Un studiu realizat pe durata a 12 ani în Europa a ajuns la o concluzie îngrijorătoare în ceea ce privește rata de deces a oamenilor sedentari și a celor obezi.
Cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie anunță că circa 676.000 de decese sunt legate anual de sedentarism, comparativ cu 337.000 de decese legate de o greutate corporală excesivă.
Studiul aduce în discuție și recomandările unui stil de viață sănătos, în care un program de mișcare să fie efectuat zilnic. Oamenii de știință consideră că și o simplă plimbare pe jos de 20 de minute la pas vioi este un pas important pentru îmbunătățirea stării sănătății, iar exercițiile fizice sunt benefice oricui, și celor care nu au probleme cu greutatea, dar mai ales celor care se confruntă cu kilograme în plus sau cu obezitate.
Exercițiile fizice le ajută pe persoanele care au probleme cu obezitatea să aibă o stare mai bună, iar persoanele obeze și sedentare riscă mai multe complicații ale sănătății, de la probleme de respirație, la probleme la nivelul inimii și la nivelul membrelor inferioare.
Mai este cunoscut și faptul că persoanele slabe au un risc mai mare de a avea probleme de sănătate dacă sunt inactive, așa că nu trebuie să considere că dacă nu au probleme cu greutatea pot fi sedentare, căci persoanele obeze care fac exerciţii au o stare de sănătate mai bună decât cele care nu urmează niciun fel de programe de exerciţii fizice și sunt slabe sau obeze.
Oamenii de ştiinţă au urmărit 334.161 de europeni pe o perioadă de 12 ani, evaluând nivelul de exerciţii fizice urmate, circumferinţa taliei şi înregistrând fiecare deces.
„Riscul cel mai mare de deces prematur a fost descoperit în rândul subiecţilor catalogaţi drept inactivi, atât în randul participanţilor cu o greutate normală, cât şi în rândul celor supraponderali şi a celor obezi”, a spus profesorul Ulf Ekelund, unul dintre cercetătorii implicaţi în studiu.
Studiul, publicat în revista American Journal of Clinical Nutrition, a încercat să prezinte pericolele reale legate de sedentarism şi obezitatea care este tot mai prezentă în toate grupurile de vârstă.
Ekelund a mai spus că dacă s-ar elimina sedentarismul în Europa, ar fi cu 676000 mai puține decese pe an, aproximativ 7.5% a ratei mortalității, iar dacă ar fi eliminaată obezitatea, ar scădea rata deceselor cu doar 3,6%.
„Dar nu cred că se pune problema în a alege doar una dintre probleme. Trebuie să facem eforturi pentru a reduce şi incidenţa obezităţii, dar cred că activitatea fizică trebuie recunoscută ca fiind o strategie foarte importantă privind sănătatea publică. Cred că este nevoie ca oamenii să ia în considerare faptul că o zi are 24 de ore. 20 de minute de activitate fizică, echivalentul unei plimbări mai rapide, ar trebui să fie uşor de inclus în programul oricui, în drumul spre sau de la muncă, în pauzele de masă sau seara, în loc să se uite la televizor”, a spus cercetătorul norvegian, potrivit bbc.com.
Sursa: greatnews