Finlanda a confiscat un petrolier suspectat ca a cauzat intreruperile cablurilor din Marea Baltica

0
53

Autoritatile finlandeze au confiscat joi o nava care transporta petrol rusesc in Marea Baltica, suspectata ca a cauzat intreruperea unui cablu electric subacvatic care leaga Finlanda si Estonia cu o zi mai devreme si ca a avariat sau rupt si patru linii de internet, potrivit Reuters.

Un echipaj al pazei de coasta finlandeze a preluat comanda navei Eagle S, inmatriculata in Insulele Cook, si a dus-o catre apele finlandeze, a declarat un oficial al pazei de coasta intr-o conferinta de presa.

„Investigam sabotaj grave. Dupa cate intelegem, o ancora a navei care este investigata a provocat pagubele”, a declarat Robin Lardot, directorul Biroului National de Investigatii din Finlanda.

Serviciul vamal finlandez a declarat ca a confiscat incarcatura navei. Se crede ca Eagle S apartine asa-numitei flote din umbra de petroliere vechi a Rusiei, care incearca sa evite sanctiunile privind vanzarea petrolului rusesc.

Doua cabluri de fibra optica detinute de operatorul finlandez Elisa care leaga Finlanda si Estonia au fost rupte, in timp ce un al treilea cablu intre cele doua tari, detinut de compania chineza Citic, a fost deteriorat, a declarat agentia finlandeza de transport si comunicatii Traficom. Un al patrulea cablu de internet intre Finlanda si Germania si apartinand grupului finlandez Cinia ar fi fost, de asemenea, intrerupt, a spus agentia.

Atat guvernul finlandez, cat si cel estonian vor tine reuniuni extraordinare joi seara pentru a evalua situatia, au spus acestia in declaratii separate.

Natiunile Marii Baltice sunt in alerta maxima de potentiale acte de sabotaj in urma unui sir de intreruperi ale cablurilor de alimentare, a legaturilor de telecomunicatii si a conductelor de gaz incepand din 2022, desi echipamentele submarine sunt, de asemenea, supuse unor defectiuni tehnice si accidente.

Uniunea Europeana a condamnat cu fermitate orice distrugere deliberata a infrastructurii continentului.

„Laudam autoritatile finlandeze pentru actiunea rapida de a urca la bordul vasului suspect”, se arata intr-o declaratie comuna a sefei UE pentru politica externa Kaja Kallas si a Comisiei Europene, organismul executiv al blocului.

Repararea interconexiunii Estlink 2 de 170 km va dura cateva luni, iar intreruperea a crescut riscul unei tensionari a sursei de alimentare pe timpul iernii, a declarat operatorul Fingrid intr-un comunicat.

Prim-ministrul estonian Kristen Michal a declarat, insa, ca tara sa va continua sa aiba acces suficient la electricitate.

Petrolierul Eagle S Panamax a trecut peste cablul de electricitate Estlink 2 miercuri, la ora 10:26 GMT a aratat o analiza Reuters a datelor de urmarire a navelor MarineTraffic, exact cand Fingrid a declarat ca a avut loc intreruperea curentului.

Nava era stationara langa coasta finlandeza joi dupa-amiaza, cu o nava de patrulare finlandeza oprita in apropiere.

Compania Caravella LLCFZ, cu sediul in Emiratele Arabe Unite, care, conform datelor MarineTraffic, detine Eagle S, nu a raspuns imediat unei cereri de comentarii. Peninsular Maritime, care, conform MarineTraffic, actioneaza ca manager tehnic pentru nava, a refuzat sa comenteze in afara orelor de functionare ale companiei.

Deteriorarile instalatiilor submarine din Marea Baltica au devenit acum atat de frecvente incat este greu de crezut ca acest lucru a fost cauzat doar de un accident sau de o navigatie proasta, a declarat ministrul de Externe al Estoniei, Margus Tsahkna, intr-un comunicat.

„Trebuie sa intelegem ca daunele aduse infrastructurii submarine au devenit mai sistematice si, prin urmare, trebuie privite ca atacuri impotriva structurilor noastre vitale”, a spus Tsahkna.

Intreruperea Estlink 2 de 658 de megawati (MW) a inceput miercuri la pranz, ora locala, lasand functional doar Estlink 1 de 358 MW, a declarat operatorul Fingrid.

Douasprezece tari occidentale au declarat, pe 16 decembrie, ca au convenit masuri pentru a „perturba si descuraja” asa-numita flota din umbra a Rusiei, pentru a preveni incalcarea sanctiunilor si pentru a creste costul razboiului din Ucraina pentru Moscova.

„Trebuie sa fim capabili sa prevenim riscurile prezentate de navele apartinand flotei ruse din umbra”, a declarat joi presedintele finlandez Alexander Stubb intr-o postare pe X.

Ministrul lituanian de Externe, Kestutis Budrys a declarat ca numarul tot mai mare de incidente din Marea Baltica ar trebui sa serveasca drept un avertisment dur si urgent pentru NATO si Uniunea Europeana pentru a imbunatati in mod semnificativ protectia infrastructurii submarine de acolo.

Politia din Suedia conduce o investigatie privind deteriorarea luna trecuta a doua cabluri de telecomunicatii la Marea Baltica, care, potrivit ministrului german al Apararii, Boris Pistorius, a fost cauzata de sabotaj.

Separat, politia din Finlanda si cea din Estonia continua sa investigheze daunele cauzate anul trecut conductei de gaz Balticconnector care leaga Finlanda si Estonia, precum si mai multor cabluri de telecomunicatii si au spus ca acest lucru a fost probabil cauzat de o nava care si-a tarat ancora pe fundul marii.

In 2022, conductele de gaz Nord Stream care leaga Rusia de Germania in aceleasi ape au fost aruncate in aer, intr-un caz inca investigat de Germania.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments