Ordinea în care sunt născuţi fraţii influenţează coeficientul de inteligenţă al copiilor, favorizând primii născuţi, este concluzia unui studiu realizat de o echipă de cercetători din Norvegia şi publicat în revista Science, informează CBS News.
Autorii studiului, cercetătorii de la Institutul naţional pentu medicina muncii din Oslo, au utilizat datele oferite de peste 250.000 de bărbaţi la incorporarea în armată.
Experţii se contrazic de decenii asupra unei posibile influenţe pe care ar putea să o aibă ordinea în care sunt născuţi fraţii asupra acestora.
Cei care sprijină teoria spun că fiii mai mari au parte de toată atenţia părinţilor în prima etapă a vieţii. Alţii spun că diferenţele se formează în uter, pentru că fiecare sarcină anterioară a mamei a contribuit la creşterea numărului de anticorpi care atacă creierul fătului. În acelaşi timp, există un număr de persoane care spun că relaţia dintre ordinea în care sunt născuţi fraţii şi coeficientele de inteligenta ale acestora este una falsă.
Autorii acestui studiu spun că rezultatele lor sunt semnificative, dar că diferenţele între coeficientele de inteligenţă al fraţilor nu sunt determinate de factori biologici, ci mai degrabă sociali. De exemplu, potrivit unor studii, un bărbat care s-a născut al treilea într-o familie şi care a devenit al doilea fiu după ce şi-a pierdut un frate mai mare este mai inteligent decât un bărbat care s-a născut al doilea într-o familie.
Profesorul Frank Sulloway, de la Institutul de cercetare socială şi a personalităţii din cadrul Universităţii din California este de părere că fraţii mai mari au tendinţa de a avea un coeficient de inteligenta superior celui al mezinului datorită rolului său de educator.
„Tendinţa primilor-nascuti de a ocupa nişa unui părinte surogat şi de a prelua rolul unui frate matur, autodisciplinat şi conştient, poate explica de ce fraţii mai mari au un coeficient de inteligenţă mai ridicat”, a spus acesta. (MEDIAFAX)
Sursa: descopera