dar Coman a plătit totul până la ultimul leu. Pedeapsa îi fusese aplicată într-un dosar în care fusese acuzat de „reţinere şi nevărsare, cu intenţie, în cel mult 30 zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă”, în calitate de administrator al Fortus Construct. Iulian Coman nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere.