The New York Times: De ce a fugit Viktor Ianukovici de la Kiev

0
76

Decizia Radei Supreme de pe 20 februarie 2014, privind retragerea din stradă a tuturor forțelor de ordine, ar putea fi principalul motiv pentru care fostul șef ucrainean, Viktor Ianukovici, a părăsit țara, scrie ziarul The New York Times într-o anchetă care elucidează circumstanțele fugii fostului președinte de la Kiev, scrie independent.md.

„Când Rada Supremă a retras paza din jurul clădirii administrației prezidențiale, el (Ianukovici n.r.) şi-a dat seama că trebuia să plece”, a spus politicianul ucrainean Mihail Dobkin, citat de sursa menționată.

Potrivit lui Dobkin, Ianukovici a fost șocat când a văzut de la fereastra clădirii administrației prezidențiale că poliția, care ținea cordon în jurul clădirii sale, depune scuturile și se urcă în autobuze. După aceea, fostul președinte a părăsit Administrația Prezidențială și niciodată nu a mai revenit.

 

Dobkin mai spune că, în timpul unei conversații telefonice, Ianukovici și-a anunțat intenția de a pleca „pe timp de noapte sau a doua zi dimineața devreme (22 februarie) din oraș. Totuși, Ianukovici vorbea despre plecarea sa ca despre o nouă vizită de lucru în estul țării. În conversația sa cu Dobkin, ex-președintele Ucrainei i-a cerut acestuia să „aleagă câteva fabrici pe care să le viziteze”.

Politicianul ucrainean Inna Bogoslovskaya, care a fost anterior aliata lui Ianukovici, a declarat pentru The New York Times că după 20 februarie Ianukovici a înțeles că Parlamentul nu mai este de partea lui.

 

O parte din media ucraineană anunța că președintele Ianukovici ar fi decolat din Kiev spre Harkov, un oraș din apropierea graniței cu Rusia.

Dispariţia temporară a lui Ianukovici a făcut ca, în doar în câteva ore, parlamentarii ucraineni să adopte un pachet de proiecte de legi reformiste, iar, ulterior, au votat demisia preşedintelui.

 

În dimineața zilei din 22 februarie, protestatarii au ocupat clădirea administrației prezidențiale și reședința lui Ianukovici. În aceeași zi, de la Harkov, Ianukovici a făcut ultima declarație televizată înainte de fuga sa în Rusia.

 

 

 

(Sursa: independent.md)

 

 

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentKlaus Iohannis a revenit din vacanță. Se pregătește de prima sa vizită oficială, în Republica Moldova
Articolul următorDaimler își va verifica angajații, de teama unor legături cu teoriștii
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments