Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași: O nouă sală de lectură pentru studenți în căminul T14

0
76

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a finalizat lucrările la o nouă sală de lectură tip spațiu de co-working pentru studenții cazați în căminul T14. În momentul de față există câte un spațiu modernizat în aproape toate căminele din campus, cât și o serie de spații exterioare care pot fi utilizate cu același scop. Și proiectul acesta a fost gândit de către studenții politehniști, în urma unui concurs de proiecte, care a avut premiul de 5.000 de lei pentru câștigători. Din cele trei proiecte depuse, a fost ales câștigător cel realizat de Lucian-Nicolae Ciotir și Nicu-Alexandru Enea, anul al IV-lea la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”, cu conceptul lor – „Refugiul Arcelor”.

Proiectul a fost realizat în cadrul proiectului CNFIS-FDI-2024-F-0490 cu titlul „Echitate în educație și incluziune socială în comunitatea TUIASI”. Universitatea a alocat 180.000 de lei pentru lucrări de reamenajare completă a spațiului și 30.000 de lei pentru mobilier. De altfel, sala de lectură a fost amenajată pe locul fostului restaurant Camelot din Campusul „Tudor Vladimirescu”, spațiu pe care universitatea s-a luptat să-l obțină în instanță și a câștigat.

„În acest moment, toate căminele din campus au spații de co-working. La parterul căminului T14 a fost ultimul bar moștenit din anii 2000, care acum a fost dărâmat, transformându-se într-un spațiu cu o destinație firească pentru studenți. Ne dorim ca aceștia să se bucure cât mai mult de acest nou spațiu, care să-i incite cât mai mult către studiu, cât și la socializare, pentru că prieteniile cele mai frumoase se leagă în perioada studenției. Este o strategie pe care universitatea o aplică de 9 ani, din 2015, când dorința a fost să fie realizat câte un spațiu de co-working ca acesta în fiecare cămin, prin surse de finanțare atrase din cadrul Fondului de Dezvoltare Instituțională”, a declarat prof. univ. dr. ing. Marinel Temneanu, prorector responsabil cu activitatea didactică la TUIASI.

La fel ca toate proiectele de reamenajare interioară sau de revitalizare urbană din campus, realizate de universitate, și această sală a fost bazată pe ideile studenților. La concursul de proiectare lansat de universitate s-au înscris trei echipe cu proiecte interesante, iar jurizarea a fost una strânsă. Rebeca Iurea și Larisa-Ioana Marin au propus ideea de „The Cube Hub”, Bogdan-Alexandru Ghilescu și Enrique-Simion Fat au gândit un concept „#CO-WORKING Comfort Zone”, în timp ce proiectul câștigător a fost al studenților Lucian-Nicolae Ciotir și Nicu-Alexandru Enea: „Refugiul Arcelor”.

Denumirea proiectului se remarcă și în execuție: sala de lectură are trei arcade mari care împart spațiul, având scopul de a da fluiditate și continuitate. Au fost alese pentru execuție culori pastelate, cu scopul de a crea o atmosferă calmă și relaxantă. Astfel, pereții sunt acoperiți cu tonuri blânde de crem, verde, gri și piersică.

„Am încercat să facem un spațiu cât mai ok pentru studenți, care să fie creativ, să-i unească mai ales prin zone de socializare. Ne-am gândit la colțișoare unde să stea la masă și să socializeze tinerii, să lucreze individual, și o zonă mare unde să se poată lucra în echipă, pentru asociații sau grupuri mari. Întreaga sala a fost împărțită prin trei arcade pe perete, pentru diverse funcții: una pentru depozitare diferitelor piese de mobilier, de la scaune, la cuiere pentru geci; una pentru a arăta ce rezultate are căminul de-a lungul timpului – trofee, premii, poze și alte amintiri; iar ultima arcadă în care poate sta o persoană mai intim, o zonă instagramabilă, dacă-i putem spune așa”, a declarat Lucian-Nicolae Ciotir.

În spatele sălii a fost creat și un perete cu o vopsea specială, pe care se poate scrie și se pot lăsa diferite mesaje, putând fi utilizat și ca spațiu de lucru.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments