Infecția cu Helicobacter pylori la pacientul pediatric

0
29

Dr. Andreea Ciubotariu, medic specialist Gastroenterologie pediatrică, Arcadia

 

Infecția cu Helicobacter pylori reprezintă una dintre principalele cauze ale patologiei gastrointestinale în rândul copiilor. Evoluția către boala ulceroasă este mai puțin frecventă, dar în trend ascendent în țările în curs de dezvoltare.

Helicobacter pylori este o bacterie care aderă la mucoasa stomacului și a duodenului. Denumirea ei provine de la forma de helix, formă care se pare că este responsabilă de adaptabilitatea și rezistența în mediul acid de la nivelul stomacului.

Transmiterea intrafamilială este o modalitate de infecție și reinfecție din cauza împărtășirii aceluiași mediu socio-economic, dar și a contactului strâns între membrii unei familii.

 

Printre cauzele infecției cu Helicobacter pylori se numără consumul de alimente pregătite necorespunzător, consumul de apă contaminată și condițiile socio-economice precare.

Manifestările clinice ale infecției cu Helicobacter pylori cuprind: dureri persistente și de intensitate crescută la nivelul abdomenului superior, inapetență, greață, vărsături și senzație de plenitudine.

Semnele de alarmă includ hematemeza (apariția vărsăturilor cu sânge), melena (emisia de scaun negru) și scăderea ponderală. Acestea ridică suspiciunea unei patologii ulceroase ce poate fi determinată de infecția cu Helicobacter pylori.

 

Endoscopia digestivă superioară (EDS) cu biopsie reprezintă investigația de elecție în cazul pacienților cu dureri abdominale recurente în etajul abdominal superior și fără răspuns la tratamentul simptomatic. Aceasta se utilizează pentru diagnosticul inițial. Aspectul macroscopic caracteristic al stomacului în infecția cu Helicobacter pylori descrie o mucoasă congestivă, nodulară și poate asocia eroziuni.

Antigenul fecal Helicobacter Pylori se recomandă doar după ce diagnosticul inițial a fost stabilit histologic.

Testul respirator cu uree marcată este efectuat din aerul expirat la pacienții cu suspiciunea acestei infecții.

Serologia pentru imunoglobulina G nu este recomandată pentru stabilirea diagnosticului întrucât rezultatele pozitive pot persista câteva luni dupa eradicare.

Nu se recomandă testarea de rutină în cazul durerilor abdominale funcționale.

 

Regimul alimentar joacă un rol extrem de important în ameliorarea simptomelor gastritei asociate infecției cu Helicobacter Pylori. Un regim bogat în fibre și evitarea alimentelor de tip fast food, a băuturilor carbogazoase și a dulciurilor concentrate sunt câteva dintre principiile care ar trebui să stea la baza unui regim adecvat persoanelor cu afecțiuni gastrointestinale.

Tratamentul la copii nu ar trebui să se bazeze pe rezultatul unui test pozitiv din scaun, aerul expirat sau din sânge.

Pentru eradicarea infecției cu Helicobacter pylori este necesară administrarea a două antibiotice în asociere cu inhibitori de pompă de protoni.

Testarea eradicării se poate face la 6-8 săptămâni de la terminarea tratamentului prin metode neinvazive (Ag fecal, Test respirator cu uree marcată). Este important ca administrarea de inhibitori de pompă de protoni să fie oprită cu minimum 2 săptămâni anterior testării.

 

Pentru programări, aveți la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

www.arcadiamedical.ro

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments