Poveste în lacrimi: fetița care n-a vrut să fie adoptată. 84 de familii din Iași se luptă cu birocrația și procedurile greoaie

0
408

Autoritățile au depus proiectul în Parlament pentru înjumătățirea termenelor de adopție. Acum, poate dura și trei ani până găsești un copil adoptabil. O familie a înfiat o fetiță de 7 ani, dar aceasta i-a lăsat triști și neconsolați: n-a vrut să stea la ei!

 

După mai bine doi ani de la schimbarea Legii adopţiei, România continuă să se confrunte cu problema lipsei de copii declaraţi adoptabili, cu perioadele mult prea mari pe care trebuie să le aştepte familiile adoptatoare până în momentul în care se realizează adopţia, dar şi cu birocraţia din sistem.

 

Cu toată viteza, înainte!

Manuela Amarii, asistent social în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi, a declarat pentru 7EST că, pentru îmbunătăţirea condiţiilor legate de adopţie, multe termene urmează a fi reduse.

„Au fost constituite grupuri de lucru, formate din specialişti ai Direcţiilor, membri ai societăţii civile şi reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copiilor şi Adopţiei, care au stabilit ca anumite termene să fie reduse. De exemplu, dacă acum, pentru identificarea şi evaluarea părinţilor biologici sau a rudelor de până la gradul 4, este stabilit un termen de un an, acesta urmează să fie înjumătăţit. Dacă perioada de revocabilitate a unei declaraţii a părintelui biologic sau a unei rude de până la gradul 4 este acum de 60 de zile, aceasta să fie de 30 de zile“, a declarat Manuela Amarii.

Asistentul social a mai precizat că un alt termen ce urmează a fi modificat este cel legat de valabilitatea atestatului dat familiei adoptatoare: „Valabilitatea atestatului va fi extins de la unul, la doi ani. Sunt nişte măsuri prin care se doreşte ca şederea copilului în sistemul de protecţie să fie cât mai mult scurtată. Aşteptăm ca aceste modificări să intre cât mai repede în vigoare.“

 

 Asistentul social Manuela Amarii speră că anul acesta procedura adopției va fi mult scurtată

Aștepți până la 3 ani

În ultimii ani a fost schimbată legislaţia în domeniul adopţiei, dar aceasta este considerată în continuare ca fiind una foarte greoaie.

„Perioada de aşteptare din momentul primirii atestatului de familie adoptatoare şi până în clipa realizării adopţiei este foarte mare. Perioada este condiţionată de caracteristicile copilului pentru care se optează: vârstă, stare de sănătate, sex sau etnie. Am avut situaţii în care familiile au aşteptat maximum trei luni până la intrarea în potrivire cu un copil, dar am avut şi familii care au fost nevoite să aştepte chiar şi trei ani. Dacă se doreşte un copil din categoria 0-1 ani, un copil sănătos, cu părinţi sănătoşi, fără niciun risc, atunci perioada este mult mai mare“, a mai menţionat asistentul social.

 

Doar 15 adopții în Iaşi, în 2014

La nivelul judeţului Iaşi, în 2014 au fost 22 de încredinţări în vederea adopţiei şi 15 încuviinţări de adopţie. Din acest număr de cazuri, nu toţi copiii provin din sistemul protecţie al judeţului Iaşi. Mai sunt şi copii adoptaţi din judeţele învecinate şi cu care aceste familii intră în potrivire.

„Numărul de adopţii de la nivelul judeţului Iaşi a crescut de la an la an şi credem că, dacă vor intra în vigoare şi acele modificări despre care am pomenit, cu siguranţă vor duce la o creştere a numărului de adopţii. În ceea ce priveşte numărul de copii adoptabili, acesta este de 51, în timp ce numărul familiilor adoptatoare este de 84. Mulţi dintre aceşti copii au probleme speciale sau sunt cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani“, a adăugat Amarii.

 

Mulţi copii, puţini adoptabili

Reprezentanta DGASPC Iaşi a vorbit şi despre diferenţa dintre un copil aflat în sistem şi unul declarat adoptabil.

„Un copil aflat într-o măsură de protecţie nu este şi un copil adoptabil. Doar dacă se constată că relaţiile cu familia biologică sau cu rudele sunt întrerupte sau nu sunt în interesul copilului, se demarează procedura deschiderii adopţiei “, a explicat asistenta socială.

Din marea categorie a copiilor aflaţi într-o măsură de protecţie, doar pentru o mică parte se declanşează statutul de copil adoptabil.

 

 Zeci de familii din Iași așteaptă cu nerăbdare să ducă un ”pui” acasă și să-l iubească

Termene lungi, procedură greoaie

Pentru ca un copil să fie adoptat, există un demers, care înseamnă acţiuni de evaluare a familiei biologice şi a rudelor de gradul 4, inclusiv, privind potenţialul de reintegrare sau integrare în familia lui naturală.

Dacă nu există părinţi sau rude cu posibilităţi de creştere şi educare, atunci se demarează un proces cu părinţii biologici, prin care sunt chemaţi în faţa instanţei să-şi exprime consimţământul la adopţie. În urma acestui proces, se emite o sentinţă de deschidere a procedurii de adopţie, ce este valabilă doi ani şi în baza căreia copilul poate fi adoptat. Acesta poate fi adoptat de o familie atestată, adică o familie care să aibă reşedinţa în România cu cel puţin 12 luni anterior depunerii cererii de atestare şi care să demonstreze că deţine condiţii materiale, morale şi abilităţi parentale de a creşte şi educa un copil.

Familia beneficază din partea DGASPC Iaşi de cursuri de pregătire şi trece printr-o evaluare psiho-socială. După emiterea atestatului de familie adoptatoare şi perioada de aşteptare, familiei îi este încredinţat spre adopţie un copil.

 

Citește și 400.000 de lei pe an, onorariile lui Boștină la ApaVital. „Bidonul” corupților, plătit cu 7.000 de euro/lună într-un banal litigiu de muncă

 

Au aşteptat trei ani pentru a adopta!

Iulian şi Claudia G., din Iaşi, au fost nevoiţi să aştepte trei ani până să adopte o fetiţă în vârstă de 5 ani.

„După ce ne-am dat seama că pe cale naturală nu putem avea un copil şi după trei inseminări nereuşite, am decis în 2011să depunem dosarul pentru a deveni familie adoptatoare. Am fost la cursuri şi în cele din urmă am primit atestatul. Aveam amândoi o vârstă, aşa că am decis să adoptăm un copil mai mare, cu vârsta de peste 5 ani. După vreun an şi ceva de aşteptare, am intrat în potrivire cu o fetiţă din judeţul nostru, în vârstă de 7 ani. Am fost şi am văzut fetiţa, am îndrăgit-o pe loc şi după cele patru vizite obligatorii, am luat-o acasă“, îşi începe povestirea Claudia G, după care izbuneşte în plâns.

„După câteva săptămâni, ne-am dat seama că nu putem păstra fetiţ
a. Era foarte ataşată de asistenta maternală unde a crescut şi ne spunea mereu «când mă duceţi la mama»! A fost o tragedie pentru noi“, ne spune Iulian G, care continuă: „Ne-am reînnoit atestatul şi a început din nou o perioadă apăsătoare de aşteptare. Anul trecut, prin toamnă, am intrat în potrivire cu o fetiţă în vârstă de 5 ani, din judeţul Vaslui. Am fost şi am văzut-o de mai multe ori, în week-end-uri venea la noi acasă. Acum suntem foarte fericiţi! O iubim foarte mult pe Andreea! De aceea îi sfătuim pe cei care vor să adopte să aibă răbdare pentru că până la urmă vor reuşi să aibă copilul mult dorit.“

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments