Nutriționistul Cristian Mărgărit scrie pe blogul său că efectele consumului prea des a cartofilor prăjiți cu brânză nu sunt deloc benefice organismului, iar pe termen lung conduc chiar la o îmbătrânire prematură.
Răspunsul la întrebarea din titlu este că în primul rând vei avea un aport caloric mare şi exista riscul să te îngraşi. Apoi vor lipsi alte proteine de calitate (colagenul, în special, interesant pentru calitatea pielii, părului şi unghiilor). Vor lipsi grăsimile sănătoase (de tip omega 3). Vor lipsi magneziul, zincul şi alte oligoelemente. Vor lipsi vitamine şi minerale, antioxidanţi, fitonutrienti pe care i-ai putea lua din alte alimente. Pe termen scurt poţi avea balonări, constipaţie, somnolenţă. Pe termen mediu şi lung stress-ul oxidativ suplimentar poate să ducă la îmbătrânire prematură, conform nutriționistului Cristian Mărgărit.
Sunt voci care nu recomandă combinarea amidonului cu “proteine” (ar fi de discutat şi sursa proteinelor, că pot fi diverse). Totuşi, adăugarea de brânză este o practică foarte comună şi mulţi se simt bine aşa. Brânză aduce proteine mai greu digerabile (caseina), calciu, poate nişte vitamina D şi poate nişte vitamina K şi acid rumenic (CLA). Aş opta pentru brânză de oaie sau capra, maturate. Urda este semnificativ mai valoroasă din punct de vedere nutriţional.
Efectele cartofilor prăjiţi
Prăjirea amidonului produce acrilamida (afectează ADN-ul, cauzând probleme de fertilitate şi cancer) şi oxidează grăsimile, rezultând alţi derivaţi toxici. Tipul uleiului este foarte important. La prăjire este indicat să fie folosite uleiuri speciale pentru prăjire, rezistente la temperaturi mari. Mare atenţie să nu apară zone foarte închise la culoare sau arse (ca atunci când se lipesc de vas ori i-ai lăsat prea mult la prăjit).
Citește și: Nutriţionistul Cristian Mărgărit despre combinaţia românească „brânză cu roşii” şi perioada IDEALĂ de DIETĂ
Cartofii prăjiţi reţin de asemenea şi cantităţi mari de ulei, care aduce şi el calorii ascunse. Încercaţi să-i scurgeţi bine de ulei (sau untura, dacă i-aţi prăjit în aşa ceva).
În fast-food-uri sunt prăjiţi în amestecuri de uleiuri aditivate şi grăsimi hidrogenate, toxice ele însele. Sarea adăugata prezintă şi ea o problemă în condiţiile în care cei mai mulţi oameni depăşesc de câteva ori necesarul zilnic de sodiu, sarea fiind adăugată la aproape toate alimentele. Atenţie şi la sarea suplimentară dacă adăugaţi brânza.
Sursa: obiectiv