„Huooo, plecati acasa la Oradea!”. Angajati ai Senatului, furiosi ca Bolojan vrea sa-i dea afara – VIDEO

0
45

Cateva zeci de angajati ai Senatului l-au huiduit, miercuri, pe Ilie Bolojan pe holurile institutiei dupa ce a anuntat ca va disponibiliza aproximativ 200 de functionari.

Angajatii i-au intrerupt lui Bolojan conferinta de presa in care isi anunta planurile privind organigrama Senatului. „Huooo, plecati acasa la Oradea ca-i mai bine”, au strigat acestia. „Va dam in judecata”, a amenintat o angajata. „Abia ati venit, nu stiti problemele reale. Va readucem aminte ca presedintia Senatului, ca toate functiile acestea, sunt efemere”, a avertizat o alta angajata.

Bolojan nu s-a lasat intimidat: „Stimati colegi, daca vreti sa va respect, asteptati sa termin. Daca strigati, nu veti rezolva nimic. Sinecurile politice se vor incheia. Imi pare rau. Am discutat cu sindicatele, accept orice discutie, dar daca credeti ca schimbati ceva in felul acesta, nu se va intampla. Respectul fata de cetateni trebuie sa-l probam nu prin huiduieli, ci prin ceea ce facem. In mod evident nu e normal sa angajezi persoane pe perioada nedeterminata fara concurs. Trebuie sa probeze ca sunt profesionisti prin concursuri corecte, prin profesionalism. Eu respect pe toata lumea, dar nu merge cu mine o asemenea atitudine. Cei care sunt profesionisti nu au de ce sa se teama, dar cei care au venit fara concurs si nu isi justifica existenta, vi se pare normal sa fie platiti? Vor avea doua posibilitati: sa ii mentina pe aia corecti si isi vor face treaba sau vor fi in situatia in care isi vor bate joc de oameni si asta se va vedea”.

 

Reprezentantii angajatilor au anuntat ca vor continua sa protesteze.

„Acest momorandum incalca principiul constitutional al angajarii, al constitutionalitatii in fata legii (articolul 16 din Constitutia Romaniei). Masurile de reorganizare vizeaza in principal personalul angajat al Senatului, fara a avea in vedere revizuirea sumelor forfetare, ori a altor beneficii destinate senatorilor. In acest sens, se creaza o diferenta de tratament evident intre categoriile de care beneficiaza din fondurile publice pe de o parte personalul de lucru al Senatului supus reducerilor si restructurarilor, iar pe de alta parte, senatorii, care nu sufera vreo diminuare a indemnizatiilor sau a sumelor forfetare. Principiul egalitatii in fata legii si a autoritatilor publice obliga la adoptarea unor masuri echitabile si proportionale pentru toti cei care sunt remunerati din bugetul Senatului. Ori excluderea senatorilor de la reducerea cheltuielilor bugetare, sumelor forfetare si diurne ridica probleme de constitutionalitate si echitate.

Noi vom continua un protest spontan pana cand vocea noastra va fi auzita. Memorandumul incalca si principiul constitutionalitatii si al bunei administrari. O masura administrativa trebuie sa fie adecvata, necesara si proportionala cu scopul urmarit. In cazul de fata e vorba de limitarea cheltuielilor publice. Reducerea masiva a personalului exact in zonele care reprezinta inima activitatii legislative, adica comisiile parlamentare, pare excesiva si de natura sa afecteze atributiile constitutionale ale Senatului. Vom continua activitatea, dar protestul nostru va fi unul ca sa atraga atentia autoritatilor. Se poate ajunge si la intreruperea activitatii. Noi vrem sa ne facem auzita vocea. Fara noi, personalul calificat din Senat, senatorii nu isi pot desfasura activitatea. Noi suntem personal calificat, vrem sa fim respectati si sa avem un drept echitabil la replica”, este pozitia angajatilor Senatului.

Ce a anuntat Bolojan

„Reducem sinecurile, din 796 de posturi vom ramane cu 618 posturi. Senatul trebuie sa fie un exemplu pentru a nu risipi banul public”, a declarat anterior Bolojan intr-o conferinta de presa.

„Ieri s-au aprobat doua memorandumuri care urmaresc imbunatatirea activitatii Senatului si urmarim cateva directii: pe de o parte, sa avem un aparat profesionist si eficient, sa imbunatatim procesul legislativ, sa avem un regulament de functionare cat mai bun, pentru ca sa avem o dezbatere corecta si civilizata in salile de sedinta ale Senatului si sa ne imbunatatim relatiile cu celelalte institutii.

In ce priveste aparatul eficient, am constatat in aceste zile cateva acumulari negative care nu pot fi contestate. La Senat, in loc ca persoanele care sunt pe cabinetele demnitarilor sa vina si sa plece cu acestia – asa cum e practica – a fost posibila angajarea directa pe durata nedeterminata. Au fost angajari peste angajari si am ajuns in situatia in care o persoana pe post de conducere nu isi poate aduce nici un colaborator, pentru ca gaseste deja persoane fara pregatire. Trebuie sa urmam legea normalotatii: vii cu un demnitar, pleci cu un demnitar, pentru ca acesta sa poata da randament.

Am constatat in multe locuri personal supradimensionat. Pe langa fiecare comisie parlamentara, exista un numar de experti. La unele comisii se justifica numarul de functionari, dar la comisia de regulament cu o sedinta la cateva luni nu se justifica cinci posturi.

Am constatat structuri functionale ale Senatului ca Directii generale doar pentru ca cineva sa aiba functia de director general dar fara sa aiba personal in subordine.

Am constatat de asemenea ca prezenta fizica lasa de dorit. Trebuie sa avem un personal corect dimensionat si profesionist pentru a nu risipi banul public. Iar Senatul sa fie un exemplu, pentru ca nu putem cere altora sa nu risipeasca banul public daca noi nu facem asta. Dupa eliminarea acestor sinecuri, am propus Biroului Permanent o noua organigrama, care a fost avizata. Odata cu aprobarea acesteia in prima sectiune ordinara, ea va deveni obligatorie.

De la 796 de posturi vor avea 618 posturi, deci o reducere. Vor fi economii substantiale.

A doua masura e sa reducem cheltuielile de functionare. Aveam o flota foarte mare de masini. Memorandumul prevede reducerea flotei si a cotei de combustibil cu 20%.

Colegii care vor pleca nu vor fi demisi de nimeni. Conform legii se vor organiza concursuri pentru functionari publici. Sefii de servicii, directorii vor avea doua posibilitati: sa faca concursuri corecte si sa ii pastreze pe angajatii buni, sau sa trucheze concursurile si sa isi asume costurile

Cu siguranta vor avea loc procese. Vom proceda corecta. Am rugat sindicatele sa ne ajute sa facem concursurile corecte”, a anuntat Bolojan.

„La Senat, in loc ca personalul care lucreaza pe langa cabinetele demnitarilor sa vina si sa plece cu acestia, a fost posibila angajarea directa pe perioada nedeterminata. Astfel, au fost angajari peste angajari si am ajuns ca o persoana care ocupa o functie de conducere in Senat sa nu isi poata aduce niciun colaborator, ci gaseste niste oameni adusi anterior, a caror preocupari sunt diferite de agenda actuala. Prin urmare, trebuie sa urmam aceasta lege a normalitatii: vii cu un demnitar, pleci cu un demnitar, ca acesta sa isi poata forma o echipa”, a mai declarat Bolojan.

El a adaugat ca pana la sfarsitul lunii martie 2025, procesul de reorganizare va fi finalizat, iar Senatul va functiona pe baza unei structuri mai eficiente, cu un numar mult mai mic de angajati, fara a afecta insa activitatea institutiei.

„Sunt convins ca veti vedea ca activitatea Senatului nu va avea cu nimic de suferit”, a incheiat Bolojan.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments