UNIREA PRINCIPATELOR, sărbătorită la COLEGIUL NAŢIONAL ,, MIHAIL SADOVEANU’’ Pașcani

0
159

Unirea Principatelor Române, cunoscută şi ca Mica Unire, moment cu deosebită semnificaţie istorică, a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea și reprezintă unificarea vechilor state Moldova și Țara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate,  la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească.

 

Pentru Colegiul Național „Mihail Sadoveanu din Pașcani, acest eveniment are o încărcătură emoţională aparte, având în vedere că în apropiere se află Castelul de la Ruginoasa, care a aparţinut Domnului  Unirii, Alexandru Ioan Cuza.

 

Ca în fiecare an, ziua de 24 ianuarie este sărbătorită prin mai multe activităţi la Colegiul Naţional ,,M. Sadoveanu’’, săptămâna în curs fiind şi Săptămâna istoriei în judeţul Iaşi. A fost încheiat un accord de parteneriat cu CCD Iasi-Filiala Paşcani, de aceea o parte din activităţi vor avea loc la sediul din Paşcani al CCD. Astfel, va fi organizată o expoziţie de monede si bancnote vechi(prof. Căşăriu Angela), o expoziţie aniversară-Unirea Principatelor (prof. Timofte Claudiu), o prezentare a semnificatiei zilei de 24 ianuarie (prof. Jitaru Adela). Alte activităţi sunt ;,Cuza şi domeniul de la Ruginoasa’’-dezbatere (prof. Mercaş Haricleea), vizionare de film istoric- prof. Baciu Gabriel.

 

Elevii de la Colegiul ,,M. Sadoveanu’’, alături de cei de la C.F. Unirea, vor participa sâmbătă la activitatea ,,Români pentru români’’,  organizată de Clubul Copiilor în colaborare cu  Şcoala  ,,Constantin Stere’’ din Soroca, Republica Moldova.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments