Un vaccin experimental pentru acnee ar putea schimba complet modul în care sunt tratați pacienții cu această afecțiune, susține compania care a dezvoltat vaccinul. Totuși, este încă prea devreme pentru a trage concluzii definitive, relatează LiveScience.
Acneea este o afecțiune cutanată ce afectează aproximativ 95% dintre persoanele cu vârste între 11 și 30 de ani, iar dacă vaccinul va trece cu succes de etapele de testare, ar putea deveni primul vaccin pentru acnee.
Este vorba despre o tulburare inflamatorie ce duce la blocarea foliculilor de păr și a porilor, provocând formarea coșurilor ce apar cel mai frecvent pe față, brațe, trunchi și spate.
Cauzele acneii sunt multiple, inclusiv sensibilitatea la anumite hormoni, mai ales cei care se modifică în perioada adolescenței, anumite medicamente sau factori genetici. Bacteriile de pe piele, precum Cutibacterium acnes, pot contribui și ele la dezvoltarea acneii.
Acest vaccin ar putea să schimbe radical peisajul tratamentului acneii
Acum, compania farmaceutică Sanofi derulează un studiu clinic de fază timpurie pentru a testa siguranța și eficiența unui vaccin pentru adulții cu acnee facială moderată până la severă.
„Acest vaccin ar putea să schimbe radical peisajul tratamentului acneii”, a declarat un purtător de cuvânt Sanofi pentru Live Science. Într-adevăr, un astfel de vaccin ar putea reprezenta o alternativă promițătoare la tratamentele actuale care nu sunt curative, trebuie utilizate pe termen lung și adesea vin cu efecte secundare neplăcute, cum ar fi retinoidele, antibioticele și contraceptivele hormonale.
Totuși, studiile clinice ale vaccinului sunt încă în faze incipiente, iar datele disponibile publicului pentru confirmarea eficienței acestuia nu au fost încă făcute publice.
Ce este studiul despre vaccinul Sanofi pentru acnee?
Sanofi derulează un studiu de fază I/II, care a început în aprilie 2024 și se preconizează că va dura până în 2027. În acest timp, compania intenționează să recruteze aproximativ 400 de adulți cu vârste între 18 și 45 de ani care au acnee facială moderată până la severă.
Unii participanți vor primi una dintre cele trei doze ale vaccinului, fiind injectați de până la trei ori pe parcursul studiului, iar alți participanți vor primi un vaccin „dummy”, care nu conține medicament, pentru a ajuta la stabilirea siguranței și eficienței vaccinului.
Cum funcționează vaccinul Sanofi?
Sanofi nu a oferit detalii despre modul în care funcționează vaccinul, dar studiile au arătat că este un vaccin mRNA. Acesta utilizează un tip de molecule genetice, ARN mesager, pentru a livra instrucțiuni în celulele corpului, ceea ce determină sistemul imunitar să atace anumite proteine.
În acest caz, proteinele țintite sunt probabil cele produse de C. acnes, bacterie principală asociată cu acneea.
De ce este nevoie de un vaccin pentru acnee?
Deși există tratamente care pot ajuta la controlul simptomelor acneei, cum ar fi antibioticele sau retinoidele, acestea nu combat cauzele fundamentale ale afecțiunii. Mai mult, pot apărea efecte secundare neplăcute, cum ar fi uscăciunea pielii, iritații și, în cazuri grave, simptome psihologice, inclusiv depresie și gânduri suicidare.
De asemenea, utilizarea excesivă a antibioticelor poate duce la dezvoltarea rezistenței bacteriilor, ceea ce face ca tratamentele să devină mai puțin eficiente.
Astfel, Sanofi subliniază necesitatea unor opțiuni noi de tratament, iar un vaccin ar putea fi soluția.
Când va fi disponibil vaccinul Sanofi pentru pacienți?
Sanofi va publica rezultatele studiului de fază I/II „la momentul potrivit”. Colectarea datelor este programată să se încheie în 2027, iar vaccinul ar putea fi disponibil abia după acea perioadă. Este important de menționat că, în general, un vaccin are nevoie de aproximativ 10 ani pentru a ajunge de la concepție la aprobare.