VIDEO. 10 paşi către obţinerea permisului auto de la prima încercare

0
155

Examenul teoretic. Cunoaştem cu toţii dictonul latin „repetiţio mater studiorum est”, în traducere „repetiţia e mama învăţăturii”. De ce trebuie să repetăm pentru a ne asigura că reţinem anumite informaţii şi că nu le uitam? Explicaţia psihologică este simplă: o informaţie nu poate fi activată din cauza alteia mai puternice, care o eclipsează pe prima, creând astfel fenomenul de interferenţă. Aşadar, pentru a reţine informaţii din diverse surse, trebuie să recitim, să repetăm, să recitim şi din nou să repetăm.

În acest sens, aplicăm acest principiu în majoritatea situaţiilor cu care ne confruntăm în viaţa de zi cu zi, în cele mai multe cazuri inconştient: gândiţi-vă de câte ori repetaţi în minte un număr de telefon atunci când vi-l dictează cineva şi nu aveţi la îndemână un creion şi o foaie de hârtie să notaţi? Dar când trebuie să învăţaţi pentru un examen? De câte ori reluaţi materialul pentru a vă asigura că ştiţi să reproduceţi măcar ideile principale, pe care apoi să le dezvoltaţi în stilul propriu?

La fel trebuie să se întâmple şi atunci când ne pregătim pentru examenul teoretic de obţinere a permisului auto. Este vorba de un examen că toate celelalte, cu menţiunea că în acest caz avem de-a face cu informaţii exacte, pe care nu le putem interpreta.

www.Odat.ro a făcut un mic studiu în rândul şoferilor şi a descoperit că oamenii se ghidează după acelaşi principiu atunci când completează chestionare auto drpciv şi se pregătesc pentru obţinerea permisului de conducere.

La întrebarea : “Care este secretul succesului la examenul teoretic pentru obţinerea permisului de conducere?”, rezultatele nu au fost deloc surprinzătoare:

82% dintre respondenţi au declarat că completarea chestionarelor drpciv în mod repetitiv, de cel puţin trei ori, ar fi cea mai bună cale pentru a garanta obţinerea permisului auto de la prima încercare;

12% dintre respondenţi au declarat că învăţarea codului rutier ar fi cea mai bună metodă pentru obţinerea permisului auto de la prima încercare;

6% au declarat că citirea codului rutier şi învăţarea regulilor de circulaţie în trafic, la orele de conducere, ar fi metodă care garantează obţinerea permisului auto din prima încercare (studiu realizat în decembrie 2014 – ianuarie 2015 şi la care au participat 1000 de respondenţi).

Suntem deci diferiţi, însă rezultatul obţinut de www.Odat.ro confirma faptul că acest principiu al repetiţiei este cel după care se ghidează persoanele care au promovat examenul teoretic pentru obţinerea permisului auto încă de la prima încercare.

Aşadar, serecomanda urmarea unor paşi care să ne ghideze către succes în ceea ce priveşte examenul teoretic pentru obţinerea permisului de conducere. Aceştia ar fi următorii:

1. Citirea codului rutier şi sublinierea pasajelor care ne pun în dificultate. Fiecare dintre noi are deja câteva informaţii despre condus atunci când începe şcoala de şoferi, informaţii venite din diverse surse, inclusiv din experienţă ca pasager. Este important că informaţiile pe care le avem să fie trecute prin filtrul manualului, pentru confirmarea sau infirmarea lor. La fel de important este sublinierea acelor informaţii pe care nu le aveam, pentru a putea să le găsim mai uşor atunci când citim codul rutier pentru a doua oară.

2. Completarea chestionarelor auto online disponibile pe www.i-drpciv.ro, pentru categoria de permis dorită (a,b,c,d sau e). După citirea codului rutier este indicat să verificăm ce am reţinut şi ce am omis, iar metoda ideală de verificare este completarea chestionarelor auto şi verificarea răspunsurilor.

3. După prima completare a chestionarelor auto, recomandăm recitirea codului rutier, cu focus pe subiectele din chestionarele drpciv la care s-a răspuns greşit.

4. Completarea chestionarelor auto încă o dată, inclusiv a celor la care s-a răspuns corect de la prima încercare. Chiar dacă poate părea inutil, este posibil ca din cauza multitudinii de întrebări şi a capcanelor din anumite întrebări, să devenim confuzi şi să încurcăm răspunsurile. Pentru a simplifica puţin lucrurile, se pot completa în funcţie de categoria sau categoriile care ne-au pus probleme în prima fază (indicatoare, prioritate, depăşire, conducere preventivă, etc). De aceea, repetiţia tuturor chestionarelor online de pe www.i-drpciv.ro ne va inaltura orice urmă de îndoială. Dacă rezultatele sunt bune şi reuşim să obţinem un scor de peste 24 din 26, atunci suntem pe drumul cel bun şi avem siguranţa că vom obţine un scor bun şi la examenul teoretic de la poliţie.

5. Adresarea constantă de întrebări intructorului auto, în timpul orelor de conducere. Este recomandat să verificăm anumite informaţii şi reguli împreună cu instructorul, chiar în timpul orelor de conducere. Instructorul are experienţa şi disponibilitatea să ne asiste în învăţarea regulilor de circulaţie şi în timpul orelor de practică.

Examenul practic

Oare câţi dintre noi ştiu să se controleze emoţional atunci când dau un examen practic sau oral? Amintiţi-vă că chiar şi atunci când trebuia să răspundeţi la o materie în liceu, se întâmplă să fiţi inundaţi de emoţie şi să fiţi incapabili de a da răspunsurile corecte, chiar şi atunci când le învăţaserăţi şi le ştiaţi foarte bine. Da, majoritatea dintre noi suntem emotivi şi ne lăsăm copleşiţi de emoţii în situaţii stresante, lucru care ne afectează judecată şi implicit rezultatele. Acesta este principalul motiv pentru care majoritatea dintre noi ratează examenul practic.

Vestea proastă este ca un putem să ne schimbăm temperamentul peste noapte, de fapt, nu putem să ne schimbăm temperamentul deloc, pentru că acesta este înnăscut, este un dat genetic.

Vestea bună este că putem să îl influenţăm la nivel cognitiv, iar pentru a face asta, trebuie să ne cunoaştem foarte bine. Temperamentul este de fapt suma unor trăsături care ne caracterizează individualitatea din punct de vedere al dinamicii comportamentale şi al capacităţii energetice.

Care sunt cele 4 tipuri de temperament şi în care ne încadrăm?

Hipocrate a făcut o clasificare în secolul 5 înaintea erei noastre, clasificare care este recunoscută şi astăzi şi care identifică cele patru tipuri de temperament care caracterizează omul. Este important de ştiut că fiecare individ are o combinaţie de două dintre aceste patru temperamente, dintre care unul este dominant.

A. Coleric – persoana extrovertită, puternică, iute, pragmatică, expresiva, cu schimbări de dispoziţie, care trăieşte în prezent, găseşte detaliile ca fiind plictisitoare, ştie să argumenteze, uşor neechilibrata.

B. Sangvinic – persoana extrovertită, echilibrată, mobilă, optimistă, se pricepe să stabilească contacte, caracterizată prin joc şi nu prin conflict, cu bun simţ, cu foarte bună capacitate de analiză şi sinteză.

C. Flegmatic – persoana introvertită, liniştită, calmă, echilibrată, meticuloasă, puţin comunicativa, cu activităţi individuale, care evita confruntările, impenetrabilă, statornică.

D. Melancolic – persoana introvertită, slabă, lentă, neechilibrata, dep
resivă, cu o sensibilitate mare, dar cu gândire analitică extraordinară şi cu capacitate de a identifica detalii acolo unde alţii nu le văd, persoană ascunsă, închisă, cu predispoziţie la reverie.

Surprinzător, persoanele cu temperament coleric şi sangvinic găsesc examenele destul de dificile şi au dificultăţi în ceea ce priveşte stăpânirea de sine şi concentrarea pe rezultate. Persoanele flegmatice şi melancolice au capacitate de concentrare ridicată, pentru că le place să lucreze şi să studieze singuri şi au capacitate de analiză şi sinteza foarte bună. De exemplu, se for concetra foarte bine când vine vorba de testele auto, obţinând rezultate foarte bune.

În ceea ce priveşte orele de conducere însă, flegmaticii şi melancolicii găsesc destul de greu o cale de comunicare cu instructorul, pentru că sunt persoane introvertite, care au dificultăţi de comunicare şi prefera să asculte şi să execute, fără a adresa întrebări sau a crea controverse.

Ce trebuie să facă sangvinicii şi colericii pentru a trece mai uşor examenul practic?

  •     să îşi imagineze că în locul poliţistului, lângă ei în maşina se afla o persoană cunoscută, un membru al familiei lor, care vrea să le ofere tot suportul de care au nevoie;
  •     să înţeleagă că este vorba de o sarcină care durează cel mult 10 minute şi pe care trebuie să o ducă la bun sfârşit;
  •     să se concentreze pe punctul final, să se imagineze în poziţia elevului care a luat examenul şi este felicitat de toţi prietenii săi.
  •     să îşi dezvolte atenţia distributivă înaintea examenului de conducere, exersând de exemplu ascultarea unei melodii în limba romana atunci când citesc codul rutier sau când completează chestionare drpciv. În timpul examenului de conducere, este important să fie capabili de a se concentra asupra sarcinii, dar şi de a asculta ceea ce are de spus poliţistul.

Odată ce am stabilit în ce tip de temperament ne încadrăm şi înţelegem cum putem să facem faţa unui examen stresant, putem să trecem mai departe la sfaturile practice schiţate de www.Odat.ro, care ne ajută să promovăm examenul auto practic de la prima încercare:

6. În comunicarea cu instructorul, adresaţi cât mai multe întrebări, de fiecare dată când aveţi vreo nelămurire. Nimeni nu se naşte învăţat, iar instructorii ştiu acest lucru şi vă vor oferi toată susţinerea de care aveţi nevoie.

7. Fiţi sinceri cu voi înşivă. Fiecare dintre noi are anumite abilităţi. Se poate că printre ele să se afle şi condusul, sau nu. Unii oameni învaţa să conducă foarte uşor, alţii învaţa să conducă mai greu, dar învaţa foarte uşor teoria, spre exemplu şi pot avea rezultate excelente la chestionarele auto. Este important să identificaţi care vă sunt punctele forte şi cele slabe, pentru a putea îmbunătăţi aspectele necesare.

8. Organizaţi-vă şedinţele de condus pe condiţii atmosferice cât mai diverse. Nu aveţi de unde să ştiţi cum va fi vremea în ziua în care veţi da examenul, cel puţin nu cu săptămâni sau luni înainte. De aceea, este bine să fiţi pregătiţi pentru orice condiţii atmosferice şi să evitaţi neprevăzutul.

9. Repetaţi mişcările care vă pun în dificultate: pentru unii dintre noi, parcarea laterală poate crea probleme, pentru alţii mersul cu spatele poate părea foarte dificil. Este indicat să repetaţi de cât mai multe ori mişcarea care va pune în dificultate, pentru a obţine rezultatele dorite şi pentru a evita surprizele neplăcute la examen.

10. Angajaţi un alt instructor pentru o oră sau două. Acesta este modul ideal de a simula examenul auto şi de a vedea cum reacţionaţi în prezenţa unei persoane mai puţin familiare, cu care nu aţi comunicat anterior. Rugaţi instructorul să simuleze examenul auto cu voi şi să vă pună în cele mai dificile situaţii, pentru a vă asigura că faceţi faţă oricărei provocări în timpul examenului auto.

Iată cum se completează chestionarele auto online:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: realitatea

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments