Cel mai scump oraş din lume pentru expați este Lunada, Angola, unde chiria pentru o garsonieră depăşeşte 1.500 de euro pe lună.
Conform studiului Cost of Living Survey realizat de Mercer pentru 2013, capitala africană este urmată în topul celor mai scumpe destinaţii pentru muncitorii străini de Moscova şi de Tokyo.
Studiul a fost conceput pentru a veni în sprijinul companiilor multinaţionale şi guvernelor care vor să stabilească nivelul de remuneraţie pentru angajaţii expatriaţi.
Acesta acoperă 214 oraşe de pe cinci continente şi compară costurile a peste 200 de produse şi servicii din aceste localităţi, inclusiv costurile aferente transportului, chiriilor, alimentelor, hainelor, bunurilor casnice şi serviciilor de divertisment.
Oraşele africane şi europene domină în topul celor mai scumpe destinaţii pentru expați, în top zece urmând N’Djamena (Ciad), Singapore, Hong Kong, Geneva, Zurich, Berna şi Sydney.
Costurile sunt influenţate de fluctuaţiile valutare, rata de schimb şi inflaţia. În Luanda, de exemplu, inflaţia a scăzut de la peste 300% în 2000 la aproximativ 10% în 2012.
Diferenţele de costuri în diferite oraşe ale lumii sunt uriaşe.
Costul unei ceşti de cafea în Managua, Nicaragua, este de 1,15 euro comparativ cu 6,24 de euro în Moscova, un bilet la teatru costă 4,45 de euro în Johannesburg faţă de 15,14 euro în Londra.
În Luanda locuiesc mai mult de cinci milioane de locuitori care vorbesc preponderent limba portugheză. Oraşul s-a aflat pe locul întâi în topul Mercer şi în 2011. Sectorul imobiliar este unul dintre principalele motive. Potrivit studiului, chiria pentru un apartament cu două dormitoare, nemobilat este de 4.900 de euro pe lună. În Moscova, chiria pentru acelaşi apartamente este de aproximativ 3.500 de euro.
„Evenimentele globale recente, inclusiv tulburările politice şi economice, care au determinat variaţii ale cursului, creşterea inflaţiei pentru bunuri şi servicii şi volatilitatea costurilor de acomodare au afectat aceste oraşe, făcându-le mai scumpe.
Deşi este unul dintre cei mai mari producători de petrol din Africa, Angola este o ţară relativ săraca, însă scumpă pentru expati, deoarece bunurile de import pot fi costisitoare. De asemenea, se găsesc cu greu condiţii de locuit care să se ridice la standardele expaților”, a explicat Barb Marder, partener senior la Mercer, potrivit HSBC Global Connections.
Bucureşti vs. cel mai scump oraş din lume
Conform site-ului Numbeo, care măsoară nivelul de trăi din ţările din întreaga lume, o pâine costa în Luanda aproximativ un 1 euro, în timp de preţul unui kilogram de cartofi ajunge la 4 euro (aproape 18 lei), cu aproape 800% mai mult că preţul din Bucureşti.
Abonamentul lunar la Internet se ridică la peste 20 de euro în capitala Angolei, iar bucureştenii plătesc aproximativ 7 euro pe lună. Preţul chiriei pentru o garsonieră aflată la periferia oraşului este de peste 1.500 de euro pe lună, faţă de circa 200 de euro în Capitală.
De asemenea, preţul benzinei este de 0,45 euro în Luanda, comparativ cu 1,26 de euro în România, care este, de altfel, cel mai mic preţ din Uniunea Europeană.
(Sursă: ziare.com)