Tudorel Toader rămâne tartor pe Copou! IRO și UAIC, acces cu porția pe strada justițiarului cu pensie specială

0
87

Caz inedit în istoria reglementărilor rutiere din Iași!  Mari instituții publice din Iași continuă să fie grevate de abuzul decizional al lui Tudorel Toader în legătură cu restricționarea accesului rutier pe strada Pinului din Copou. Cea mai veche universitate din țară și cel mai mare spital de oncologie din Moldova sunt la cheremul unui mafiot al sistemului care a cerut restricții de circulație pe strada pe care locuiește, iar Primăria le-a introdus cu celeritate în detrimentul interesului a mii de bolnavi și studenți ai celor două instituții publice. Liviu Maha, rectorul UAIC, cel care a reușit să-l înlăture pe Toader de șefia universității, spune că are mâinile legate în această spetă, iar conducerea IRO preferă poziția struțului când este vorba de judecătorul CCR. La comanda lui Toader, câteva luni la rând, slugarnica Poliție Locală Iași a avut punct fix pe strada Pinului, amendând studenți, taximetriști și orice nu întrunea calitatea de riveran, acesta fiind un abuz de putere dictat în manieră milițienească

În ultima perioadă, situația străzii Pinului din cartierul Copou, Iași, a stârnit o serie de controverse, în special în contextul reacțiilor de acces în două instituții medicale și academice, respectiv Institutul Regional de Oncologie Iași și Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Astfel, decizia de a introduce a acestor indicatoare rutiere care restricționează accesul pe această stradă, având excepție doar pentru riverani, a fost urmată de mai multe abuzuri din partea lui Tudorel Toader, fost ministru al Justiției și lider al unui grup important din cadrul Universității, dar și de lipsa de reacție a rectorului Maha.

Polițiștii locali angajați ca bodyguarzi în poarta decrepitului din CCR

În perioada mai-iunie 2024, zona străzii Pinului a fost monitorizată intens de echipaje ale Poliției Locale din Iași. Aceștia au aplicat sancțiuni studenților și șoferilor de taxi, ceea ce a determinat o serie de nemulțumiri în rândul cetățenilor și a comunității academice din Iași. Drept răspuns la aceste incidente, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași a solicitat clarificări din partea Primăriei Municipiului Iași cu privire la regimul de acces și la legalitatea acestor măsuri.

Conducerea Universității a emis chiar și un punct de vedere în legătură cu aceste restricții. Într-o adresă oficială remisă către 7est, rectorul Maha a subliniat că instituția nu a fost implicată în decizia de a închide strada Pinului sau de a introduce indicatoarele „interzis cu excepția riveranilor”.

Incidentele la care faceți trimitere au avut loc în perioada mai-iunie 2024, când echipaje ale Poliției Locale Iași au stat în zonă, amendând studenți și soferi de taxi. În acest context, am solicitat Primariei Municipiului Iași clarificarea acestei situații. Pentru o perioadă de timp, accesul a fost liberalizat, dupa care indicatorul “interzis cu excepția riveranilor” a fost introdus. Neajunsurile create de introducerea indicatoarelor rutiere “Cu excepția riveranilor” pe strada Pinului sunt evidente pentru toti participanții la trafic, cu atât mai mult cu cât în zona respectivă își desfășoară activitatea instituții publice, obiective socio-economice si centre medicale foarte importante pentru cetățenii Municipiului Iași și nu numai (ex: Institutul Regional de Oncologie, Protopopiatul Iași III, Tabu Coffee)”, a declarat rectorul Liviu Maha.

Abuz de putere al lui Tudorel Toader

Decizia de a impune astfel de restricții nu se află sub jurisdicția Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, ci a autorităților locale, în conformitate cu legislația în vigoare. Rectorul Maha a reafirmat că Universitatea susține în continuare accesul liber pe această stradă, având în vedere că aceasta este o arteră importantă pentru studenți și pentru cetățeni, fiind o rută esențială pentru accesul la Corpul B al Universității, dar și la diverse obiective socio-economice și instituții publice din zonă. În același timp, rectorul a adus în discuție necesitatea clarificării regimului de staționare în această zonă, un aspect care ar putea îmbunătăți situația și reduce congestionarea traficului.

Întrebat dacă va lua vreo măsură pentru decongestionarea acestei situații, de la nivelul stratosferic al aroganței academice, rectorul Liviu Maha ne-a replicat “Dvs nu solicitați date concrete, ci puncte de vedere referitoare la prezumtive decizii viitoare ale conducerii Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Nu, somitateo,  noi te-am întrebat doar care sunt măsurile care se întrevăd pentru rezolvarea acestor probleme de acces și nu era nevoie de miștouri balcanice sau releveuri lingvistice de personalul Iași – Podu Iloaiei, pentru a ascunde o neputință sau o lipsă de asumare!

Deși rectorul Maha a subliniat că Universitatea nu poate influența deciziile Primăriei, ar fi de așeptat ca acesta să facă presiuni pentru a se elimina acest abuz de putere inițiat de un fost procuror stalinist, astfel încât în arealul universității să triumfe normalitatea, nu teroarea.

Printre posibilitățile de soluționare se află revizuirea regimului de circulație pe strada Pinului, dar și organizarea unor întâlniri de dialog deoarece închiderea străzii Pinului din Copou rămâne un subiect de dezbatere, cu atât mai mult cu cât decizia nu a respectat principiile transparenței și consultării publice, fiind doar un hatâr administratv făcut unui personaj extrem de controversat.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments