Soluţii pentru acasă. Metodele bunicii nu dau greş

0
80

 Suntem asaltaţi de produse chimice, începând cu cele pentru curăţenie şi terminând cu cele destinate alimentaţiei. Nu este uşor să le evităm, dar le putem măcar reduce, folosind în locul lor produse naturale, cum făceau bunicile noastre odinioară. Încearcă şi tu câteva dintre ele!

Resturile de săpun pot fi folosite fie pentru parfumarea rufelor, fie pentru duş. După ce s-au uscat, dă-le pe răzătoarea mică şi pune-le într-un borcan cu capac. Când speli la maşină, adaugă peste rufe 1-2 linguri din răzătura de săpun. Acestea vor căpăta un miros plăcut. Sau le poţi pune într-un ciorap vechi de bumbac, pe care îl legi la gură. Când faci duş, îl umezeşti şi vei avea un burete cu săpun.

Oţet pe post de balsam de rufe. Pune în ultima apă de clătit 2-3 căpăcele de oţet. Rufele nu se vor încărca de chimicalele conţinute de balsamul de rufe şi vor deveni moi şi uşor de călcat.

Nu arunca apa în care ai fiert fasolea uscată. Este potrivită pentru spălarea lânurilor delicate, pe care le vor face mai moi şi nescămoşate.

Din pudră de cicoare (folosită de obicei ca înlocuitor de cafea), amestecată cu apă, fă o pastă cu ajutorul căreia vei curăţa obiectele din bronz, care vor căpăta un luciu deosebit.

Fă o soluţie din două linguriţe de bicarbonat de sodiu, dizolvate într-o ceaşcă de apă şi pune-o la fiert 15 minute în vasul de teflon pe care vrei să-l cureţi. După aceea, clăteşte vasul şi unge- l cu puţin ulei.

Eterul este perfect pentru eliminarea petelor de ruj şi a fondului de ten de pe ţesăturile naturale (bluze, prosoape).

Cu o soluţie din oţet şi ulei poţi curăţa icoanele pictate pe lemn. Iată cum: cu o bucată de material din bumbac moale, înmuiată într- un amestec format din o parte oţet de mere şi o parte untdelemn. Se lasă să se usuce, după care se şterge cu o altă cârpă uscată.

Miezul de pâine este o adevărată gumă de curăţat urmele de degete de pe uşi şi hârtiile pictate sau de pe gravurile murdare de fum.

Cojile de banane sunt o soluţie perfectă pentru curăţarea obiectelor din piele. Hainele sau genţile se freacă cu partea interioară a cojilor şi apoi se lustruiesc cu o cârpă uscată.

Cu hârtie de ziar şi sare grunjoasă se curăţă foarte bine tigaia pentru prăjit.

Cu felii de cartof crud sau ceapă se curăţă un tablou pictat pe pânză. Atenţie însă, nu folosi prea des această soluţie, fiindcă pe termen lung atacă vopselele.

Mirosul de naftalină dispare din haine dacă, în loc să le scoţi la aer rece, le pui lângă o sursă de căldură.

Cu sare fină poţi curăţa talpa fierului de călcat. O foloseşti pur şi simplu frecând talpa. Nu se va zgâria şi va elimina toate impurităţile. Dacă o vei umezi, va deveni o soluţie ideală pentru curăţarea unei pete de cerneală de pe un covor sau de pe lemnul vopsit. Se lasă cel puţin 48 de ore.

Oţetul alb cald, amestecat cu un albuş bătut spumă, devine o soluţie ideală pentru a curăţa rama aurie a unui tablou. Tot cu oţet alb cald mai poţi curăţa eficient ceainicele, oalele, ca şi faianţa din sala de baie sau talpa fierului de călcat. Vei elimina piatra depusă pe ele. De asemenea, dacă îi adaugi sare grunjoasă, curăţă perfect carafele de vin roşu sau vasele din aramă.

Cu coca-cola poţi curăţa obiectele din aramă, mai ales cele care au pete verzi de cocleală.

 

 

 

 

 

Sursa: ziare.com

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments