Atacul haitei de animale sălbatice din Constanta scoate la lumină o problemă mai veche. Din ce specie fac parte "fiarele"

0
110

Specialiştii au făcut lumină privitor la atacul de săptămâna trecută al unei haite, la marginea localităţii Valu lui Traian.

Analiză în laboratoarele sanitar-veterinare a arătat că animalele despre care localnicii spuneau intitial că ar fi lupi sunt de fapt câini, metişi cu husky siberian. La originea problemei sta abandonul câinilor de rasă, care din lipsă de hrană îşi regăsesc instinctele primare, adică se sălbăticesc.

Pornind de la atacul celor cinci sau şase fiare, experţii au început să caute explicaţii. Leşurile au fost studiate în laborator, iar medicii veterinari au fost uimiţi să descopere că nu sunt lupi, ci câini – metişi de husky siberieni, sălbăticiţi.

Doctor Corina Ivanciu, DSV Constanţa: „Sunt două exemplare de câini rasa comună femelă şi mascul ce prezentau unele caracteristici ce pot apărea şi la rasa husky siberian.”

Doctor Adrian Bâlba, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa: „Sunt câini care au nişte instincte primare net superioare altora, sunt câini foarte inteligenţi, dar sunt câini care se pot întoarce mult mai repede în sălbăticie.”

În marea majoritate a cazurilor, astfel de animale, dacă sunt părăsite şi lăsate fără hrana, îşi recapăta instinctul de prădător. Cu toate că legea sancţionează astfel de fapte, există proprietari de câini care îşi abandonează animalele la marginea zonelor urbane, iar din încrucişarea necontrolată de rase pot rezulta exemplare foarte agresive.

Ziadin Murat, asociaţia pentru protecţia animalelor: „Orice animal care este lăsat fără hrana devine, intervine instinctul primar, instinctul de supravieţuire şi începe să-şi caute hrana să atace posibile prăzi. Ca şi omul dacă omul ar rămâne fără hrana ar deveni animal.”

Nu doar în judeţul Constanţa, ci şi în alte zone din ţară au fost semnalate astfel de haite care atacă fermele, stanele, dar şi gospodăriile aflate la marginea localităţilor.

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments