Consiliul Europei lucrează la modernizarea arsenalului său antiterorist, ca reacție la atentatele din Franța, ce urmează să permită în special consolidarea luptei europene contra rețelelor de antrenament din străinătate ale jihadului, au informat marți surse diplomatice, potrivit AFP.
Printre propunerile pe care le va face secretarul general al organizației paneuropene, Thorbjoern Jagland, Comitetului de Miniștri ai celor 47 de țări membre ale Consiliului Europei figurează, de asemenea, studiul „fezabilității unui nou protocol la Convenția europeană asupra cetățeniei referitor la retragerea cetățeniei în cazul comiterii unor acte teroriste și al participării la mișcări teroriste”, a precizat purtătorul de cuvânt al secretarului general, Daniel Höltgen.
Thorbjoern Jagland mai propune încheierea elaborării unui protocol adițional la Convenția europeană pentru prevenirea terorismului, prin care semnatarii se angajează să adopte legi care să reprime recrutarea, antrenarea ori intenția de a urma antrenamente „în scopuri teroriste”, precum și organizarea și finanțarea unor astfel de filiere.
Secretarul general al Consiliului Europei propune, de asemenea, o reuniune a miniștrilor educației din întreaga Europă cu prilejul unei „conferințe extraordinare”, care ar putea avea loc la sfârșitul lunii februarie, pentru a trece în revistă problema „învățării cetățeniei democratice” și a „dialogului intercultural”.
Printre alte propuneri figurează redactarea liniilor directoare cu privire la mijloacele de prevenire a „radicalizării în închisori”.
Aceste propuneri vor fi prezentate miercuri de Thorbjoern Jagland Comitetului de Miniștri ai Consiliului Europei. Este vorba despre „a se aduce un răspuns european la un fenomen global”, a precizat purtătorul său de cuvânt, Daniel Höltgen.
Prin intermediul convențiilor sale, care au un caracter obligatoriu, Consiliul Europei are în vedere armonizarea legislațiilor celor 47 de state membre.
Cu sediul la Strasbourg, această organizație paneuropeană distinctă de Uniunea Europeană reunește cele 28 de țări membre ale UE, alături de Rusia, Azerbaidjan sau Turcia.
Sursa: agerpres