USL ESTE AICI! Liberali pitiți în Marea Coabitare: ceartă pe voturi, împăcare pe bani

0
143

USL n-a murit niciodată la Iași, 18 directori PNL păstrându-și funcțiile obținute politic și având pe mână, în toți acești ani, bugete de zeci de milioane de euro. Ce au pierdut cu adevărat liberalii de la Iași, după ruperea USL, au fost doar Finanțele și Vămile. Nici în cea mai tensionată perioadă a campaniei electorale de anul trecut, directorilor PNL nu li s-a mișcat niciun fir de păr. Au păstrat direcții strategice – Asigurările de Sănătate, Cadastru, ARR, AJOFM, Apele Române, unde se rulează bugete și încasări uriașe. Acest pact secret a făcut să nu existe, în mod real, Putere și Opoziție.

 

7EST vă prezintă supraviețuitorii liberali ai „erei USL”. 18 directori au rămas în funcție, deși PSD a anunțat în mai multe rânduri epurarea lor. Liberalii sunt în continuare la butoanele guvernării locale, deși se află, oficial, în Opoziție. Conduc instituții cu resurse financiare de zeci de milioane euro, decid unde să atribuie contracte publice și, în unele cazuri, fac angajări pe sprânceană.

 

Calculul PSD: să provoace ruptura

USL trăiește. La aproape un an de la ruperea alianței social-liberale, circa 20 de reprezentanți ai PNL ocupă în continuare funcții cheie în instituții sau direcții deconcentrate ale Iașului. Unii dintre ei gestionează bugete de zeci de milioane euro și au venituri lunare care ajung și la 7.000 lei.
Pe parcursul anului 2014, în presă a curs multă cerneală anunțându-se epurări la vârful instituțiilor, dar directorii PNL au rămas țintuiți în locurile lor călduțe. Unii recunosc că s-au pus la dispoziția partidului, dar șefii filialei le-au transmis să stea legați de scaun. Cei mai mulți dintre directorii PNL se ascund sub umbrela unor concursuri câștigate cu multe semne de întrebare, având în vedere că instituțiile pe care le patronează au fost asumate public de PNL. De multe ori invocă și ipotetice „rezultate foarte bune”. Adevărul e că nu au fost deranjați.
Campaniile electorale care s-au succedat anul trecut (europarlamentare și prezidențiale) au lăsat social-democraților puțin spațiu de manevră. După ruperea USL, PSD anunța pe la colțuri și, uneori, în presă, epurarea directorilor, dar planul liderilor de la București – ruperea PNL – a fost mai presus de orgolii și interese locale.

 

Director PNL: „Să plec de capul meu?”

Majoritatea directorilor contactați de 7EST au refuzat dialogul. În schimb, alții au acceptat să vorbească și ne-au declarat că s-au pus inclusiv la dispoziția partidului. Ficu Anghel conduce Centrul Regional de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, o instituție care gestionează zeci de milioane de euro din bugetul european. Prin mâna lui trec proiectele ce țin în special de dezvoltarea rurală.

Acesta a mărturisit pentru 7EST că partidul nu i-a cerut să demisioneze din funcție după ruperea USL, deși a fost sprijinit de PNL pentru a conduce centrul regional. „Eram dispus să plec dacă îmi cerea cineva acest lucru, dar nu a fost cazul. Nici de la agenția națională, nici de la minister, nici măcar de la partid. Eu ocup această funcție în baza unui concurs și atât timp cât conducerea centrală nu a avut o problemă cu mine, nu am plecat. Să plec eu de capul meu? Păi de ce? Instituția are rezultate foarte bune. Cât privește politicul, decizia a fost să rămânem pe poziții atât timp cât ocupăm funcția prin concurs și avem rezultate”, a declarat Anghel. Directorul PNL a făcut obiectul unor subiecte de presă, după ce 7EST a dezvăluit că membrii liberali erau angajați în instituție prin concursuri aranjate.

 

Războiul de catifea de la Iași. Gheorghe Nichita și Cristian Adomniței s-au înțeles pe cea mai importantă miză: banii din deconcentrate

Cele mai grase posturi

Directorii PNL debarcați pot fi numărați pe degetele de la două mâini. La înființarea USL, liberalii au prins aproape 30 de funcții în instituții deconcentrate. Acum, au în jur de 20 de reprezentanți. Iar funcțiile pe care le ocupă aceștia nu sunt de neglijat.

Liberalii se află la butoanele unor instituții precum:
 Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași (Ionel Damian – director executiv)
 Casa de Asigurări de Sănătate (Robert Dâncă – președinte – director general),
 Comisariatul Județean al Gărzii Naționale de Mediu (Dănuț Beleca – prim-comisar),
 Administrația Bazinală de Apă Prut (Corneliu Crețu – director executiv, Gabriel Beșleagă – director tehnic),
 Agenția Teritorială ARR (Cristian Foia – șef agenție),
 Reprezentanța Iași Registrul Auto Român (Octavian Varvara – șef reprezentanță),
 Oficiul de Cadastru (Radu Grigoraș – director)
 AJOFM (Gabriela Vasilache – director executiv, Ciprian Necula – adjunct).

Au rămas și alții pitiți
Nu în ultimul rând, liberalii conduc și unele instituții cu bugete mai mici, dar la fel de importante în atribuirea de contracte:

 Oficiul pentru IMM-uri (Narcis Tăbăcaru),
 Casa de Cultură a Studenților (Ionuț Căliman),
 Camera Agricolă (Monica Pandelea),
 Serviciul Județean de Metrologie Legală (Gabriel Sârbu),
 Oficiul Județean pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie (Petru Toma),
 Direcția Sanitar-Veterinară (Vasile Gaboran – director executiv adjunct)
 Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială (Costel Grojdea).

La cei sus-numiți se mai adaugă șefi precum Marius Bodea (Aeroport), Dănuț Minciună (Direcția de Drumuri Județene), Lucian Burlea (Spitalul de Psihiatrie) și Cristina Dobre (manager Maternitatea „Elena Doamna”). În cazul ultimilor doi, numirea acestora nu a avut legătură în mod neapărat cu negocierile din USL. Însă Bodea și Minciună ar putea fi demiși și mâine, pentru că PSD deține majoritatea în Consiliul Județean.

Brătescu e finanțat de Nichita
Un alt director liberal este Liviu Brătescu, care a rezistat în funcție deși instituția pe care o conduce, Ateneul Tătărași, se afla în directa subordine a Primăriei Iași, condusă de Gheorghe Nichita (PSD).
„La noi s-au luat decizii foarte clare. În teritoriu, există posibilitatea ca alianțele locale să rămână în vigoare. Firește, PSD poate duce la îndeplinire programul USL și fără PNL, dar sper să nu fie cazul. Până la urmă, este vorba de orgoliile locale. Dacă se trece peste ele, putem rămâne împreună, pentru proiectele Iașului”, a fost una din explicațiile lui Nichita, oferite anul trecut, pentru lipsa de reacție a PSD în cazul debarcării directorilor liberali.
Alți reprezentanți ai PNL în instituții precum Iordan Vintilă, șef la CFR Călători, și-au salvat funcția trecând în partidul-anexă al PSD, PLR, condus de Călin Popescu Tăriceanu. În aceeași situație este Camelia Gavrilă (Inspectoratul Școlar Județe
an) și Lorin Urcaciu (Agenția Domeniilor Statului), dar aceștia s-au înscris direct la PSD.

 

Ce șefi au căzut în fața ofensivei PSD

Printre cei mai importanți șefi schimbați de PSD anul trecut se numără șeful Direcției Regionale pentru Accize și Operațiuni Vamale, Ioan Pintilei. „Am primit pe fax un ordin de la președintele Autorității Naționale potrivit căruia încetează împuternicirea în baza căreia am fost numit director”, explica Pintilei, în aprilie 2014.
O soartă asemănătoare a avut și Marian Grigoraș de la Oficiul Regional pentru Protecția Consumatorului. Însă, schimbarea acestuia a venit la cererea sa. „Putea să se facă mai devreme, putea să vină mai târziu”, preciza Grigoraș, în octombrie 2014.
Un război crunt s-a dat la Direcția Regională de Drumuri Naționale. Fostul director, asumat oficial de PDL, Dănuț Pilă, a fost cu greu îndepărtat de social-democrați. Pentru câteva luni, Pilă și actualul șef, Ovidiu Laicu, ocupau amândoi funcția de director cu beneficiile aferente. Singura diferență a constat în faptul că Laicu a primit drept de semnătură de la autoritatea națională.
Un alt director care și-a pierdut funcția este Dragoș Mandache (RAR), un apropiat al șefului PNL Iași, Cristian Adomniței, însă a rămas șef al stațiilor ITP. Un director pe care atât UNPR, cât și PSD au încercat să-l debarce este Corneliu Crețu de la Ape Prut, dar acesta a fost susținut de șefii de la București. O mică „victorie” a înregistrat PSD după demisia lui Ciprian Paraschiv, care conducea Direcția de Sport. Acesta a plecat pentru un post de director în cadrul FRF. În aceeași categorie poate fi pusă și plecarea în concediu de paternitate a lui Andrei Buiceag de la Agenția de Prestații Sociale.

 

Citește și Teorie tulburătoare a unui expert ieșean: Cutremurele din România, induse artificial de o mare putere mondială

 

Liberalii vor din nou la guvernare

Câștigarea alegerilor prezidențiale de către candidatul PNL-PDL, Klaus Iohannis, a stârnit din nou setea pentru putere în rândul liberalilor. Cel mai probabil, directorii sus-menționați vor rămâne în continuare în funcții, fiind supraviețuitorii „erei USL”. Planul liberalilor este să demită Guvernul prin moțiune de cenzură în primăvara, dar pentru acest lucru au nevoie de voturile UNPR sau de trădări în interiorul PSD. Meciul se joacă la un număr de 40-50 de voturi, având în vedere că UDMR, grupul minorităților, PMP și parlamentarii independenți vor susține un nou Guvern.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments