VIDEO. Bisericile din Iași, pregătite pentru marea sărbătoare a Botezului Domnului (Boboteaza)

0
47

După Naşterea Mântuitorului şi sărbătoarea Sfântului Vasile, credincioşii din Iași se pregătesc de o altă mare sărbătoare – Boboteaza. Este slujba la care în toate bisericile se sfinţeşte apa. Agheasma Mare este folosită pentru sfinţirea caselor şi a gospodăriilor.

 

Datinile şi obiceiurile sunt şi ele multiple. Gospodarii vor afla dacă au un an rodnic iar fetele de măritat îşi găsesc ursitul.

 

 

Pe 6 ianuarie, 60 jandarmi ieșeni se vor afla în misiune, alături de poliţişti şi poliţiştii locali, pentru asigurarea măsurilor de ordine publică cu prilejul slujbei de sfinţire a apei în Iaşi, Paşcani, Târgu Frumos, Hârlău, Răducăneni şi Podu Iloaiei.

 

La slujba din curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, eveniment la care participă un număr mare de credincioşi, pentru a se păstra ordinea în jurul recipientelor cu agheasmă se va monta un dispozitiv de protecţie. Accesul în interiorul zonei delimitate pentru a se lua apă sfinţită, se va realiza printr-un culoar special amenajat, intrarea credincioşilor la rând realizându-se pe lângă poarta Sf. Gheorghe.

 

În vederea evitării incidentelor nedorite şi a oricăror situaţii de natură să tulbure ordinea publică, jandarmii ieşeni recomandă cetăţenilor să manifeste răbdare, să aibă un comportament decent şi să respecte indicaţiile forţelor de ordine.

 

(Sursa: iasitvlife.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments