Patru directori de şcoală au gestionat, cumulat, bugete totale de peste 8 milioane de euro, bani cu care au construit săli de clasă noi, ateliere, laboratoare şi au dat mese calde elevilor lor

0
70

Patru directori de şcoală din România, premiaţi de Asociaţia pentru Valori în Educaţie (AVE) în cadrul Galei Premiilor pentru Directorii Anului 2024, au transformat instituţiile pe care le conduc prin atragerea de finanţări europene şi locale, administrând bugete cumulate de peste 8 milioane de euro.

Cu aceşti bani, au construit săli de clasă şi laboratoare moderne, au extins oferta de specializări în funcţie de cerinţele economice locale şi au asigurat mese calde pentru elevii lor.

„Directorii câştigători de anul acesta au gestionat bugete totale de peste 8 milioane de euro (cumulat, din proiecte). Şcoala Directorului Anului a atras un buget de 13 ori mai mare din alte fonduri decât cel pus la dispoziţie de Ministerul Educaţiei. Directorii câştigători au făcut ca rata de promovabilitate la Bacalaureat să crească chiar şi cu 50%. Şcolile lor colaborează cu zeci de operatori economici, elevii merg la stagii de practică în străinătate (700 de elevi au făcut practica de specialitate în Portugalia), iar media notelor a crescut în general cu 35%,” a spus Andreea Nistor, director executiv al AVE.

Daniela Claudia Orăşanu de la Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea” din Paşcani, judeţul Iaşi, a fost desemnată directorul anului 2024. La categoria Antreprenoriat a fost premiată Marinela Culea, de la Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” din Brăneşti (judeţul Ilfov). Premiul pentru Egalitate de Şanse a fost câştigat de Ana Maria Chelaru de la Liceul Teoretic „Comandor Alexandru Cătuneanu” din Lunca Cetăţuii (judeţul Iaşi), iar cel pentru Inovare merge la Robert-Narcis Harabagiu de la Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” din Buzău.

Daniela Claudia Orăşanu, directoarea Colegiului Tehnic de Căi Ferate „Unirea” din Paşcani, câştigătoarea titlului de directorul anului 2024 a gestionat un buget de circa 4 milioane de euro numai în anul şcolar 2023-2024. Pentru fiecare 1 euro primit de la bugetul de stat pentru cheltuieli materiale (costul standard pe elev) au fost atraşi, în perioada 2023-2024, încă 13,63 euro din trei tipuri de fonduri: europene, buget local şi extrabugetare.

În 2023, a construit şapte săli de clasă noi şi un atelier pentru instruire practică, transformând complet un garaj aflat în paragină. A fost renovată şi modernizată infrastructura şcolii, inclusiv laboratoarele, sălile de clasă şi grupurile sanitare.

Rata de promovare la bacalaureat a ajuns la 78,13% de la 52%, iar media notelor elevilor a crescut cu 35% (de la 5,88 la 7,93). De trei ani, toţi elevii şcolii beneficiază de o masa caldă la preţ subvenţionat din sponsorizări de la mediul de afaceri local, „prânzul la cutie” – 9 preparate la alegere cu preţ de 7 şi 12 lei/porţia.

Premiul „Directorul Anului pentru Inovare” a fost primit de directorul-adjunct al Liceului Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” din Buzău, Robert-Narcis Harabagiu.

În anul şcolar 2023-2024, a implementat un plan de şcolarizare inovativ, cu 7 specializări noi, cerute de operatorii economici locali, şi a crescut de 5 ori oferta pentru învăţământul profesional dual.

Liceul a accesat peste 2,7 milioane de euro pentru proiecte europene nerambursabile, prin care 788 de elevi au efectuat stagii de pregătire în Portugalia. Toate sălile sunt dotate cu table interactive şi laptopuri, iar cadrele didactice şi elevii folosesc platforme şi softuri educaţionale moderne.

Premiul „Directorul Anului pentru Antreprenoriat” a fost câştigat de Marinela Culea, directorul Liceului Tehnologic „Cezar Nicolau” din Brăneşti, judeţul Ilfov, care a implementat un curriculum inovativ în domeniul înverzirii urbane şi a dus 25 de elevi şi 15 profesori în Danemarca pentru programe de formare. Valoarea finanţării a fost de 74.459 de euro. De asemenea, a atras finanţări în valoare totală de 400.000 de euro din peste 10 surse, inclusiv fonduri europene şi cofinanţare din partea partenerilor locali şi internaţionali.

Anul trecut, 43 de elevi din şcoala sa au participat la stagii de practică în agricultură printr-un proiect ErasmusĂ cu o finanţare de 72.892 de euro, iar liceul a fost dotat cu laboratoare inteligente, valoarea achiziţiei fiind de 70.000 de euro.

Premiul „Directorul Anului pentru Egalitate de Şanse” a fost acordat directorului Liceului Teoretic „Comandor Alexandru Cătuneanu” din Lunca Cetăţuii, judeţul Iaşi, Ana Maria Chelaru. Cu ajutorul unui grant de 756.783 lei pentru activităţi remediale şi nonformale, a dotat şcoala cu săli inteligente şi echipamente moderne, reducând absenteismul şi abandonul şcolar şi crescând rata de promovabilitate. Numărul de absenţe a scăzut cu 33% în anul şcolar 2023-2024 faţă de 2022-2023.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments