Deutsche Welle, despre negocierile din Basarabia: „Răsturnare de situație! PLDM și PDM îndepărtează PL și invită comuniștii la negocieri”

0
84

Același experiment nu poate avea efecte diferite dacă este repetat! O demonstrează rezultatele negocierilor pentru formarea noii coaliții de guvernare din Republica Moldova. Negocierile între partidele pro-europene s-au blocat, la fel cum s-a mai întâmplat în trecut.

După negocierile de luni seară, două partide pro-europene (PLDM și PDM) au anunțat blocarea negocierilor cu Partidul Liberal (PL) și invitarea la dialog a Partidului Comuniștilor pentru formarea majorității parlamentare. Nedumeriți, liderii PL spun că au aflat de la televizor că PLDM și PDM nu mai văd rostul negocierilor cu PL și vor alianță cu comuniștii. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a spus că „nu este vorba de nici un blocaj și că negocierile vor continua marți seara”. El a exclus, însă, orice formă de cooperare cu comuniștii. „S-a propus să lărgim formatul. Noi nu suntem împotrivă, dar nu vedem o guvernare comună cu comuniștii. Asta înseamnă că ei (PLDM și PDM – n.n.) vor o trecere ușoară spre comuniști”, a explicat Mihai Ghimpu.

 

Șantaj sau lașitate?

Potrivit liderului PDM, Marian Lupu, liberalii insistă în continuare pe partajarea celor trei funcții-cheie în stat (cea de șef al statului, președinte al Parlamentului și de prim-ministru). Lupu pledează pentru negocieri cu comuniștii: „Trebuie să găsim un compromis. După 40 de zile în acest format nu am înregistrat progrese. Negocieri cu PCRM. Eu cred că vor avea loc într-o perioadă foarte scurtă. PDM nu va negocia separat cu PCRM”, a declarat liderul democrat.

În replică, Mihai Ghimpu a spus că PL este gata să renunțe la una din cele trei funcții-cheie în stat, daca i se va oferi funcția de procuror general ori dacă Procuratura va fi cu adevărat depolitizată. Ghimpu a spus că la ora actuală Procuratura Generală este controlată politic de PDM.

Deși în campania electorală a asigurat alegătorii că PLDM nu va face în nici un caz alianță cu comuniștii, luni, liderul acestui partid, Vlad Filat, a vorbit despre necesitatea „unor discuții cu PCRM”: „Vom continua să muncim. Timp avem foarte puțin. Țara are nevoie de guvern și credem că ar trebui să dialogăm și cu Partidul Comuniștilor. Este important ca în acest proces să participe toate forțele politice. Considerăm că trebuie să identificăm și o formulă pentru alegerea președintelui – 61 de mandate fiind necesare. Trebuie să avem o înțelegere exactă ce se va întâmpla în 2016 (când expiră mandatul actualului șef al statului – n.n.)„, a declarat Filat.

 

PCRM așteaptă propuneri

La rândul său, PCRM a anunțat că „aşteaptă propuneri din partea partidelor pro-europene” și că nu a primit încă nici o invitație oficială la discuții. „Vom avea astăzi o ședință a Executivului Politic la care vom discuta acțiunile concrete ale Partidului Comuniștilor. Pentru noi e important să vedem dacă aceste partide împărtășesc aceleași îngrijorări ca și noi. Mă refer la datoria noastră de a consolida societatea, de a întări independența, suveranitatea și de a integra țara”, a declarat pentru „Ziarul Național” deputatul comunist, Artur Reșetnikov. „Nu vom condiționa negocierile cu oferirea unor funcții. Vrem să dăm exemplu de consolidare a societății. Trebuie să găsim puncte comune. Iar aceste puncte comune nu sunt greu de identificat, pentru că ele reies din ceea ce își doresc cetățenii – pace și bunăstare”, a explicat deputatul comunist.

 

PDM se teme de un PL pro-NATO

Potrivit ziarului citat, pe lângă partajarea funcției de șef al statului Partidului Liberal, propunere cu care nici democrații și nici liberal-democrații nu sunt de acord, Marian Lupu a declarat că ultimul punct divergent pe care l-a auzit ține de renunțarea la statutul de țară neutră. „PL ne-a informat că e nevoie de a iniția discuții privind renunțarea la statutul de țară neutră și să ne propunem să aderăm la NATO. Nu putem fi de acord cu așa ceva”, a menționat liderul PDM.

„PDM ar trebui mai întâi să răspundă la întrebarea: cum să scape Republica Moldova de trupele rusești, care ocupă o parte din teritoriul suveran al Republicii Moldova, iar pe urmă să spună da sau nu în ceea ce privește Alianța Nord-Atlantică”, a reacționat directorul de programe din cadrul Institutului de Politici Publice de la Chișinău, Oazu Nantoi. El nu exclude posibilitatea unei alianțe PCRM, PLDM, PDM. „Statul se confruntă cu probleme atât de grave, dar noi împărțim acolo 3 funcții. Este dezgustător în raport cu așteptările alegătorilor”, a spus Nantoi, care a adăugat: „în spatele acestor negocieri sunt interese obscure„.

 

Președintele a început consultările

Marți, șeful statului Nicolae Timofti a început consultările cu grupurile parlamentare pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru. Primii au fost vizitați de către președinte deputații socialiști – cei mai numeroși în actualul Parlament. Aceștia i-au solicitat șefului statului să dizolve Parlamentul și să anunțe alegeri parlamentare anticipate în condițiile în care cele trei partide pro-europene nu au ajuns la o înțelegere timp de mai bine de o lună în privința formării coaliției de guvernare.

Conform legislaţiei, candidatura premierului va fi anunţată de şeful statului doar după consultarea tuturor partidelor reprezentate în Legislativ. După desemnare, candidatul va avea la dispoziţie 15 zile pentru a prezenta programul de guvernare și lista nominală a viitorului executiv. În cazul în care componenţa cabinetului de miniştri nu obţine, de două ori consecutiv, vot de încredere din partea majorităţii parlamentare, şeful statului dizolvă Legislativul şi stabilește data alegerilor parlamentare anticipate.

 

 

 

(Sursa: dw.de)

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments