TUIASI renovează 3 cămine studențești cu bani din PNRR

0
87

Conf. univ. dr. ing. Bogdan Istrate, prorector al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, a semnat ieri, la București, alături de Ligia Deca, ministrul Educației, contractul de finanțare prin care TUIASI va realiza cele mai moderne cămine din Iași.

Este vorba despre o finanțare prin PNRR pentru reabilitarea și eficientizarea energetică a trei cămine din Campusul „Tudor Vladimirescu” – T9, T10 și T11, cât și pentru modernizarea sălii de sport.

Reamintim faptul că, la evaluare, proiectul TUIASI a obținut punctaj maxim, fiind singura instituție de învățământ superior din Iași care a reușit să ia 100 de puncte din 100, iar suma atrasă este de aproape 47,5 milioane de lei, în timp ce valoarea totală a proiectului este de 58,7 milioane de lei.

„Vom depune toate eforturile pentru a implementa acest proiect în orizontul de timp agreat cu Comisia Europeană pentru derularea investițiilor prin PNRR. Universitatea Tehnică are o echipă experimentată în zona campusului pentru implementarea proiectelor de infrastructură. Doar anul trecut am inaugurat cel mai modern cămin din Iași, T6, reabilitat aproape în totalitate din fonduri proprii, iar acum vom face toate demersurile pentru ca cele trei cămine, T9, T10 și T11 să rivalizeze cu clădiri similare din alte universități europene de top”, a declarat conf. univ. dr. ing. Bogdan Istrate, după semnarea contractului de finanțare.

Investițiile vor viza în special confortul studenților, fiecare cameră urmând a fi dotată cu grup sanitar propriu, mobilier modern, iar căminele vor fi eficientizate energetic pentru o ședere cât mai bună a tinerilor pe tot parcursul anilor.

Vor dispărea și camerele de patru persoane, ele urmând a fi transformate în camere pentru maximum doi studenți.

O investiție semnificativă va fi realizată și în baza sportivă a universității. Dincolo de modernizarea sălii de sport existente, proiectul prevede și ca actualul teren de sport acoperit să fie transformat într-o nouă sală de sport.

Acesta reprezintă un câștig semnificativ pentru TUIASI în contextul în care sala actuală era adesea neîncăpătoare pentru toate activitățile studenților universității.

„Prin aceste proiecte, care sunt cele mai consistente din țară pe această axă prin prisma fondurilor alocate, continuăm modernizarea Campusului «Tudor Vladimirescu». În ultimii 10 ani au fost reabilitate și, pot spune, reconstruite o mare parte dintre cămine cu fonduri europene, fonduri proprii sau cu sprijinul partenerilor noștri, valoarea totală a investițiilor depășind 60 milioane de euro. Alături de proiectul major, cu multiple subcomponente, de transformare a campusului într-un spațiu verde, sigur, prietenos și pietonal, atractiv din punct de vedere al petrecerii timpului liber și al festivalurilor dedicate tinerilor, complex sustenabil și autonom din punct de vedere energetic, proiectele semnate ieri la Ministerul Educației confirmă atenția deosebită pe care o acordăm condițiilor de cazare, de masă, de învățare, dar și relaxare și socializare oferite studenților noștri”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

Investiția prin PNRR vine în contextul în care Politehnica ieșeană a inaugurat deja, anul trecut, unul dintre cele mai moderne cămine studențești din țară – căminul T6.

Are 141 de camere, toate cu grup sanitar propriu, o capacitate de cazare de 275 de studenți, fiind disponibile și camere pentru persoane cu dizabilități.

La fel ca în fiecare dintre căminele din „Tudor Vladimirescu”, și T6 este dotat cu o spălătorie de haine, cu mașini de spălat și uscătoare.

Partea de mobilier, dotările și aranjarea fiecărei camere în parte din T6 a fost realizată de către studenții de la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” de la TUIASI, în urma consultării cu cei cazați în căminul T7, care are o structură similară și care au putut oferi un feedback direct.

Astfel, camerele au mobilier realizat la comandă sau achiziționat de la IKEA și sunt dotate cu frigider propriu, cuptor cu microunde, fiind gândite pentru confortul tinerilor și pentru folosirea fiecărui centimetru pătrat într-un mod cât mai util.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments