Lucia Hossu Longin, membru în Consiliul de Administraţie al TVR, îl acuză pe preşedintele instituţiei, Claudiu Săftoiu, că ar fi concesionat abuziv sediul televiziunii publice, din strada Moliere (cartierul Primăverii), către trustul Intact, controlat de familia Voiculescu.
Într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui şi directorului general al Televiziunii Române, Lucia Hossu Longin îi cere explicaţii lui Claudiu Săftoiu despre posibila concesionare a sediului TVR, din strada Moliere, fără acordul Consiliului de Administraţie. Potrivit realizatoarea “Memorialului durerii”, beneficiarul concesiunii ar fi trustul de presă Intact, condus de Camelia Voiculescu.
“Camelia Voiculescu a vizitat sediul TVR din Moliere, însoţită de dl. Mihai Enea (n.r. director al Departamentului de Resurse Umane din TVR) şi alte două persoane. Ea a mărturisit că acest teren şi studiourile, Arhiva, Garajul etc., îi sunt concesionate din «gard in gard». I s-a permis să vizioneze toate clădirile şi chiar a vrut să intre la TVR Cinema (…). Este de o gravitate fără seamăn acest proiect de concesionare, este un jaf la adresa Televiziunii Publice. Consiliul de Administraţie al TVR nu a fost informat cu privire la aceste tratative cu Trustul Intact”, se menţionează în scrisoare adresată lui Claudiu Săftoiu.
Lucia Hossu Longin îl roagă pe preşedintele TVR să stopeze orice încercare de înstrăinare a spaţiilor TVR, iar la proxima întâlnire a Consiliului de Administraţie, să informeze membrii cine a dat voie Cameliei Voiculescu să viziteze şi să prospecteze sediile TVR.
In sediul din str. Moliere a funcţionat TVR în primii ani de la înfiinţare, aici funcţionând un corp de administraţie, o clădire de studiouri, depozite, garaje etc. Terenul aferent este de 12.100 de metri pătraţi, situat în zona de lux a Capitalei, unde metrul pătrat sărea de 5.000 de euro înainte de izbucnirea crizei imobiliare. Valoare totală a terenului se ridică şi în prezent la câteva zeci de milioane de euro.
Afacere cu iz imobiliar
Nu este prima oară când conducerea TVR vrea să înstrăineze sediile şi terenurile televiziunii publice. Anul trecut, grupul de lucru al SRTV, care căuta soluţii pentru redresarea instituţiei, a venit cu o propunere cu iz de afacere imobiliară. Concret, s-a propus vânzarea efectivă a clădirilor şi terenurilor Televiziunii Române din Calea Dorobanţilor şi de pe strada Moliere, iar din banii obţinuţi să se construiască un nou sediu în Pipera.
“Propunerea cea mai logică este ca SRTV să primească finanţarea unui proiect de construire a unui nou telecentru în spaţiul din Pipera, urmând ca spaţiile şi clădirile din Calea Dorobanţi şi din Moliere să fie eliberate după mutarea în noul telecentru. Un astfel de proiect ar putea fi finanţat cu uşurinţă dacă SRTV ar primi în proprietate terenul şi clădirile pe care acum le are în administrare, pentru a putea fi folosite la garantarea unui împrumut umbrelă. Sau, ca variantă, Ministerul Finanţelor ar putea vinde aceste proprietăţi pentru a finanţa proiectul din Pipera, urmând ca până la finalizare SRTV să stea cu chirie în spaţiile actuale”, se menţiona în Hotărârea Consiliului de Administraţie 106, din august 2012.
Fostul preşedinte al TVR, Valentin Nicolau, s-a arătat revoltat de această propunere. “Nu poate fi decât o afacere imobiliară, altfel nu înţeleg cum se poate propune vânzarea sediilor TVR”, declara Nicolau la vremea respectivă.
Zestrea televiziunii
• Sediul Radiodifuziunii, Str. General Berthelot nr. 60-64, format din trei corpuri şi sala de concerte. Total: 36.000 de metri pătraţi, plus teren de 9.200 metri pătraţi
• Clădire în str. Ştirbei Vodă cu o suprafaţă construită de 35.000 de metri pătraţi
• Sediul TVR, Calea Dorobanţilor, nr. 191, plus teren de 68.102 de metri pătraţi
• Corp administraţie, str. Moliere nr. 2, plus teren de 12.100 metri pătraţi
• Teren de 50.000 metri pătraţi, şoseaua Pipera nr. 63 – 65
(Sursa: adevarul.ro)