Comparație pe decembrie: mai ieftin la Dalkia decât cu centrală

0
160

Facturile la încălzire în sistem centralizat au scăzut, în medie, cu 50 de lei față de 2012. Ieșenii cu centrală de apartament au primit facturi mai mari decât cei branșați la sistemul centralizat. Însă la gaz urmează și rectificarea din februarie, când sumele vor fi și mai mari. Comparația arată că la Dalkia încălzirea este cu 30% mai ieftină decât la cei cu centrală proprie. Facturile Dalkia sunt mai mici chiar decât cele de anul trecut.

 

Calculele furnizorului de căldură Dalkia Termo Iaşi arată că, în medie, pentru un apartament cu 2 camere, factura pe luna decembrie este de 172 lei, însă valoarea este şi mai mică la apartamentele dotate cu repartitoare. În schimb, la acelaşi apartament, dar cu centrală proprie, factura este de 280 de lei.

 

172 de lei la două camere

Dalkia Termo Iaşi a emis facturile aferente consumului lunii decembrie 2014 către clienţii ce au convenţii individuale de plată, adică aproximativ 10.000 de locuinţe – 27% dintre apartamentele conectate la sistemul centralizat de termoficare. La un apartament cu două camere se va plăti, în medie, aproximativ 172 de lei. Aceasta în condiţiile în care pentru acelaşi tip de apartament, dar încălzit cu centrală proprie, costul total va fi de aproximativ 215 lei.

Din calculele puse la dispoziţie în special de firmele de repartitoare de costuri (media aritmetică a gigacaloriilor facturate în funcţie de suprafaţa apartamentului), rezultă un consum mediu la încălzire de 106 de lei, pentru o suprafaţă mai mică de 30 mp, de 172 de lei pentru o suprafaţă între 31 şi 50 mp şi de 204 de lei pentru o suprafaţă de peste 50 mp.

 

 În sistem centralizat, robinetele termostatate ajută la reducerea costurilor

Temperaturi mai mici, costuri și mai mici!

Temperaturile exterioare înregistrate în luna decembrie 2014 (în medie, de -0,07 grade Celsius) au fost cu mai scăzute decât în aceeaşi lună a anului 2013.

Totuşi, chiar şi în aceste condiţii, sumele care ar trebui să fie puţin mai mari decât în luna decembrie 2013, acum sunt mai mici cu aproape 12%.

„În luna decembrie a anului trecut, temperatura a fost mai mică decât în aceeaşi lună a anului 2013, însă acest lucru nu se reflectă în facturi. Din contră, acestea sunt mai mici. La Dalkia, toate punctele şi modulele termice funcţionează în mod automat, fiind dotate cu senzori de temperatură: astfel, când temperatura exterioară depăşeşte 14 grade, se opreşte automat furnizarea căldurii. Dacă temperatura scade sub 14 grade, punctele termice reiau automat furnizarea căldurii către clienţi. În plus, aproximativ 40% dintre apartamentele din Iaşi racordate la sistemul centralizat de încălzire sunt dotate cu robineţi termostataţi pe calorifere (asociaţi repartitoarelor de costuri), echipamente ce permit locatarilor să-şi regleze consumul individual în funcţie de confortul dorit şi de puterea de cumpărare“, a menţionat directorul comercial al Dalkia Termo Iaşi, Ana-Maria Icătoiu.

 

Ai centrală, plăteşti mai mult

Comparativ cu căldura plătită de către ieşenii racordaţi la sistemul central de încălzire, cei care au centrală proprie vor plăti pentru luna decembrie cu aproape 30% mai mult.

Ieşenii racordaţi la termoficarea centralizată plătesc un preţ al gigacaloriei de 265 de lei/Gcal, cu TVA, în timp ce costul gigacaloriei produse cu centrala individuală pe gaz este de circa 350 de lei/Gcal, cu TVA, luându-se în considerare toate costurile asociate centralei individuale: investiţia iniţială în achiziţia centralei, proiectarea, modificarea instalaţiilor interioare din apartament, gazul consumat, electricitatea, verificările periodice obligatorii.

„Eu am centrală şi, pentru luna decembrie, mi-a venit o factură estimativă la gaz de 240 lei, asta în condiţiile în care o vecină, care are tot trei camere, am înţeles că va plăti aproximativ 160 de lei. E o diferenţă de 80 de lei care contează pentru buzunarul fiecăruia! Nici nu vreau să mă gândesc cât va fi factura rectificativă din februarie… cred că voi avea de plătit vreo 600 de lei“, ne-a declarat Mariana C,, care locuieşte în Alexandru.

 

Se fură căldură prin pereți

Şi Ion Negru, care are centrală proprie şi locuieşte într-un apartament de două camere din cartierul Metalurgie, este extrem de nemulţumit de factura primită: „Mi-a venit o factură estimativă de 200 de lei. Păi dacă acum plătesc atât, ce fac în februarie când o să vină rectificativa?! Ceilalţi vecini au de plată 100 de lei căldura…“, a spus Ion Negru.

În plus, multe persoane care nu au căldură prin sistemul centralizat, în momentul în care pleacă dimineaţa la serviciu îşi închid centralele proprii, iar după-amiază, când se întorc acasă, temperatura este de 18-19 grade Celsius, datorită căldurii menţinute în bloc de la celalaţi locatari.

 

Facturile sunt mai mici decât în 2013 și 2012

 

 

Facturi mai mici de la an la an

Potrivit informaţiilor furnizate de Ciprian Chiriţa, directorul general al firmei de administrare Termo-Service, facturile la căldură, în sistemul centralizat au scăzut aproape cu 50 de lei, la două camere, comparativ cu 2012. Astfel, la un apartament cu două camere, din cartierul Metalurgie, factura la căldură pe luna decembrie 2014 este de 60,58 de lei, faţă de 78,64 de lei, cât a fost în aceeaşi lună a anului 2013 sau 111,75 de lei, cât a fost în decembrie 2012.

La apartamentele cu trei camere, diferenţa este şi mai mare. Factura pe luna decembrie a anului trecut, la un apartament de trei camere, în Nicolina, este de 158,51 de lei, faţă de aceeaşi lună a anului 2013, când a fost 172,53 de lei sau faţă de luna decembrie a anului 2012, când a fost 227,81 de lei.

La un apartament cu o cameră, din cartierul Alexandru, factura pe luna decembrie a anului 2014 este de 104,48 de lei, în condiţiile în care în aceeaşi lună a anului 2013 pentru acelaşi apartament factura a fost de 110,49 de lei şi 123,34 de lei în luan decembrie a anului 2012.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentVericeanu, la degetul mic al lui Cheșcu. Patronul Flux se răzbună cu mâna şefului de la Urbanism din Primăria Iaşi
Articolul următorPortokal.ro, 40.000 de cărți printr-un singur click. Iașul are cel mai mare portal de carte din România
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments