Arsuri la stomac sau atac de cord? Cum să ştii să faci diferenţa între ele

0
122

I se întâmplă uneori creierului uman să mai încurce “borcanele” şi simptome precum arsurile la stomac să fie luate drept atac de cord sau invers. Probleme de sănătate precum ulcerul, spasmele musculare ale esofagului, criză de bila sau pancreatita pot da simptome asemenatoare atacului de cord sau anginei: o durere apăsătoare care îţi scade circulaţia sângelui la inimă.

Unii oameni au descris această durere ca şi când un elefant s-ar aşeza pe pieptul tău. Ambiguitatea simptomelor păcăleşte creierul, iar acesta nu reuşeşte să-şi dea seama dacă semnalul vine de la inimă sau de la stomac.

Deosebirile dintre arsurile la stomac şi atacul de cord

Cu toate acesteia, specialiştii cardiologi spun că există câteva modalităţi prin care îţi poţi da seama dacă durerile pe care le resimţi au legătură cu arsurile la stomac sau cu atacul de cord. Iată câteva sfaturi oferite de dr. Stephen Kopecky, cardiolog la Mayo Clinic din Rochester (SUA).

„Din păcate, jumătate dintre pacienţii care suferă un atac de cord considera simptomele minore şi nu se prezintă la medic, crezând că nu au nevoie de îngrijiri speciale”, spune dr. Kopecky.

Potrivit acestuia, când problemele de sănătate sunt din cauza inimii, pacientul va simţi o strânsoare, o arsură sau o presiune în piept. De obicei această durere este accentuată de exerciţiile fizice sau de stresul emoţional. Durerea se poate răspândi în spate, în gât, în maxilar sau braţe şi este asociată cu transpiraţie, ameţeală, greaţă, dificultăţi în respiraţie şi/sau puls neregulat.

Principalele “victime” ale atacului de cord sunt persoanele care suferă de diabet, fumătorii, persoanele obeze, cei cu colesterolul mare şi care, în familie, au antecedente. Vârsta joacă, de asemenea, un rol important în bolile de inimă. Atacul de cord se manifestă, în general, la persoane peste 45 de ani (bărbaţii) şi peste 55 de ani (femeile).

 Un alt factor de luat în calcul pentru a deosebit arsurile la stomac de atacul de cord este durata durerii. De exemplu, angina durează în jur de 10 minute, iar atacul de cord puţin mai mult. Însă arsurile la stomac pot dura cu orele.
 
 Dacă problema este legată de sistemul digestiv, aceasta este ascuţită şi se manifestă în general după o masă grasă, condimentată şi poate fi declanşată chiar şi de schimbarea poziţiei (se accentuează dacă stai culcat sau dacă te apleci). Acest lucru se întâmpla deoarece acidul gastric ajunge în esofag şi de aici un gust amar în gură.

Când să te prezinţi la medic?

Însă cel mai bine este să vă prezentaţi la medic când resimţiţi aceste dureri. Chiar dacă nu este vorba despre un atac de cord, nici problemele la stomac nu sunt de ignorat.

Dacă simţi o apăsare pe piept, transpiri abundent, eşti slăbit, chiar leşini, eşti palid, este mai mult decât imperioasa deplasarea la camera de gardă a unui spital.
 
 Dacă ceea ce simţi este mai degrabă un uşor disconfort care trece când te relaxezi, nu e cazul să te duci la Urgenţă, însă trebuie să ajungi la medicul de familie, cu atât mai mult dacă te înscrii în grupele de risc prezentate mai devreme. Poate fi un atac de cord uşor sau alte probleme la inimă.
“Pacienţii care experimentează dureri severe în piept ar trebui să ia o aspirină (excepţie făcând cei care se ştiu bolnavi de ulcer). Chiar dacă aspirină poate înrăutăţi simptomele problemelor gastrointestinale, se alege răul cel mai mic. Mor mai mulţi oameni de atac de cord decât de arsuri la stomac. Dacă nu tratezi corespunzător atacul de cord în primele 90 de minute de la debutul simptomelor, muşchiul inimii poate fi afectat definitiv”, spune dr. Julius M. Gardin, şeful secţiei de medicină internă de la Spitalul Universitar din Hackensack, New Jersey (Statele Unite).

 

 

 

 

Sursa: sfatulparintilor

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments