Uitat în ţara natală, în Franţa George Filip-Lefort este considerat un erou. A avut însă o biografie controversată, fiind unul dintre demnitarii regimului comunist
Gheorghe Filip-Lefort, una dintre figurile emblematice ale Rezistenţei Franceze, s-a stins din viaţa la 95 de ani la Villeurbanne, oraşul pe care în 1944 l-a eliberat de sub ocupaţia nazistă. Născut în Transilvania, Filip a ajuns în Franţa la doar 18 ani, la studii de inginerie civilă. Curând, însă, patria sa adoptivă a ajuns sub ocupaţia Germaniei naziste, iar tânărul roman s-a alăturat Rezistenţei, sub pseudonimul „Lefort”
În 1942, Filip a devenit comandantul unei unităţi din cadrul FTP-MOI – organizaţia formată din membrii Rezistenţei Franceze de origine străină. Printre camarazii săi de arme s-a numărat şi o altă românca, Olga Bancic, capturată şi executată de nazişti în 1944. În luna august a aceluiaşi an, Filip, în fruntea unui batalion de partizani, a ţinut piept Diviziei 11 Panzer a armatei germane, supranumită „Divizia Fantomă”. Deşi slab înarmaţi, oamenii lui Gheorghe Filip au reuşit să elibereze oraşul Villeurbanne, cu preţul a 200 de morţi. Filip însuşi a condus negocierile cu germanii, pentru a evita o baie de sânge,.
După război, s-a întors în România, unde a avut o carieră controversată sub regimul comunist, fiind consilier pe probleme economice la Consiliul de Miniştri în timpul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. În 1967, după moartea liderului comunist, Gheorghe Filip a plecat definitiv din ţara împreună cu familia sa, stabilindu-se în Franţa
Uitat aproape complet în ţară, Filip-Lefort, cum era cunoscut în Franţa, a fost privit ca un erou în Villeurbanne, localitatea pe care a eliberat-o şi unde şi-a trăit ultimii ani din viaţă. În 2008 a devenit comandor al Legiunii de Onoare.
Sursa: stirileprotv