EXCLUSIV. Rețeaua din umbră. Cum a fost prins traficantul de „cristal” care vindea droguri în parcările Kaufland și scările de bloc din Iași

0
684

Un drogat cu 8 clase a fost băgat la pușcărie de judecătorii ieșeni, încununând munca de luni de zile a procurorilor DIICOT. Traficantul care vindea droguri de mare risc a  intrat în atenția investigatorilor în cursul anului trecut, fiind filat îndeaproape de un polițist sub acoperire care s-a dovedit a fi “client” de casă până la momentul arestării. Aflat în arest la domiciliu, traficantul a continuat să vândă droguri, semn al unei  predispoziţii infracţionale în materia traficului de substanţe interzise, precum şi lipsa oricărei conştientizări a gravităţii propriilor acţiuni. Această marionetă a morții albe a fost încarcerat pentru aproximativ 5 ani, dar fenomenul traficului de droguri de mare risc continua să prolifereze

Un investigator sub acoperire, doi colaboratori cu identitate protejată, înregistrări ambientale, mii de lei din fonduri speciale și o doză de „cristal” împăturită într-un banal staniol – așa a început una dintre cele mai complexe operațiuni de destructurare a unui traficant local de droguri de mare risc. 7Est vă prezintă firul unei anchete întinse pe luni de zile, care s-a încheiat cu o captură de aproape 100 de grame de 3-CMC, zeci de tranzacții documentate și declarații zguduitoare ale consumatorilor care își cumpărau doza zilnică de la un traficant devenit „furnizor de cartier”.

Totul a început în iulie 2024. Un investigator sub acoperire intră pe firul unei rețele care distribuia 3-CMC – cunoscut în jargon ca „cristal”. Un drog sintetic extrem de periculos, similar metamfetaminei, aflat pe lista substanțelor interzise din Legea 143/2000.

La capătul firului – un traficant cu 8 clasedin județul Botoșani, cunoscut de ca fiind activ pe piața locală. Se stabilește o întâlnire. Investigatorul cu identitate atribuită, dotat cu tehnică de înregistrare ambientală, îi înmânează traficantului 800 lei din fondurile speciale ale DIICOT. Misiunea e clară: cumpărarea autorizată de droguri.

În doar 5 minute, traficantul revine. Ține în mână o doză împăturită în staniol – la interior, substanță cristalizată alb-gălbuie. Tranzacția avusese loc sub ochii unei femei, concubina traficantului, martor tăcut la tot. Doza ajunge în mâna polițistului judiciar, ambalată în plic maro, sigilată și trimisă spre analiză. Rezultatul? Drog de mare risc. 3-Chloromethcathinone.

Câteva zile mai târziu, o nouă misiune. Investigatorul, care deja câștigase încrederea traficantului, negociază o nouă achiziție: 20 de grame de cristal, pentru 1600 lei. Se întâlnesc într-un cartier din municipiul Botoșani. De data asta, banii trec din mâna investigatorului, iar drogul e livrat într-o pungă de plastic transparentă. Totul e filmat. Totul e documentat.

Prinderea în flagrant: interceptat în parcarea de la Kaufland

Pe 7 august, DIICOT decide să închidă cercul. Traficantul pleacă din locuința mamei, la volanul unui autoturism. Se întâlnește cu prietena sa, se opresc la un parc auto, testează o mașină, apoi continuă traseul. Ținta e clară: parcarea Kaufland. La ora 14:30, se dă semnalul. Mascații îl blochează, îl întreabă dacă are droguri. Fără prea multe ezitări, indică locul: în cotiera mașinii, o pungă cu aproape 100 de grame de 3-CMC. Traficantul susține că e „pentru consum propriu”. Percheziția la domiciliul său din strada Nucului scoate la iveală o întreagă „farmacie de apartament”: stanioluri pline cu cristale, comprimate de MDMA, un cântar de precizie, recipiente cu pulbere suspectă.

Anchetatorii adună rapid probele: mărturii, conversații din Signal și Telegram, înregistrări video și audio, percheziții informatice. Martorii, inițial reticenți, încep să vorbească. Unul spune că a cumpărat „de cel puțin 100 de ori”. Altul susține că lua câte 2 grame zilnic. O femeie recunoaște că a cumpărat de 40-50 de ori, „de trei sau patru ori pe săptămână”. Plătea între 100 și 150 lei pe gram, iar drogul îi era livrat în scara blocului. Un alt martor povestește cum inculpatul, dator cu 130 de euro, a încercat să-i achite datoria… în „cristal”.

În total, ancheta a documentat peste 130 de grame de 3-CMC confiscate, inclusiv MDMA. La dosar, anchetatorii au adăugat conversații criptate, capturi de ecran și probe informatice extrase din telefoanele inculpatului și ale concubinei sale.

Vindea droguri și în perioada de arest la domiciliu

Totul a culminat cu mandatul de arestare și trimiterea în judecată pentru trafic de droguri de mare risc, în formă continuată, Tribunalul Iași dând zilele acestea sentința de 4 ani și 8 luni de închisoare.

Probatoriul administrat conduce la concluzia că inculpatul acţiona după un plan prestabilit, bine pus la punct, luând măsuri de precauţie pentru a nu fi depistat şi angrenând în activitatea sa terţe persoane – dealeri sau consumatori de droguri. Din analiza fişei de cazier judiciar rezultă faptul că inculpatul nu s-ar afla la primul contact cu legea penală, acesta fiind cercetat şi în alte dosare instrumentate de DIICOT sub aspectul comiterii infracţiunilor de trafic de droguri, cauze în care s-a aflat pentru perioade consistente de timp sub imperiul măsurilor preventive privative de libertate – arest preventiv şi arest la domiciliu, aspecte din care se poate concluziona în sensul unei predispoziţii infracţionale în materia traficului de substanţe interzise, precum şi lipsa oricărei conştientizări a gravităţii propriilor acţiuni şi a dovedirii unui minim interes în sensul îndreptării comportamentale. Prin urmare, activitatea infracţională ce formează obiectul prezentei cauze nu pare a reprezenta un episod izolat în practica inculpatului, ci mai degrabă o obişnuinţă şi un comportament infracţional care constituie sursă de venit şi preocupare constantă a acestuia”, se arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT.

România în pragul unei epidemii de „cristal”?

Cazul anchetat de DIICOT nu este singular. În ultimele luni, autoritățile se confruntă cu o creștere alarmantă a consumului de 3-CMC – un drog ieftin, cu efecte devastatoare. Medicii avertizează: consumatorii ajung rapid dependenți, cu episoade psihotice și violente.

Traficantul din județul Boroșani nu era un cap al mafiei, dar era exact veriga periculoasă care făcea legătura între laboratoarele ilegale și scările de bloc din Iași, Bacău sau Suceava. Iar povestea lui e un semnal de alarmă. Drogul nu mai e doar în cluburi. E în parcări, în scări de bloc, livrat între o țigară și o cafea.

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments