VIDEO. Cât va fi pensia peste 25 de ani. Sistemul public ar putea intra în colaps din 2040. "Inversarea piramidei populaţiei are implicaţii teribile"

0
81

Peste 25 de ani, pensia va fi doar un sfert din salariul mediu pe economie, adică la jumătate faţă de cât este acum. Semnalul de alarmă vine de la specialiştii Academiei Romane, care prezintă o prognoză sumbră: sistemul public ar putea intra în colaps, din 2040, când populaţia în vârstă va fi dublă faţă de cea care lucrează. Asta dacă autorităţile nu vor lua măsuri de încurajare a natalităţii, nu vor crea minimum 650.000 de noi locuri de muncă şi nu vor asigura o educaţie mai bună copiilor.

In aceasta piramidă a populaţiei se vede cum numărul pensionarilor, dar şi speranţa lor de viaţa vor creşte. În următorii 20-25 de ani fiecare angajat va trebui să întreţină câte doi pensionari.

Vasile Ghetau, Centrul de cercetări demografice al Academiei Romane: „Este o inversare formidabilă, fantastică, cu implicaţii teribile „

România a pierdut în ultimii 25 de ani 3,2 milioane de locuitori, iar dacă politicile demografice nu se schimbă va mai pierde încă pe atâţia în următorii 25 de ani. Nenorocirea e că tot până atunci pensia medie va scădea şi ea la jumătate.

 

Chiar dacă plătim din salariu cele mai mari contribuţii la şomaj şi pensii din Europa, România nu este în stare să colecteze decât puţin peste jumătate din aceşti bani. Sistemul de pensii de la noi are deja un deficit enorm în fiecare an, 11,7 mld lei, adică autorităţile împrumută de la investiţii, educaţie şi alte domenii peste 11 miliarde de lei ca să poată plăti pensiile. Diferenţa s-a mărit de peste 10 ori din 2008 până astăzi, mai ales în anii în care am avut alegeri, reclama specialiştii.

Suzana Dobre, specialist în pensii Expert Forum: „Să se îmbunătăţească colectarea şi recuperarea arieratelor şi să se încerce evitarea unor schimbări pripite, populiste ale legislaţiei actuale”.
 
Şefa Casei de pensii a anunţat chiar o reducere a contribuţiilor de asigurări sociale pentru angajaţi – după ce anul trecut a fost redusă cu 5% contribuţia pentru angajatori.

Ileana Ciutan, preşedinte Casa Naţională de Pensii: „Pe un fond de creştere economică vom avea posibilitatea ca prin reducerea cotei de contribuţii la asigurări sociale să reducem deficitul şi să asigurăm bineînţeles sustenabilitatea sistemului”.

Scenariile academice arată că populaţia va dispărea cu o viteză de 130.000 de persoane pe an în 2040, faţă de 66.000 în prezent.

 

 

 

 

 Sursa: incont

 

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments