Împărțirea Guvernului pe ministere. Ce portofolii au negociat PSD, PNL, USR și UDMR – surse

0
25

Săptămâna următoare va fi decisivă pentru formarea unui nou guvern. Se duc negocieri dure între liderii celor patru formaţiuni pro-europene care vor face parte din noul executiv. Portofoliile cu bugete mari sunt, evident, cele mai disputate. Potrivit surselor Observator, Transporturile şi Fondurile Europene vor ajunge la PSD, PNL va conduce Dezvoltarea iar USR va ocupa fotoliul de la Economie.

Portofolii PSD

Ministerul Transporturilor

Ministerul Muncii comasat cu min. Familiei

Ministerul Apărării

Ministerul Fondurilor Europene

Ministerul Sănătății

Ministerul Agriculturii

Ministerul Digitalizării

PNL va păstra Finanţele, Externele, Internele şi Dezvoltarea. USR ar putea lua Educaţia, Justiţia şi Economia, iar maghiarilor le-ar reveni Cultura şi Mediul.

Portofolii PNL 

Ministerul de Externe

Ministerul de Interne

Ministerul Finanțelor

Ministerul Dezvoltării

Portofolii USR 

Ministerul Educației

Ministerul Justiției

Ministerul Economiei comasat cu min. Energiei

Portofolii UDMR

Ministerul Mediului

Ministerul Culturii

Guvernul va fi format din 16 ministere, în loc de 18 câte sunt în prezent. Sursele Observator spun ca vor fi trei vicepremieri cu portofolii. În ceea ce priveşte premierul, încă se discută despre un tehnocrat care să vină la Palatul Victoria.

„Este foarte probabil ca viitorul președinte și viitorul premier să fie persoane neutre, chiar dacă vor fi susținute de partide politice, tentația de a-l avea pe Nicușor Dan sau cineva care să fie considerat mai puțin politizat, deci atacabil, e foarte probabil”, a declarat Cristian Pîrvulescu, analist politic.

Partidele urmează să aibă consultări cu preşedintele încă în exerciţiu Klaus Iohannis despre învestirea guvernului.

Noul Executiv va stabilit prin Hotărâre de Huvern calendarul alegerilor prezidențiale

Data se stabilește cu cel puţin 75 de zile înainte de scrutin. Dacă guvernul va fi instalat până la Crăciun atunci vom avea un nou preşedinte în martie. În schimb, dacă miniştri vor fi învestiţi în ianuarie, alegerile prezidențiale ar putea avea loc în mai.

Noii parlamentari vor depune jurământul pe 20 decembrie. Aleşii iau în calcul reducerea numărului de comisii parlamentare.

„În Parlament situația este destul de complicată, pentru că tentația este de a lăsa extrema dreaptă ca singura opoziție, ceea ce înseamnă că va profita masiv de poziția pe care o are pentru a crește, atacând Guvernul”, a spus Cristian Pîrvulescu, analist politic

Noul Guvern va avea de făcut alegeri dificile, mai ales din punct de vedere financiar. Executivul trebuie să facă rost de bani pentru a acoperi deficitul bugetar şi va avea de luptat cu inflaţia. Asta în condiţiile în care din ianuarie va dispărea plafonarea adaosului comercial la cele 17 produse de bază iar din aprilie expiră subvenţia la energie și gaze, ceea ce va duce la facturi mai mari pentru milioane de români.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments