Ministerul grec al Culturii a anunţat că rămăşiţele descoperite în misteriosul mormânt din Amphipolis, cel mai mare scos la lumină până în prezent în Grecia, aparţin unui număr de „cel puţin” cinci persoane, printre care o femeie de circa 60 de ani, doi bărbaţi mai tineri şi un nou-născut.
Analiza celor aproximativ 550 de oseminte găsite în mormântul aflat în nordul Greciei nu rezolvă totuşi misterul în privinţa identităţii cadavrelor, care fac obiectul multor speculaţii pentru că monumentul funerar datează din perioada lui Alexandru cel Mare (356 – 323 î.e.n.).
După descoperirea osemintelor în ultima încăpere a mormântului, ministerul culturii anunţase în luna noiembrie că s-a găsit un schelet, relatează AFP, citată de Agerpres. După examinarea lor s-a ajuns la concluzia că cel puţin cinci persoane au fost înhumate în mormânt. S-a găsit un singur craniu, ‘în stare destul de bună’, care aparţine ‘în mod sigur’ rămăşiţelor unei femei ‘de peste 60 de ani, de 1,57 metri înălţime’.
Au fost reconstituite şi scheletele a doi bărbaţi, cu vârste cuprinse ‘între 35 şi 45 de ani’ şi înălţimi de 1,68 metri şi 1,62 sau 1,63 metri, unul dintre ei având urmele unei lovituri cu un obiect ascuţit. Celelalte două aparţin unui ‘nou-născut’ şi probabil ‘unui adult’, oasele celui din urmă prezentând urme de incinerare.
Vor fi efectuate şi alte analize pentru identificarea celor îngropaţi în mormântul din Amphipolis, aflat la circa 100 de kilometri de Salonic (regiunea Macedonia).
Sursa: jurnalul