VIDEO Corneliu Prepeliţă este acuzat de „răzbunare pentru ajutorul dat justiţiei”. A dat cu subsemnatul la DNA juristul care a făcut prădăt și la Socola. Nu s-a lăsat de metehne nici la Botoșani

0
88

Decizie şoc în cazul managerului Spitalului Judeţean. Acesta a fost plasat de procurorii DNA Suceava sub control judiciar pentru 30 de zile. Prepeliţă este acuzat de „răzbunare pentru ajutorul dat justiţiei”.

„A fost declarat inculpat şi s-a luat împotriva lui măsura controlului judiciar. Acuzaţia este de răzbunare pentru ajutorul dat justiţiei. Practic el ar fi făcut presiuni fizice şi psihice asupra unui angajat din spital, martor într-un dosar al nostru. Probabil a vrut să dea un exemplu pentru a împiedica alte persoane să dea declaraţii la DNA”, a declarat ofițer de poliție judiciară Ionuț Babușcă, purtător de cuvânt al DNA București.

VIDEO Corneliu Prepeliţă este acuzat de „răzbunare pentru ajutorul dat justiţiei”. A dat cu subsemnatul la DNA juristul care a făcut prădăt și la Socola. Nu s-a lăsat de metehne nici la Botoșani

La ieşirea din sediul DNA Corneliu Prepeliţă nu a făcut declaraţii, conform Monitorului de Botoșani.

„Ancheta este într-o fază incipientă la momentul acesta şi credem că nu ar fi util ca toate informaţiile să apară în spaţiul public. Credem că am putea face mai multe declaraţii după câteva zile, la momentul de faţă nu am putea să spunem mai multe. Cert este că nu este nici o infracţiune de corupţie, nu este nici o infracţiune care să fie de o gravitate sporită, nu au fost luate măsuri din astea care să aibă un impact public atât de puternic”, a spus avocatul managerului Spitalului Judeţean.

Miercuri, în jurul orei 7, două autospeciale de poliție – una inscripționată și una neinscripționată – au ajuns la spital. Corneliu Prepeliță era la birou, iar oamenii legii l-au invitat la DNA Suceava în urma unui mandat de aducere. Managerul s-a conformat. Procurorii l-au audiat mai multe ore, iar ulterior au decis să îl plaseze sub control judiciar.

Zid al tăcerii la spital

Deşi Prepeliţă era aşteptat şi la o conferinţă de presă, conducerea unităţii sanitare a ridicat un zid al tăcerii în jurul plecării managerului la sediul DNA Suceava, flancat de mai mulţi poliţişti.

„Nu ştiu, nu am fost de faţă, nu m-am întânit cu domnul manager. Conform deciziei la nivelul spitalului, pe perioada în care managerul nu este în spital, directorul medical preia funcţia. Nu am discutat cu domnul manager unde a plecat. Chiar nu ştiu”, a precizat medicul primar Ştefan Bercea, directoru medical al SJU Mavromati.

Dosarele lui Corneliu Prepeliță s-au ținut lanț

Acesta a fost implicat în concedierea abuzivă a 93 de cadre medicale pe care, pe motiv că nu sunt bani pentru ei. Pus pe o funcție cheie, pentru a apăra interesele și fondurile institutului, Prepeliță a făcut viceversa, periclitând cu bună știință interesele unității medicale. Peste 7,9 milioane de lei este nota de plată a institutului pentru procesele pierdute în Instanțele de judecată, pe motiv că nu s-a prezentat la procese, nu a depus documente, întâmpinări, iar dacă le-a depus a încălcat legislația în mod grosolan, prin interpretări în interes propriu.

“Adevarul este că cei 93 de angajați au fost dați afară pe simplu motiv că el nu a încasat nimic de la nimeni și a dorit să îi dea afară pentru a elibera statul de funcții. Cele 93 de cadre medicale au susținut un concurs și aveau o perioadă de probă de 20 de zile, dar au fost date afară pe un articol de lege ce prevedere o perioadă de probă de 90 de zile (prevedere ce se aplică privaților unde angajările se fac pe bază de CV).

A invocat sofismul cu bugetul de salarii mult încarcat, dar nu a procedat la concedieri colective pentru că bloca posturile o perioadă de timp și nu putea face din nou concurs de ocupare a lor, cum era planul cu fostul manager Adrian Șaramet. De unde tragem concluzia aceasta ? Graba de a organiza concurs de manager în 2020, atunci când concursurile erau suspendate”, susțin surse medicale apropiate 7Est.

Institutul Socola devenise locul în care DNA scria file de poveste Mai mult decât atât, acesta a fost dat afară atunci din funcţie pe motiv că nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile de serviciu, lucru care ar fi dus la pierderea mai multor procese şi implicit la crearea unui prejudiciu pe care unitatea medicală nu îl poate achita.

Jurist a fost acuzat că nu s-a prezentat la procese Potrivit sursei citate, reprezentanţii „Socola” susţineau că juristul Corneliu Prepeliţă nu s-ar fi prezentat în mod repetat la termenele de judecată ale mai multor dosare în faţa Curţii de Apel Iaşi şi a Tribunalului Iaşi, fiind vorba despre procesele pierdute de „Socola” cu angajaţii daţi afară abuziv pe 30 martie 2020 după ce au câştigat concursul care a fost verificat de DNA şi declarat ca fiind organizat ilegal de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii.

„Conducerea institutului consideră că salariatul a perturbat grav activitatea Institutului prin producerea unui prejudiciu considerabil datorat atitudinii generale profesionale necorespunzătoare şi comportamentului voit delăsător pe care acesta le-a avut în perioada 2020 – 2022, în sensul că din totalul proceselor avute pe rolul instanţelor de judecată cu cei 72 de salariaţi concediaţi în luna martie 2020 (pentru care s-au emis decizii de concediere semnate pentru legalitate de către consilierul juridic Corneliu Prepeliţă), numărul de procese câştigate în instanţă de către Institut a fost zero.

Este adevărat că obligaţiile consilierului sunt de diligenţă şi nu de rezultat, însă, din parcurgerea prin sondaj a conţinutului a aproximativ 20 de dosare care s-au judecat în instanţă, s-a remarcat că acesta nu s-a prezentat la termenele acordate de instanţa de judecată”, au precizat reprezentanţii „Socola”.

Conducerea unităţii spunea atunci că şansa ca acele procese să fie câştigate a fost pierdută atât din cauza lipsei de reprezentare şi „a lipsei de diligenţă în instanţele de judecată”, dar şi din cauza altor împrejurări.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments