Pune aur în ciocolată, are patru limbi oficiale şi poate adăposti întreaga populaţie în buncăre, în cazul unui război. 7 lucruri inedite despre Elveţia, ţară care a pus pe jar întreaga lume

0
82

Elveţia este o ţară renumită pentru nivelul de trai ridicat sau pentru peisajele sale superbe, însă există numeroase lucruri pe care foarte puţini oameni le ştiu despre această mică ţară din Europa, scrie Business Insider.

Iată câteva dintre ele:

1. În caz de război nuclear, Elveţia are buncăre capabile să găzduiască întreaga populaţie (aproape 8 milioane de locuitori).

2. Tot în caz de conflict militar, autostrăzile din Elveţia pot deveni piste de aterizare sau decolare prin îndepărtarea gardurilor de separare a sensurilor de mers.

3. Piloţii din armata elveţiană nu pot atinge viteza sunetului în timpul antrenamentelor. Din cauza dimensiunii reduse a ţării (41.290 kilometri pătraţi), ar fi imposibil ca aceste avioane să nu intre în spaţiul aerian al altor ţări dacă ar zbura la astfel de viteze.

„În ceea ce priveşte aeronavele supersonice, Elveţia are un acord cu Franţa prin care i se permite să intre în spaţiul aerian francez pentru a putea atinge astfel de viteze”, a declarat un localnic.

4. În ciuda dimensiunii sale reduse, Elveţia are patru limbi oficiale (germana, franceza, italiană şi retoromana). Germana vorbită în Elveţia se diferenţiază de cea din Germania, fiind denumită „germana elveţiană” şi nu are o reprezentare scrisă. De multe ori, nativii din Germania susţin că nu înţeleg nimic din germana elveţiană.

5. Producătorii de ciocolată au dezvoltat tehnici pentru a crea sortimente de ciocolată cu aur comestibil.

6. Maşinile din Elveţia arată toate că noi. Cei care nu realizează inspecţii regulate sau care nu-şi repara autovehiculele pot primi amendă.

7. Mulţi oameni lauda sistemul de transport din Elveţia. Cu un singur bilet poţi traversa tara de la un capăt la altul cu diferite mijloace de transport – autobuz, tren sau vapor. Există, de asemenea, un sistem general valabil în care trenurile ajung înainte de oră fixă sau înainte de jumătatea unei ore şi pleacă imediat după, deci poţi schimba un tren într-un interval de 20 de minute.

 

 

 

 

Sursa: incont.ro

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments