Dumbravă: Cei care atacă Justiția trebuie sancționați contravențional sau supendați din funcții

0
78

Judecătorul Horațius Dumbravă, membru CSM, consideră că este nevoie de un sistem de sancționare concret, cu sancțiuni contravenționale și chiar suspendarea din funcție, a acelor politicieni sau înalți demnitari publici care atacă independența justiției.

În ședința CSM de marți, Dumbravă i-a spus președintelui Klaus Iohannis că speră să-și respecte promisiunile din campania electorală și cele făcute magistraților.

„Veți avea sprijinul CSM în tot ce intenționați să faceți în legătură cu Justiția pentru că toate ideile pe care le-ați exprimat sunt constructive. (…) România lucrului bine făcut trebuie să aibă ecou și în Justiție”, a afirmat Horațius Dumbravă.

El a subliniat câteva probleme cu care se confruntă sistemul judiciar și care, potrivit lui, au nevoie de o rezolvare concretă, prima indicată fiind atacurile la adresa independenței justiției.

„Ele au crescut în 2014, potrivit cifrelor oficiale, cu 30% cererile de apărare a independenței justiției, ca și sesizările din oficiu față de 2013, ceea ce spune foarte multe despre presiunile asupra cărora au fost supuși procurorii și judecătorii în anumite contexte în 2014. Este necesar și vă solicit ferm sprijinul ca justiția să aibă acele instrumente necesare să stopeze sau măcar să diminueze astfel de atacuri. Simplele comunicate de presă ale CSM nu ajută. Ele, sigur, pot fi sancțiuni morale (…) dar este nevoie să avem un sistem de sancționare concret, de la sancțiuni contravenționale, chiar interzicerea acelor politicieni sau înalți demnitari publici care atacă independența justiției, iar hotărârile CSM rămân definitive, să fie suspendați din funcții sau chiar să fie obligați să-și dea demisia sau să fie demiți din funcție”, a arătat Dumbravă.

O altă problemă indicată de Dumbravă se referă la procesele penale și anchetele care nu au putut debuta și nu și-au putut continua cursul firesc fiind blocate în Parlament.

„Opoziția dvs foarte clară pentru ca Parlamentul să revină asupra acestor hotărâri, mă refer la debutul urmăririi penale și la continuarea urmăririi penale, ar fi mai mult decât util mai ales în contextul actual al MCV. Una dintre cele mai importante provocări cu care ne vom confrunta, mai ales la debutul anului 2016 și pe întreg parcursul acestui an, este legată de numirile la cele mai înalte poziții la nivelul sistemului de justiție. Vă cer să denunțați, domnule președinte, practici oculte. Au fost acuze în mass-media că au existat astfel de practici, sper să nu fie adevărate, dar, în orice caz, pentru a evita astfel de situații, este nevoie de o modificare legislativă acum, în cursul anului 2015, pentru a transparentiza acest proces de selecție de numire până la capăt a procurorului șef al DNA, DIICOT, Parchetului General și la Înalta Curte de Casație și Justiție”, a mai spus Dumbravă.

De asemenea, el a menționat că toți factorii responsabili, într-un efort interinstituțional, trebuie să decupleze justiția de la jocurile politice, de la influențele politice, dar și de la influențele posibile ale serviciilor de informații.

„Aveți un instrument prevăzut de lege care nu a fost aplicat din păcate de 10 ani (…), pe care vă rog să-l puneți în practică, respectiv art. 7 din Legea 303/2004, care spune foarte clar că CSAT trebuie să facă verificări pentru fiecare procuror și judecător dacă este sau nu este informator sau colaborator al serviciilor de informații”, a explicat Dumbravă, adăugând că toate declarațiile magistraților se află la CSM și pot fi transmise CSAT.

 

 

 

 

Sursa: agerpres

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments