Mituri bizare despre alimentaţie care ne asaltează în mod constant pe internet

0
425

Internetul ne poate oferi o mulţime de soluţii la felurite probleme, însă trebuie să ştim că sursele de unde ne luăm informaţiile sunt credibile. În materie de alimentaţie, pe internet circula mai multe mituri, câteva dintre ele demontându-le aici cu informaţii ştiinţifice.

Celulele canceroase se hrănesc cu zahăr

Numeroase voci spun că un consum ridicat de zahăr este asociat cu un risc crescut de apariţie a cancerului, însă celulele canceroase nu se hrănesc cu zahăr. Portivit Institutului Naţional de Cancer din SUA şi Societăţii Americane a Bolnavilor de Cancer, legătura dintre consumul de zahăr şi cancer este un pur indirectă.

Consumul ridicat de zahăr predispune la îngrăşare, la supraponderabilitate şi la obezitate, iar greutatea corporală în exces este, într-adevăr, un factor care creşte riscul apariţiei diverselor tipuri de cancer.

Dietele vegetariene schimba “chimia corpului” pentru a te slăbi

 Informaţia falsă sună astfel: dietele vegetariene aduc nivelul PH-ului din organism la un nivel alcalin, undeva între 7 şi 7,5, fapt care te ajută să slăbeşti. Însă ştiinţa nu susţine această afirmaţie. PH-u este, de fapt, o unitate de măsură a acidităţii şi a alcalinităţii. Un PH de 0 (zero) este complet acid, în timp ce unul de 14 este complet alcalin, neutralitatea regăsindu-se la nivelul 7. Mai multe informaţii de pe internet, provenite din surse suspecte, arată ca o dietă bogată în zahăr, în produse procesate, în carne şi produse din carne cresc aciditatea (scad nivelul PH-ului) din organism. Din acest motiv, se spune că o dietă alcalină este indicată pentru reducerea PH-ului şi trebuie să conţină fructe şi legume, ajutând totodată la scăderea în greutate.

 În adevărul sta în felul următor: indiferent ce mănânci, organismul dispune de anumite procese prin care se asigura că nivelul PH este echilibrat, aciditatea fiind ţinută sub control. Aciditatea în stomac are un PH de 1,35 până la 3,5. Însă ai nevoie de aciditate pentru descompunerea mâncării. Pe de altă parte, sângele este are un PH neutru, între 7,35 şi 7,45. Controlul PH-ului este absolut necesar. Doar o uşoară scădere sau creştere a PH-ului sângelui faţă de valorile normale are repercusiuni grave, cum ar fi insuficientă renală, urmată de deces. Concluzia: ceea ce mănânci îţi influenţează PH-ul urinei, dar nu şi pe cel al sângelui sau al ţesuturilor.

 Trebuie să te “cureţi” ca să-ţi detoxifici organismul

 Dacă cauţi pe Google “dieta detoxifiere” vei obţine peste 400.000 de rezultate, în timp ce formula în limba engleză “detox diet” generează peste 18 milioane de rezultate – toate conţinând regimul şi tratamente care ajută la “curăţarea organismului”, la “revigorarea” acestuia, la “curăţarea” ficatului şi a rinichilor de toxine. Multe dintre programele de detoxifiere presupun o formă sau alta de înfometare, căci regimurile alimentare conţin mult prea puţine alimente. Însă nu există nicio dovadă ştiinţifică ce ar putea susţine într-un fel dietele hipocalorice, înfometatul, şi presupusele beneficii ale acestora.

 În materie de detoxifiere, aparatul digestiv, ficatul şi rinichii au acest rol în organism. Pe de altă parte, din perspectiva slăbitului prin dieta de detoxifiere, aceasta presupune să elimina zahărul, produsele procesate, alcoolul, cofeină, grăsimile, sau cel puţin să le consumi mult mai rar. Acest lucru presupune practic să ai o dietă echilibrată, nu una de detoxifiere. Mai mult, scăderea aportului de zahăr, de grăsimi, de cofeină, de alcool şi de produse procesate nu trebuie să fie o “dietă” predeterminată temporal, ci un regim alimentar permanent.

 Cuptorul cu microunde distruge nutrienţii din mâncare

Multe persoane au auzit, de pe undeva – nu se mai ştie de unde, că încălzirea la cuptorul cu microunde duce la distrugerea nutrienţilor din preparate, ba chiar este nociv, în unele cazuri, chiar cancerigen. Ei bine, mai multe cercetări ştiinţifice au avut ca obiect compararea nutrienţilor din mâncărurile încălzite la microunde cu cele încălzite pe aragaz. Constatarea a fost următoarea: cele două modalităţi de încălzire au aproape aceleaşi efecte asupra nutrienţilor din mâncare. Mai mult, în unele cazuri, oamenii de ştiinţă au constatat că prin încălzirea la microunde se pot păstra anumiţi nutrienţi, cum ar fi cei solubi în apă care sunt, de regulă, distrusti de aburi.

 
Oricum ar fi, orice formă de încălzire a unui preparat duce la degradarea unei cantităţi din nutrienţii din mâncare. Nutrienţii care nu sunt stabili la căldură mare, precum vitamina C şi fitonutrientii, sunt cei afectaţi de temperaturile ridicate.

 

 

Sursa: lyla

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments