După o surpriză în primul din cele trei voturi decisive care ar putea conduce la o orientare a României către o poziție mai pro-rusă și mai antieuropeană, statul membru al UE și al NATO se întoarce duminică la urne pentru un scrutin parlamentar urmat, la 8 decembrie, de un tur de scrutin prezidențial.
The Guardian despre Călin Georgescu: „Conduce România spre orientarea rusească și antioccidentală”
Voturile vor fi urmărite îndeaproape, nu în ultimul rând la Bruxelles, care nu dorește o altă influență perturbatoare și suveranistă în regiune, alături de Ungaria și Slovacia, și în rândul aliaților occidentali, pe care Bucureștiul i-a sprijinit cu încredere împotriva Moscovei, scrie publicația The Guardian.
România are o graniță de 650 de km cu Ucraina și este considerată a juca un rol strategic cheie, găzduind o mare bază militară NATO, donând o baterie de apărare aeriană Patriot și oferind o rută de tranzit vitală pentru milioane de tone de cereale ucrainene.
Călin Georgescu, 62 de ani, un ultranaționalist care l-a lăudat pe Vladimir Putin ca fiind „un om care își iubește țara” și care era cotat la 5% chiar înainte de vot, s-a clasat pe primul loc cu 22,9%, Elena Lasconi, de la Uniunea liberală-progresistă Uniunea Salvați România (USR), fiind a doua cu 19,2%.
Premierul Marcel Ciolacu, de la Partidul Social Democrat (PSD), și Nicolae Ciucă, de la Partidul Național Liberal (PNL), de centru-dreapta – ambii membri ai coaliției guvernamentale ieșene – au fost învinși, la fel ca și George Simion, de la Alianța pentru Unitatea Românilor (AUR), de extremă dreapta.
Georgescu a criticat recent UE și a susținut că NATO nu va ajuta niciodată România în caz de nevoie.
El a negat, de asemenea, existența Covid-19, a declarat că Iisus Hristos este „singura știință adevărată”, a descris doi fasciști români din perioada celui de-al doilea război mondial drept „eroi naționali” și a explicat că România nu se pricepe la afaceri externe și ar trebui să se bazeze pe „înțelepciunea rusă”.
Împotriva lui Georgescu, a cărui campanie discretă a fost stimulată de o campanie TikTok extrem de eficientă, despre care experții au spus că ar putea indica o interferență rusă, se află Lasconi, un fost reporter de război și prezentator de știri TV foarte cunoscut.
De când a intrat în politică, liderul USR a fost ales de două ori primar al unui oraș mic. Ea este conservatoare din punct de vedere social – a votat împotriva căsătoriei între persoane de același sex – dar este pro-UE și crede în creșterea cheltuielilor pentru apărare, în sprijinirea Ucrainei și în combaterea influenței ruse.
După cum au arătat rezultatele din primul tur, sondajele nu sunt fiabile în România. PNL și-a îndemnat alegătorii să îl susțină pe Lasconi și puțini analiști cred că Georgescu poate câștiga într-o țară care a evitat naționalismul populist de când a respins comunismul în 1989 – dar se mai întâmplă surprize.