Stai departe de medicul dentist! TOP 10 alimente pentru sănătatea şi igiena dinţilor tăi!

0
92

Foarte multă lume are o fobie faţă de cabinetul stomatologic. Numai gândul la sunetul frezei din cabinetul stomatologic îţi face pielea ca de găină. Cu toate astea, trebuie să-l frecventezi cel puţin de două ori pe an. Iar dacă vrei ca freza să stea cuminte pe masa de lucru din cabinetul stomatologului, iată câteva alimente care îţi păstrează sănătatea dinţilor.

Lactatele te ţin departe de cabinetul stomatologic

Produsele lactate precum iaurtul, kefirul, brânză au foarte mult calciu şi fosfor care ajută la fortifierea smaltului dentar şi la remineralizare. De asemenea, încurajează secreţia de salivă ce are un efect de curăţare. Saliva protejează dintii împotriva bacteriilor şi echilibrează nivelul PH-ului oral. Pentru cei cu intoleranţă la lactoză, există o variantă sănătoasă pentru dinţi, îmbogăţită cu calciu, şi anume laptele de soia.

Fibrele din ţelina îţi protejează dinţii de carii. Deci vei merge doar la control în cabinetul stomatologic

Ţelină este considerată un aliment abraziv pentru dinţi mai ales datorită faptului că are un conţinut ridicat de fibre. Astfel, poate proteja dintii şi smaltul curăţând suprafaţa dinţilor. Consistenţa ei fibroasa necesită mai multă mestecare ce încurajează la rândul ei secreţia de salivă, şi deci reglarea PH-ului.Un alt avantaj este că prin masticaţie se asigura şi masajul gingiilor ce le păstrează sănătoase.

Căpşunile au antioxidanţi şi vitamina C din plin care albesc dintii

Ambele sunt aspecte cheie în menţinerea sănătăţii cavităţii bucale. Căpşunile asigură un efect natural de exfoliere datorită acidului malic conţinut, şi ajuta la albirea dinţilor înlăturând tartrul inestetic de pe smalţ. Nu e nevoie să insişti cu fructul masându-l pe dinţi, este suficient să îl mănânci normal. Prea mult acid malic poate ataca smaltul. Pentru sănătatea ta, adăugă căpşuni la desert sau că gustare între mesele principale.

Stai departe de cabinetul stomatologic cu vitamina D

Studii în domeniu arată că vitamina D este un nutrient esenţial în reglarea proteinelor ce compun smaltul dentar. Prin urmare, alimentele bogate în vitamina D precum uleiul de peşte, peştele de apă dulce, gălbenuşurile de ou sunt foarte bune pentru întărirea smaltului. De exemplu sardinele la conservă sunt un super aliment, bogat în vitamina D şi poţi mânca de asemenea şi oasele lor pline de calciu şi fosfor pentru întărirea propriilor oase.

Fosforul din proteinele animale îţi face dinţii sănătoşi

Majoritatea proteinelor animale (mai ales carnea de pui şi vită) conţin fosfor, mineral important în sănătatea dentare. Şi când fosforul se aliază cu vitamina D rezultă oase sănătoase şi dinţi frumoşi. Tofu este o alternativă pentru cei care sunt vegetarieni, conţinând proteine, calciu şi magneziu.

 Seminţele de susan, te fac să nu vizitezi des cabinetul stomatologic

Ca şi ţelină, seminţele de susan ajuta dintii datorită efectului abraziv pe care îl au asupra dinţilor în procesul de masticaţie. În plus, au un conţinut ridicat de calciu şi este uşor să le integrezi în alimentaţia ta săptămânală. Poţi cumpăra batoane cu susan şi miere pentru a te îndulci când iei o pauză la birou.

Vitamina K protejează smaltul dentar

Vitamina K este esenţială pentru dezvoltarea osoasă şi absorbţia mineralelor. Când face pereche cu vitamina D, smaltul dentar va avea mai mult de câştigat. Alimente bogate în vitamina K sunt legumele crucifere precum broccoli şi conopida. Ele au în componenta şi alţi nutrienţi meniţi să îţi întărească sistemul imunitar. Alte alimente alternative pentru aceasta vitamină sunt: gălbenuşurile de ou, brânză tare, untul pasteurizat, cerealele fermentate, salamul natural.

 Pătrunjelul curata dinţii de bacterii

Este folosit de decenii întregi pentru împrospătarea respiraţiei. Verdeaţa este cunoscută pentru proprietăţile ei antibacteriene. Data viitoare, în loc să mesteci gumă sau bomboane mentolate, încearcă puţin pătrunjel. Îţi va împrospăta garantat respiraţia şi îţi va proteja dinţii de efectele nocive ale zahărului.

Ceaiul verde ţine departe placă bacteriana

Ceaiul conţine antioxidanţi importanţi în sănătatea bucală şi fluor ce protejează dintii împotriva cariilor. În mod special ceaiul verde conţine polifenol, un antioxidant ce apara dinţii de placă bacteriana. Şi, ca bonus, îţi împrospătează şi respiraţia. Vei avea un zâmbet frumos şi încrezător.

Apă te fereşte de scaunul stomatologic

Când bei apă, îţi clăteşti gura. Astfel se curăţa bacteriile şi resturile alimentare dintre dinţi care pot cauza un miros neplăcut sau chiar carii. Pentru sănătatea ta dentară este recomandat să îţi clăteşti gura cu apă după ce ai consumat alimente foarte acide precum lămâile, alcoolul sau cafeaua. Fiind bine hidratat, organismul tău se va putea apăra mai bine împotriva bacteriilor sau altor boli ce îţi ameninţa gingiile şi dinţii.

 

 

Sursa: sfatulparintilor

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments