Fenomen cutremurător. Zeci de mii de copii plâng după mamele lor. Româncele își părăsesc familia pentru căsătorii de formă. SEX PENTRU O VIAȚĂ MAI BUNĂ

0
225

După 1989, zeci de mii de români, în special femei, au plecat în ţările Occidentale pentru a găsi locuri de muncă mai bine plătite. În urmă au rămas copii fără părinţi sau soţi care nu îşi văd jumătatea cu anii.

 

Studiile UNDESA, Departmentul pentru Afaceri Economice şi Sociale al ONU, arată că, în zona Balcanilor, procentul de femei care au plecat să muncească în Vest a crescut începând din 1990, ajungând chiar să îl depăşească pe cel al bărbaţilor. Zeci de mii de femei din Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi România au plecat să muncească în străinătate, relatează Jurnalul Naţional.

Româncele îşi găsesc de lucru cel mai des în domenii unde serviciile publice suferă în ţările respective: sunt femei de serviciu, menajere la hoteluri sau îngrijitoare pentru bătrâni şi bolnavi, munci pe care vesticii nu le fac cu tragere de inimă.

Creşterea numărului de femei care au plecat să lucreze în Spania sau Italia a dus la tot mai multe drame ale familiilor lăsate în urmă. Multe dintre ele au abandonat definitiv familia din România, căsătorindu-se cu cetățeni străini. Cel mai mult de suferit au avut copiii rămași fără mamă, dar și soții, unii dintre ei luând decizii radicale.

 

A fost părăsit de soție și a decis să se sinucidă, luând cu el și copiii

 

Un astfel de caz s-a petrecut la începutul lunii iulie, în județul Dolj.

Un bărbat din comuna Leu şi cei doi copii ai săi, o fată de 13 ani şi un băieţel de cinci ani, şi-au pierdut viaţa, în urma unui accident violent, produs pe DN 6, între localităţile Coşoveni şi Leu, scria ziarul local Gazeta de Sud.

Din primele cercetări ale poliţiştilor de la Rutieră s-a stabilit că, bărbatul a vrut să-şi pună capăt zilelor şi a intrat intenţionat cu maşina într-un tir care circula regulamentar, luându-i şi pe cei doi copii ai săi cu el în mormânt.

Sperând că poate fi salvată măcar o viaţă, pompierii au trimis la locul accidentului un echipaj de descarcerare şi două ambulanţe SMURD, iar Serviciul de Ambulanţă Judeţean Dolj a intervenit cu două ambulanţe. Din păcate, accidentul de circulaţie a fost extrem de violent, iar medicii nu au reuşit să salveze nici măcar o viaţă. Andrei, un copil de cinci ani, a fost singurul care mai avea semne vitale. Medicii au încercat să-l resusciteze, însă nu au reuşit să-l ţină în viaţă. Celelalte două victime, Cristian Nelu Roşu, de 38 de ani, şi fiica sa, Alexandra, de 13 ani, au murit pe loc în urma impactului violent.

 

Conform anchetei efectuată de polițiști, Cristian Nelu Roșu  s-a certat cu soţia sa, care este plecată în Spania, și a decis să se sinucidă, luându-i în mormânt şi pe cei doi copii ai lor. Această ipoteză a fost susţinută şi de declaraţiile şoferului tirului, ale tatălui lui Cristian Nelu Roşu, dar şi de faptul că la locul accidentului nu au fost găsite urme de frânare ale autoturismului Opel.

 „Fata, Alexandra, era elevă în clasa a VIII-a şi încheiase anul cu media 8.38, deci era un copil bun. Băieţelul era la grădiniţă. Noi am început deja să facem o anchetă socială, pentru că este nevoie de implicarea noastră, a autorităţilor locale, ca să îl sprijinim pe tatăl lui Cristian cu tot ce va fi nevoie”, a declarat primarul comunei Leu, Iulian Cristescu.

 

Claudia Măciucă, psiholog specialist in cadrul Serviciului Evaluare Complexa al DGFP Dolj, a precizat pentru Gazeta de Sud că, în acest caz, a fost vorba de un gest de răzbunare din partea bărbatului, iar cei doi copii au fost victime colaterale. „În general, cei care fac astfel de gesturi le fac din răzbunare. Acest bărbat a fost convins că soţia lui este interesată mai mult de copii decât de el, aşa că a hotărât să se răzbune, să o facă să sufere. Copiii au căzut victime colaterale, au fost folosiţi în scop de răzbunare. E clar că acest bărbat avea un dezechilibru de personalitate”, a explicat Claudia Măciucă.

În ultima perioadă Cristian Nelu Roşu trecea printr-o cumplită depresie datorată de neajunsurile vieţii cotidiene, dar şi de dorul soţiei plecată la muncă în Spania. Cu câteva zile înainte de a lua decizia fatală, el a avut ceva altercaţii telefonice cu soţia, ameninţând în câteva rânduri că îşi va pune capăt zilelor, însă nu l-a luat nimeni în seamă.

 

Țara cu cei mai mulți copii abandonați

 

În 2010, anul „de vârf” pentru România în  ceea ce privește abandonul minorilor, conform UNICEF şi Social Alternatives Association, aproape 350.000 de copii aveau cel puţin un părinte care lucra în altă ţară. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului arată că aproape 126.000 de copii au ambii părinţi plecaţi la muncă în altă ţară.

Lipsiţi de afecţiunea şi autoritatea părinţilor, aceştia suferă de probleme de comportament sau, în cel mai rău caz, ajung la sinucidere.

Aproximativ trei milioane de români au plecat din ţară în ultimii ani pentru a lucra în ţări occidentale, în căutarea unor condiţii de trăi mai bune, nota cotidianul La Repubblica, precizând că numărul românilor din Italia a depășise un milion în 2010, faţă de 8.000 în 1990.

 

„Aceşti oameni au lăsat acasă 350.000 de copii, rămaşi fără unul dintre părinţi sau chiar fără amândoi. Jumătate dintre aceşti copii au mai puţin de zece ani. 16% dintre ei au petrecut mai mult de un an fără părinţi, iar 3%, peste patru ani”, precizează publicaţia italiană.

„Este vorba de copii care, în afara faptului că au suferit daune emoţionale şi psihologice din cauza absenţei părinţilor, sunt expuşi violenţelor şi abuzurilor, în condiţiile pseudo-familiale în care se afla, în grija bunicilor, a altor rude sau a vecinilor. Cei mai mulţi copii abandonaţi sunt în judeţe din Moldova, în cele mai sărace zone din România. Legea le impune părinţilor să declare plecarea în străinătate, dar doar şapte la sută dintre părinţii care părăsesc România fac acest lucru”, precizează La Repubblica.

 

Nu mai e demult o noutate care să șocheze faptul că, din cauza sărăciei sau aflate în căutarea unui trai mai bun, mii de familii au ajuns să se destrame, mai ales după ce mamele acestora plecate la muncă în străinătate au ales să-și facă un alt destin. Cel mai mult au de suferit minorii care, lipsiți de afectivitatea mamelor sau de sprijinul ambilor părinți, ajung sub protecția statului. De la an la an, dramele se înmulțesc, alți zeci de copii alăturându-li-se celor deja abandonați de părinți.

Numai în ultimul trimestru al anului trecut, în evidențele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău, peste 5.200 de familii erau în această situație. Din cele mai multe familii, cel puțin un părinte era plecat în străinătate (2.646 familii). În plus, copiii din 1.816 familii puteau fi considerați practic orfani, ambii părinți fiind plecați în străinătate. Bacăul se numără printre județele fruntașe în ceea ce privește abandonul familiar.

 

Copii cu povești de adulți aleg soluția finală

 

Statisticile, însă, nu arată drama minorilor părăsiți de părinți.

Un caz extrem de dramatic, mediatizat destul de mult la vremea respectivă, instrumentat de DGASPC, este a
l unei adolescente de 16 ani, din Bacău, cu părinții divorțați, aflată în creșterea și îngrijirea mamei, plecată însă la muncă în străinătate. Rămasă doar cu bunica, încă de la 14 ani, și fără a mai avea niciun contact cu ambii părinți, adolescenta adoptă comportamente deviante, abandonând școala și fugind în repetate rânduri de acasă. După ce i s-a găsit, într-un final, tatăl, în urma neînțelegerii cu acesta, dar și a conflictului cu mama vitregă, copila fuge de acasă, ajungând să fie exploatată sexual de mai multe persoane “binevoitoare”. În prezent, minora se află într-un centru specializat de protecție, unde urmează un tratament de specialitate și terapie, în contextul în care a fost depistată infectată cu virusul HIV.

 

În anul 2007, cazul unui copil de 12 ani din judeţul Argeş a făcut înconjorul lumii. El s-a spânzurat după ce a aflat că mama sa va pleca la muncă în Italia. Rudele spun că băiatul era o fire sensibilă şi că nu se putea obişnui cu gândul că mama sa va fi departe. Copilul locuia cu mama şi cu tatăl său vitreg. Băiatul a lăsat în urmă un bilet în care îşi ia rămas bun de la mama şi sora sa: “Îmi pare că ne despărţim certaţi. Cu înmormântarea mea nu o să aveţi probleme pentru că vine omul ăla cu banii pe lemne. Soră-mea, tu să te ţii de şcoală. Mamă, tu să ai grijă de tine că lumea e rea”.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments