După aproape două luni de criză a vaccinului antihepatitic B din maternităţile ieşene, procesul de vaccinare s-a reluat. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a primit de la Ministerul Sănătăţii 7.260 de doze de vaccin, în condiţiile în care aproximativ 1.500 de bebeluşi născuţi la cele două maternităţi ieşene au fost în pericol de îmbolnăvire din cauza lipsei acestui produs, arată „Evenimentul”.
Nou-născuții au fost externaţi, urmând ca în următoarea perioadă să fie vaccinaţi la medicul de familie. Cei mai mulţi bebeluşi rămaşi nevaccinaţi sunt de la Maternitatea „Cuza Vodă”.
„Sunt 1.000 de bebeluşi care nu au beneficiat de vaccinul antihepatitic B şi din acest motiv facem un apel la mămicile aflate în această situaţie să se adreseze medicilor de familie de care aparţin, pentru ca bebeluşii să fie recuperaţi la imunizare”, a declarat prof. dr. Maria Stamatin, directorul medical de „Cuza Vodă” Iaşi.
Conducerea unităţii atrage atenţia asupra pericolelor la care sunt supuşi bebeluşii din cauza deficienţelor de organizare ale Ministerului Sănătăţii.
„Este păcat că această criză de vaccinuri a provocat agitaţie în rândul mămicilor. În pericol sunt bebeluşii din mediul rural, din zonele izolate, care riscă să rămână nevaccinaţi”, a precizat la rândul său prof. dr. Mircea Onofriescu, managerul Spitalul „Cuza Vodă”.
Aceasta este a doua criză majoră din programul naţional de imunizare, după ce, în vara anului trecut, bebeluşii au stat aproape trei luni nevaccinaţi din cauza sincopelor legate de asigurarea vaccinurilor antihepatic B şi BCG.
Tot în programul de vaccinare, DSP Iaşi a primit 2.490 de doze de vaccin Pentaxim, 2.600 de doze de vaccin Hexavalent şi 17.500 de doze de vaccin ROR.
(Sursa: ziarulevenimentul.ro)