Conflict de interese la Ateneu! Interimarul Persic plimbă actorii Atenelui precum ursul la circ, la evenimente organizate de o șefă din Primărie

0
1301
Gheorghita Persic

Afaceri cusute cu ață albă între Fundația Hecuba și Ateneul Iași, doua instituții subordonate Primăriei Iasi. Directorul interimar al Ateneului, Gheorghiță Persic, a realizat în ultimul an venituri extra salariale de 1773 lei.  Managerul de la Ateneu ar fi realizat acești bani din organizarea de ateliere de teatru pentru elevi ai unei școli din Iași care avea contract în acest sens cu Asociația ROIS, pentru suma de 41 mii lei. Acest ONG, controlat de Nicoleta Emacu, directorul Fundației Hecuba, are ca membru fondator un angajat al Ateneului, în persoana Deliei Rosu, șefa PR. Practic, șefa PR-ului de la Ateneu, este membru fondator al ONG-ului care îl plătește pe șeful ei. Managerul Ateneului din Iasi nu are studii și nici pregătire artistică, acesta provenind din zona teologică, fapt pentru care există suspiciunea rezonabilă că acești bani ar fi fost capacul pentru intermedierea acestor servicii. Practic, o spălare de bani prin intermediul unor paravane neguvernamentale cu finanțare publică.

Asociatia unei șefe din Primaria Iasi tulbură echilibrul instituțional și legal,  și așa precar , al unor instituții din subordinea municipalității. Nicoleta Emacu, directorul Fundației Hecuba, soția fostului deputat și președinte UNPR Iasi, generalul Gheorghe Emacu, a început să racoleze artiști și decidenți din conducerea  Ateneului din Iași, pentru diverse activități plătite din aceeași visterie publică, respectiv bugetul local al municipiului Iași. Potrivit legii, orice persoană ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică și are un interes personal de natură patrimonială care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin, se află în conflict de interese. Cum stau de fapt lucrurile? Asociația ROIS (Ready to Open Intercultural Spaces) , constituită în anul 2014, a funcționat timp de 8 ani la cote de avarie în ce privește desfășurarea de activități specifice obiectului de activitate, respectiv  activități ale altor organizații. În schimb,  pentru a-și masca lipsa de activitate printr-un caracter lucrativ, conducerea acestui ONG, reprezentată de Nicoleta Emacu,  directorul Fundației Hecuba controlate de municipalitatea ieșeană, mai bătea din când în când la ușa Primăriei pentru câte o finanțare pe vreun proiect plesnit la repezeală, fără niciun impact comunitar. Dacă în primii 8 ani de activitate, veniturile acestei asociații au fost zero pe linie, din 2022, în evidențele financiare ale ROIS.ului au început să apară primele lichidități. Astfel, în cursul anului trecut a înregistrat pentru prima oară o cifră de afaceri, alta decât 0 lei, respectiv  11.700 lei, în timp ce veniturile s-au ridicat la 118.581 lei.

Șefa PR-ului de la Ateneu, membru fondator al ONG-ului care îl plătește pe șeful ei

Potrivit surselor validate electronic, parte din elevii Școlii gimnaziale Mihai Codreanu  din Iași încep să apară ca grup țintă al mai multor evenimente fâsâite ale ROIS, de la vernisaje de toamnă și până la educație de mediu sau reprezentații amatoricești de teatru cu copii defavorizați aflați în grija Fundației Hecuba.  Din anul 2023, odată cu înscăunarea ca director interimar la Ateneul Iași a lui Gheorghiță Persic, reprezentațiile de teatru educațional cad în sarcina acestuia și a unei mâini de artiști și sefuleți ai instituției din Tatarasi, dar nu în orice condiții. Aceste servicii educativ- artistice, în loc să se producă în cadrul unui parteneriat instituțional (Atenție! La aceste cursuri participau și minori instituționalizați la Hecuba), s.au produs sub forma de contracte de servicii pe care Gheorghiță Persic le-a onorat în timpul orelor de program de la Ateneul Iași, acolo unde sunt titulari cu carte de muncă.  Conflictul de interese este cu atât mai mare cu cât Delia Roșu, șefa Secției Programe Culturale, Marketing și PR, este și membru fondator al Asociației ROIS.

Cu averile ascunse, oengistele bugetare joacă murdar, la vedere

În primăvara anului trecut, Asociația ROIS semnează primul contract cu Școala Gimnazială „Mihai Codreanu” pentru furnizarea de “Servicii de organizare de evenimente culturale”, respectiv „organizarea de ateliere de educație teatrală și outdoor”(număr total ateliere = 16; număr Ateliere Educație Teatrală (AET) = 8; număr Ateliere Outdoor (AOT) = 8; durată atelier = 2 ore Coordonatori = 2; cost atelier = 600 lei). Pentru cele două ateliere care au totalizat 32 de ore, ROIS a încasat 9600 lei. Deși ROIS apare ca furnizor de servicii culturale, aceste ateliere au fost susținute exclusiv de actori ai Ateneului Iași. Deoarece misiunea la care i-a pus Nicoleta Emacu a fost una facilă, actorii Ateneului au revenit în rolul de traineri culturali, ca pioni anonimi întrun nou contract încheiat de ROIS cu școala Codreanu. Pe 24 ianuarie 2024, ROIS încheie un nou contract cu această școală pentru Servicii privind activități de tip educație teatrală – 52 ateliere, cu cu o valoare de 31.200 lei. Potrivit declarației de avere, directorul interimar al Ateneului, Gheorghiță Persic, a realizat în ultimul an venituri extrasalariale de 1773 lei, bani realizați tocmai din organizarea de ateliere de teatru pentru ROIS. În ce le privește pe cele 2 angajate ale Primăriei implicate în controlul Asociației ROIS, acestea nu au declarate averile.

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments