Întâmplător sau nu, ceremonia de învestire a lui Donald Trump are loc pe 20 ianuarie, considerată cea mai deprimantă zi a anului. Efectele revenirii la Casa Albă a președintelui Trump este așteptată cu înfrigurare de un întreg mapamond, cu sentimente amestecate, unele de speranță, altele de profundă nervozitate.
Blue Monday (lunea cea mai tristă), este considerată de psihologi a fi ziua de luni din a treia săptămână a lunii ianuarie. În 2025, aceasta pică pe 20 ianuarie, ziua în care, pentru a doua oară, Donald Trump depune jurământul în calitate de președinte al Statelor Unite ale Americii.
Având aspirații de prezidențiabili, doi politicieni români s-au înfiltrat printre cei care vor asista la ceremonia de la Washington.
Pe de o parte, George Simion, președintele AUR, a prins o invitație la categoria VIP, în timp ce fostul premier Victor Ponta a postat pe Facebook o invitație ceva mai modestă, de nivelul Special Guest.
De menționat faptul că Simion a prins și o poză cu Donald Trump Jr., care oricum e mai slabă ca performanță decât poza lui Ponta cu Trump bătrânul în sufrageria reședinței din Mar – a – Lago.
Ambii neagă că ar fi plătit vreo sumă de bani pentru a avea acces la evenimentele ocazionate de învestirea lui Trump. De altfel, acestea sunt destul de costisitoare. Biletele care permit intrarea la ceremonii sunt etichetate drept donații, cea mai mică având valoarea de 50.000 de dolari.
De altfel, față de anul 2017, când a avut loc prima învestitură, noua administrație Trump a ridicat ștacheta în privința prețului plătit pentru a trăi un moment de glorie în preajma președintelui. Astfel, potrivit cotidianului britanic The Guardian, pentru a avea acces la o cină desfășurată „la lumina lumânărilor” cu Donald Trump și la cină cu vicepreședintele Jack Vance, donatorii ar fi trebuit să fi contribuit în acest an la nivelul de 1 milion de dolari. O contribuție de 500.000 dolari ar limita accesul doar la o astfel de cină, spre deosebire de 2017, când era suficientă pentru ambele.
Așadar, foame mare de bani și la Washington, nu numai la București, unde guvernul Ciolacu a băgat România în „trenulețul” sărăciei.
Revenind la Blue Monday, psihologii o consideră deprimantă din cauza conjugării mai multor factori: schimbarea vremii, finalul vacanței, banii puțini rămași după sărbătorile de iarnă, facturile la utilități, datoriile, scăderea nivelului motivațional etc.
În România, pare că la aceste belele existente din belșug în viața noastră de zi cu zi se mai adaugă și prezența celor doi saltimbanci la Washington. E limpede intenția lor de a se afișa cu sultanul mondial, un soi de certificat al băgării în seamă la nivel extrem.
Pe vremuri, pretendenții la tronul țărilor românești făceau musai o vizită la Istanbul pentru a primi de la sultan firmanul de domnie.
Acum, “suveraniștii” fac același lucru, doar că la Washington, acolo unde fiecare pupă ce inel apucă, că e a lui Trump Jr., sau Trump cel Mare, nici cel al vistiernicului Elon Musk nefiind de ici, de colea.
Vremurile s-au schimbat, însă capul a rămas tot aplecat, obișnuit să mănânce din țărână.