Terenul din dosarul Poșta Română nu a fost subevaluat

0
90

Războiul lui Traian Băsescu și al DNA-ului cu Tudor Chiuariu și Nagy Zolt s-a încheiat prost. În sentința definitivă pronunțată de completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție scrie clar că terenul de pe Calea Victoriei din faimosul dosar Poșta Română pentru care au fost acuzați și terfeliți cei doi miniștri nu a fost subevaluat. Prețul luat în calcul în asocierea încheiată a fost cel corect.

Astfel, deși procurorii anticorupție au susținut permanent că prin aprobarea de către Guvern a proiectului HG nr.377/2007, prin care s-a decis trecerea terenului din Calea Victoriei nr.133-135 unde funcționa Poșta Română din proprietate publică în proprietate privată a SC Impost Developments SA s-a creat un prejudiciu statului român în valoare de 8.619.787 euro, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că „în cauză nu a existat o acțiune de subevaluare a terenului în litigiu”. Acest lucru este specificat chiar în decizia definitivă pronunțată în data de 24 ianuarie 2014 de Completul de 5 judecători al ICCJ, decizie consultată de site-ul luju.ro.

În acest dosar, fostul ministru al Justiției Tudor Chiuariu a fost condamnat definitiv la 3 ani și 6 luni închisoare cu suspendare, după ce inițial fusese achitat, în timp ce fostul ministru al Comunicațiilor, Zsolt Nagy, a primit 4 ani închisoare cu suspendare, în condițiile în care anterior fusese condamnat la 3 ani și 6 luni închisoare cu suspendare. De cealaltă parte, fostul director al Poștei Române, Mihai Toader, a fost condamnat la 4 ani închisoare cu suspendare, iar fostul director al Direcției de Dezvoltare Strategică a Companiei Naționale Poșta Română, Andrei Marinescu, la 3 ani și 6 luni închisoare cu suspendare, ambii primind la fond pedepse cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru altul un avantaj patrimonial.
Luju.ro reamintește, cu privire la acest dosar, că în anul 2004 a fost adoptată Hotărârea de Guvern nr.377/2007 pentru modificarea HG nr. 550/116 privind transmiterea unui imobil situat în București în administrarea Companiei Nationale ‘Posta Română’. Era vorba despre terenul din Calea Victoriei nr. 133-135, pe care CN Poșta Română l-a scos la licitație, după ce a constatat starea avansată de degradare a construcției, conducerea Companiei fiind împuternicită să valorifice în cele mai eficiente condiții imobilul. Licitația a fost câștigată de SC Imopost Developments SA, societate creată în parteneriat cu CN Poșta Română, SC Procema SA, SC Comnord SA și două persoane fizice, care avea drept scop demolarea clădirii aflată în stare de degradare și ridicarea unui nou imobil cu funcțiuni multiple. Cu acest prilej, CN Poșta Română a aprobat ca imobilul din Calea Victoriei 133-135 să fie pus ca aport în natură la capitalul social al S.C. Impost Developments S.A. Procurorii au susținut în acest caz că activitatea infracțională s-a concretizat într-un prejudiciu cauzat Statului Român, prin înstrăinarea în mod ilegal a imobilului proprietatea publică a statului, cu o valoarea de peste 200.000 lei, obținându-se un avantaj patrimonial în favoarea S.C. Impost Developments S.A., constând în dreptul de proprietate asupra terenului din Calea Victoriei nr.133 -135.

Pasaje din Decizia Înaltei Curți în care se reține că nu a existat o subevaluare a terenului din Calea Victoriei:

„In consecinta, instanta de control judiciar considera ca, in cauza, nu exista argumente care sa conduca la retinerea valorii stabilita prin metoda extractiei, insusindu-si ca fiind corecta evaluarea terenului, astfel cum a fost determinata prin metoda comparatiei directe in raportul de expertiza nr.031J/2009 din septembrie 2009 intocmit de catre expertul judiciar in evaluari imobiliare Papasteri Mihai, respectiv in suplimentul la acest raport.
Inalta Curte, Completul de 5 Judecatori retine ca valorile stabilite in cuprinsul rapoartelor de evaluare din data de 26.05.2005 si din 21.07.2005 si cele obtinute de expertul Papasteri Mihai in raportul de expertiza nr.031J/2009 din septembrie 2009, respectiv suplimentul la acest raport, sunt sensibil egale, astfel incat constata ca in cauza nu a existat o actiune de subevaluare a terenului in litigiu.
Prin urmare, retinandu-se ca diferentele intre aceste valori nu reflecta faptul ca inculpatii au urmarit subevaluarea terenului, ele datorandu-se mai mult, astfel cum a invederat si expertul Papasteri Mihai, unor erori de calcul, fiind astfel evidenta lipsa de vinovatie acestora, Inalta Curte, Completul de 5 Judecatori, in baza art.11 pct.2 lit. a) raportat la art.10 lit. d) Cod procedura penala, va dispune achitarea inculpatilor Toader Dan Mihai, Marinescu Andrei si Lepadatu Emanoil pentru infractiunea prevazuta de art.10 lit. a) din Legea nr.78/2000″.

 

 

 

 

Sursa: cotidianul

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments