Cazurile în care românii sunt exploataţi în Germania se înmulţesc pe zi ce trece, iar presa germană scoate la iveală detalii extrem de triste.
Cei mai mulţi dintre muncitorii exploataţi sau înşelaţi au contracte de muncă temporare, bazate în primul rând pe îndeplinirea sarcinilor, nu pe numărul de ore lucrate, explică şeful de operaţiuni şi politică industrială al sindicatului IG Metall, Christian Brunkhorst, citat de monitorulbt.ro.
„Problema este că firmele folosesc din ce în ce mai mult contracte de muncă temporare pentru a scădea standardele condiţiilor de muncă, pentru a diminua drepturile muncitorilor şi a folosi dumpingul salarial”, subliniază acesta.
Unele firme angajează subcontractori care sunt plătiţi per sarcină îndeplinită. Subcontractorii evită adeseori acordurile salariale, ceea ce face ca muncitorii să primească mai puţini bani decât dacă ar fi fost angajaţi direct de firma respectivă.
Dezbaterea în privinţa condiţiilor de muncă oferite românilor şi altor imigranţi din Germania, în special în domeniul industriei şi agriculturii, a început în urma unor cazuri grave de abuz semnalata de presa germană.
13 iulie: Un incendiu izbucnit la parterul unei clădiri din centrul oraşului Papenburg (N-V Germaniei) a dus la moartea a doi muncitori români, ambii angajaţi pe şantierul naval Meyer Werft. În urma tragediei, Biserica Catolică a criticat situaţia locuinţelor puse la dispoziţia angajaţilor şi modul de angajare a muncitorilor străini pe şantier. Potrivit presei germane, aproximativ 40 de imigranţi erau cazaţi într-o clădire de doar 400 de metri pătraţi, iar condiţiile de trai din acest imobil nu erau deloc conform standardelor.
În urma incidentului, conducerea şantierului naval a elaborat un document prin care se stabileşte un salariu minim de 8,5 euro pe oră.
Iunie: Un reportaj difuzat de televiziunea publică germană arată cum sunt trataţi muncitorii români şi bulgari într-un abator din Germania.
Jurnaliştii au mers la un cămin al companiei Wiesenhof, din Bremen. În jurul blocului în care locuiau sute de muncitori români şi bulgari era întinsă sârmă ghimpată, iar oamenii de pază împiedicau orice tentativă de „evadare”.
Agenţii din pază sunt cei care nu i-au lăsat pe jurnalişti să intre în căminul în care stăteau muncitorii, pe motiv că „proprietarul nu vrea”, relatează Allgemeine Zeitung. Totuşi, unul dintre românii din cămin a povestit condiţiile pe care trebuie să le suporte, alături de ceilalţi muncitori. „Ne trezim la două noaptea şi muncim până suntem trimişi înapoi la culcare. Suntem controlaţi tot timpul, intră chiar şi în camera să vadă dacă dormim”, a povestit acesta.
Muncitorii au fost recrutaţi de agenţii din România şi Bulgaria şi le-au fost promise salarii de 1.200 de euro. În Germania, s-au trezit însă cu salarii de 600-700 de euro.
Martie: 30 de muncitori români au iniţiat o mişcare de protest pentru a-şi primi salariile, restante din decembrie 2012. „Aceste persoane muncesc chiar şi 170 de ore pe lună, adeseori fără zile libere la sfârşit de săptămână. Până la 15 persoane dorm în aceeaşi cameră, pe polistiren, carton sau saltele sau chiar pe jos. Sunt condiţii similare sclaviei”, afirma, la acea vreme, Markus Andler, reprezentantul unui sindicat german la care grupul de români a apelat.
(Sursa: monitorulbt.ro)