Tristă zi de 1 decembrie: alegeri naționale într-o țară care își neagă suveranitatea

0
104

Festivismul tipic marcării Zilei Naționale a României nu poate decât să potențeze lozincile patriotarde care îi îndeamnă pe alegători să ia cu asalt secțiile de votare. Suprapunerea discursurilor înflăcărate cu interesele partinice de a accede într-o măsură cât mai mare în Parlament transformă scrutinul de azi într-un soi de întrecere socialistă desfășurată sub genericul hei rupist: „Țării, cât mai multe voturi!”

 

Cu scrâșnetul din dinți și puterea brațelor oțelite ce amintesc de iureșul făuritor de la Bumbești – Livezeni, oameni ai muncii de la orașe și sate se îndreaptă încolonați spre urnele de vot pentru a-și manifesta profundul atașament față de valorile occidentale, fără de care construcția democratică a țărișoarei noastre, România, s-ar prăbuși sub amenințarea elementelor retrograde.

 

Totul e sub semnul lui „Acum ori niciodată!”. Activiștii de partid, dar și civilii, reconvertiți în influenceri, au inundat spațiul virtual cu îndemnuri presante care, sub semnul unei iminente întoarceri a țării la comunism, îi conjură pe români să iasă cu mic, cu mare, la secția de votare.

 

În același timp, oficialitățile trăiesc o mare dilemă: să pomenească sau nu, în discursurile lor, despre independența și suveranitatea României?

 

Cum să aduci aminte de suveranism într-o zi a alegerilor în care suveraniștii au devenit piaza rea a democrației? Să ne uităm în DEX. Suveranitatea națională înseamnă independența unui stat față de alte state în ce privește afacerile interne și relațiile externe.

 

Păi cum să amintești de această independență, când statul român nu-și mai aparține sie însuși, ci este supus deciziilor și influenței altor state? Nu riști să superi partenerii strategici, a se citi stăpânii fără de care nu poți să faci nici un pas fără acordul lor?

 

Și atunci, ce să le spui românilor de ziua lor?

 

Că totul a devenit interpretabil, că referirile în piața publică la unitate, suveranitate, interes național s-au transformat în amenințări la adresa democrației? Că nu mai ai voie să amintești de ființa națională, de neamul românesc, că imediat ești catalogat drept antieuropean?

 

Sinistre vremuri.

 

Dar nu-i nimic.

Alegeri să fie, că de țară, de identitatea, bogația și liniștea ei se va ocupa cine trebuie, oricine, dar nu românii.

5 3 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments