Sârbii din vestul ţării sărbătoresc azi 7 ianuarie Crăciunul după calendarul vechi. Peste 22.000 de sârbi din vestul ţării îşi urează miercuri „Crăciun fericit”. Potrivit tradiţiei, în seara de Ajun a fost aprins „baniakul” în curtea bisericii şi sute de credincioşi au participat la slujbă. Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit în țara noastră în comunitățile de ruși, ucraineni și sârbi.
Arderea baniakului este una dintre tradiţiile respectate de sârbii din vestul ţării. Buturuga de stejar se taie din pădure înainte de răsăritul soarelui, apoi este sfinţită de preot. Ulterior este aprinsă, iar credincioşii cântă colinde şi aruncă în foc grâu şi porumb pentru ca anul să fie bogat în roade. Ritualul simbolizează naşterea lui Iisus, dar şi credinţa în mai mulţi zei vechi, precum zeul soarelui şi cel al focului, a tranmis corespondentul TVR Cosmin Jitariuc.
După zilele lungi de post, sârbii au pregătit bucate specifice de Crăciun, pe care le vor împărţi cu cei dragi.
Şi în curtea Catedralei Ortodoxe Sârbe din Timişoara s-a aprins un trunchi de stejar. Potrivit tradiţiei, flăcările trebuie să fie mari, iar din foc trebuie să iasă cât mai multe scântei pentru ca anul care urmează să fie bogat.
Sârbii din Arad sărbătoresc pe 7 ianuarie Crăciunul după calendarul vechi. În seara de Ajun, credincioşii se adună în curtea bisericii şi aprind un trunchi de stejar. E semn că toate relele de anul trecut se vor şterge.
În aceste zile de sărbătoare, staţiunile din ţară sunt pline de petrecăreţi. Aproape 1.000 de turişti din Republica Moldova au venit la schi în Vatra Dornei.
Vatra Dornei va găzdui turişti până după Revelionul pe rit vechi.
Sursa: tvr