Răspunsul la întrebarea iernii: Crețu spre Astra. „Perla coroanei“ ieşene, vânată de granzii fotbalului românesc

0
96

Deși Dinamo și Steaua sunt variantele cele mai vehiculate, sursele 7EST spun că cel mai valoros jucător ieșean este foarte aproape de transferul la Giurgiu. Prunea are relații excelente cu Ioan Niculae. 500.000 de euro e prețul cerut, dar va fi dat pe mai puțin?

 

La cei aproape 23 de ani ai săi, Alexandru Creţu, care mai are contract cu CSMS Iaşi până în 2017, este unul dintre cele mai bune produse ale fotbalului ieşean din ultimii ani, dar şi cel mai curtat jucător de către echipele mari din România. Rând pe rând, Steaua, Astra şi Dinamo şi-au manifestat intenţia de a-l achiziţiona pe Creţu.

 

Întâi Steaua

Prima echipă care s-a arătat interesată de serviciile lui Alexandru Creţu a fost Steaua Bucureşti, formaţie care a început să-l monitorizeze încă din vara anului trecut, când jucătorul a fost căpitan al echipei naţionale de tineret a României.

Steliştii au continuat să-l urmărească şi ar fi dorit să facă o ofertă încă de anul trecut, însă tânărul jucător ieşean nu a făcut un tur de campionat strălucit, el având ghinionul să lipsească din meciul direct, din campionat, cu Steaua şi să greşească grav la partida directă din Cupa României.

 

Crețu, gol! CSMS, atât cât a putut aduna puncte s-a strâns în jurul ”Marelui Blond”

Astra, în pole-position

Dar, Steaua nu este singura echipă care şi-a manfestat interesul pentru Creţu. O altă formaţie care l-a monitorizat pe Alex a fost Astra Giurgiu, grupare participantă şi ea sezonul acesta în Liga Europa. De altfel, giurgiuvenii sunt singurii care au înaintat o ofertă pentru achiziţionarea lui Creţu.

Simţind că poate da lovitura prin transferul lui Creţu, preşedintele executiv al formaţiei ieşene, Florin Prunea, a refuzat însă oferta făcută de giugiuveni.

„Astra a făcut o ofertă concretă pentru Creţu, oferind suma de 200.000 de euro, plus 25 % din banii pe care i-ar obţine din vânzarea ulterioară a jucătorului. Am considerat oferta prea mică şi am refuzat-o. Alex Creţu este unul dintre cei mai buni jucători de vârsta lui din ţară, la ora actuală, şi este normal să aşteptăm o ofertă mult mai importantă. Cu siguranţă în următoarea perioadă cota jucătorului va creşte şi mai mult”, a spus Florin Prunea.

Convins că poate scoate mai mult de pe urma transferului lui Alex, Prunea a „plusat“ , spunând că pe lângă Astra, mai sunt două formaţii interesate să-l ia pe Creţu, numele avansate fiind Steaua şi Dinamo.

Oficialii ieşeni speră să obţină din vânzarea lui Creţu suma de 500.000 de euro şi 25% din suma unui transfer ulterior.

 

Poate juca pe mai multe posturi

Preşedintele Comitetului Director al CSMS Iaşi, Leonida Antohi, consideră că Alexandru Creţu este un jucător foarte talentat şi polivalent.

„Îl ştiu pe Creţu încă din perioada când era junior la Iaşi. De la bun început am spus că va ajunge jucător mare. Cu puţină disciplină, Creţu poate evolua la cele mai bune echipe din România sau chiar şi în străinătate. Creţu a jucat mult timp ca fundaş central, dar acolo are nevoie de un coleg mult mai bun, care să-i permită să urce cu mingea la picior şi să dea pase decisive. O perioadă, el a jucat şi ca mijlocaş la închidere, iar în mandatul lui Lăcătuş a fost folosit de câteva ori chiar şi ca al doilea vârf. Din punctul meu de vedere, cel mai bun randament cred că l-ar da pe postul de fundaş dreapta, acolo unde de altfel a jucat câteva partide în Liga a II-a“, a spus Leonida Anothi.

 

„Trebuie să plece acum!“

Unul dintre impresarii săi, fostul internaţional Bogdan Mara, consideră că Alexandru Creţu trebuie să facă acum pasul la o echipă mare.

„Creţu joacă de mult timp la Iaşi, echipă care nu se află într-o situaţie foarte bună în clasament. Cred că trebuie să plece acum! Trebuie să facă pasul spre o echipă de top. Nu ştiu dacă va fi Steaua, Astra sau Dinamo. Cine nu-şi doreşte să ajungă la Steaua? Sau la Astra, echipă care a jucat în cupele europene. Cred că Alex are nevoie de o schimbare pentru că altfel se va plafona. În plus, un transfer la o echipă de top ar însemna pentru el şi intrarea în vizorul selecţionerului. Dacă rămâne la Iaşi, ce şanse are el să prindă naţionala?!“, ne-a spus Bogdan Mara.

Impresarul ar vrea ca CSMS să-şi mai reducă din pretenţii: „Dacă Iaşul va ţine la preţ, va fi foarte greu pentru Alex să plece. Am înţeles că a refuzat oferta făcută de Astra. 500.000 de euro este o sumă foarte mare pentru campionatul românesc, mai ales că Iaşul ar primi şi o cotă dintr-o eventuală vânzare. Uitaţi-vă la cazurile Chiricheş şi Gardoş, jucători care au plecat în străinătate pe sume mari şi care au adus banii şi cluburilor de la care îi luase Steaua. Eu cred că transferul trebuie făcut cât mai repede deoarece cluburile mari nu stau după Creţu! Dacă el mai rămâne la Iaşi până în vară şi echipa retrogradează, atunci preţul va fi mult mai mic.“

 

 

Prunea ține la preț, dar de dat îl dă sigur

Carte de vizită

Alexandru Creţu este născut pe 24 aprilie, la Paşcani, şi şi-a încheiat junioratul la LPS Iaşi, sub comanda antrenorului Andrei Marian.

La Politehnica Iaşi, Creţu a debutat în 2010, de atunci el adunând 82 de apariţii pe prima scenă a fotbalului românesc şi având patru goluri marcate.

Din vara lui 2011 până în iarnă, Creţu a fost împrumutat la Corvinul Hunedoara, după care a fost readus la ACSMU Poli Iaşi.

Evoluţiile bune la echipa de club l-au propulsat pe Creţu la echipa naţională, unde a ajuns prima dată în 2012.

În tricoul echipei naţionale de tineret, Creţu a bifat 13 apariţii, fără vreun gol marcat.

 

 

Citește și Legendă urbană: nimeni nu trece poligraful. Nici comisarul care manevrează detectorul de minciuni de 15 ani, nu-l poate păcăli

 

 

„Discuțiile sunt avansate“

Aflat încă în vacanţă, Alexandru Creţu se gândeşte deja la viitoarea sa destinaţie.

„Am văzut şi eu că mă vrea Steaua, Astra. Dinamo… Cum să fie? Bine! Sunt fericit! Nu vreau, totuşi, să-mi fac iluzii ca să nu am deziluzii. Nu prea aş vrea să vorbesc acum despre asta“, ne povesteşte Creţu. Întrebat dacă are bagajele făcute pentru a pleca la altă echipă, Creţu ne spune râzând: „Mă tragi de limbă! … Chiar nu pot spune mai mult. Ştiu că discuţiile sunt avansate! Hai că deja am spus prea mult!“

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments