S-au împlinit 108 ani de la cel mai grav accident feroviar din Romania, “Catastrofa de la Ciurea”

0
51

La troița ridicată în memoria victimelor, a avut loc o ceremonie emoționantă dedicată celor peste 1.000 de civili și militari care și-au pierdut viața în tragicul accident feroviar de la Ciurea, din 1917.

Evenimentul a început cu un tedeum oficiat de un sobor de preoți din comună, urmat de depunerea de coroane din partea autorităților locale. Primarul Cătălin Lupu, Ana-Maria Chelaru, director al Liceului Teoretic „Comandor Alexandru Cătuneanu”, și elevi ai liceului au ținut discursuri în fața celor prezenți.

La ceremonie a participat Roxana Necula, viceprimar al municipiului Iași si Dr. Mariana Păvăloiu, profesor la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța, care a inițiat demersul de restaurare a memoriei comandorului Alexandru Cătuneanu.

Un omagiu deosebit i-a fost adus și comandorului Alexandru Cătuneanu, considerat „părintele hidrografiei românești”. Acesta este cunoscut pentru realizările sale remarcabile, inclusiv prima hartă de navigație a Mării Negre, distinsă cu Medalia de Aur la Expoziția Universală de la Paris, în 1900.

Catastrofa de la Ciurea este numele sub care a intrat în istorie cel mai grav accident feroviar din România. Accidentul a avut loc în plină desfășurare a primului război mondial, în gara din localitatea Ciurea, la sud de Iași, pe calea ferată Bârlad – Iași. Bilanțul a fost de peste 1.000 morți, absența unei anchete oficiale nepermițând elucidarea cauzelor accidentului.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments