Iași, aprilie 2025 – La doar câteva luni de la un grav accident rutier care i-a schimbat complet viața, Andrei, un tânăr de 21 de ani, a demonstrat că limitele nu sunt decât provocări care pot fi depășite. Cu o voință remarcabilă și sprijinul echipei de specialiști din cadrul Spitalului de Recuperare Medicală Arcadia, Andrei a participat la Semimaratonul de la Iași: o inspirație și o încurajare pentru cei care au trecut printr-o situație similară cu a lui.
Andrei, student la Facultatea de Automatică și Calculatoare din Iași, a suferit un accident rutier din care a rezultat o amputație la nivelul piciorului – amputație transtibială – și multiple fracturi la nivelul membrelor inferioare. Nu s-a lăsat descurajat: a ales să înceapă procesul de recuperare la Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia, cu un scop bine definit: „să pot merge din nou”.
Recuperare medicală cu dispozitive robotizate de înaltă performanță, la Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia din Iași
La Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia, tânărul a beneficiat de un plan de recuperare personalizat, care a inclus ședințe clasice de kinetoterapie completate cu proceduri de electroterapie, cu scopul de a recâștiga mobilitatea și forța musculară. Protocolul de tratament al lui Andrei a inclus și terapia pentru reeducarea ciclului de mers cu ajutorul tehnologiilor robotizate: Walkerview, pentru evaluarea detaliată a mersului, cu feedback în timp real și D-Wall, pentru evaluarea mobilității membrelor inferioare și superioare.
„Inițial, s-a estimat o perioadă de recuperare de aproximativ 6 luni. Însă, după 3 luni eram deja în picioare. Primele progrese le-am observat la scurt timp – la o săptămână. Aveam o mobilitate mult mai bună pentru că făceam multe ore de kinetoterapie, câte o oră și jumătate, de 2 ori pe zi, zilnic”, își amintește Andrei.
O nouă victorie: Semimaratonul de la Iași
Cu fiecare zi, cu fiecare ședință de terapie, Andrei a reușit să înregistreze progrese semnificative într-un timp scurt, motivat, astfel, să își depășească propriile limite într-un mod incredibil. Încurajat de mama lui, dar și de echipa Arcadia care l-a însoțit pas cu pas în drumul spre recuperare, Andrei a decis să participe duminică, 27 aprilie, alături de peste 3.000 de alergători, la Semimaratonul de la Iași.
„A fost un drum greu, dar faptul că am ajuns astăzi aici e cea mai mare realizare pentru mine. Sper ca povestea mea să îi motiveze pe cei care trec prin momente dificile să nu renunțe. Nu a fost ușor, dar fiecare pas a meritat. E nevoie de muncă, de oameni care cred în tine și de încrederea că ziua de mâine poate fi mai bună”, a menționat Andrei la finalul cursei.
Alina Popa, manager al Spitalului de Recuperare Medicală Arcadia: „În fiecare an, echipa Arcadia participă la Semimaratonul de la Iași. Anul acesta am alergat împreună cu Andrei, un tânăr curajos și motivat, care a urmat un plan individualizat de recuperare medicală la Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia și care are o dorință, aceea de a alerga, însă are nevoie și de o proteză specifică acestei activități.”
Cu fiecare pas, Andrei dovedește că recuperarea nu înseamnă doar vindecare fizică, ci și puterea de a visa din nou. Pentru a face față noilor provocări, va trebui să își schimbe proteza, alegând un model special conceput pentru a sprijini performanțele fizice de acest tip. Echipa Arcadia va continua să îl sprijine în identificarea celor mai bune soluții pentru a-i asigura independența de care are nevoie.
Raluca Fiterman, CEO Arcadia – Spitale și Centre Medicale: „Povestea lui Andrei este un exemplu remarcabil de reziliență și determinare: a demonstrat că și în fața unor provocări, voința de a merge mai departe este mai puternică decât orice obstacol. Credem că fiecare poveste ca a lui merită spusă și susținută – pentru că astfel putem inspira o întreagă comunitate să creadă în puterea recuperării.”
Despre Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia
Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia este cea mai complexă soluție din Europa pentru recuperarea medicală a pacienților cu afecțiuni neurologice, ortopedice, cardiovasculare, pneumologice sau reumatologice. Principalele elemente distinctive includ tehnologia robotizată de ultimă generație, echipa medicală cu experiență internațională și capacitatea extinsă de internare, în rezerve cu un înalt grad de confort.