La opt luni de la alegerile locale şi europarlamentare, grecii sunt aşteptaţi din nou, duminică, la urne, în cadrul unui scrutin legislativ anticipat, după ce parlamentarii eleni nu au reuşit, în decembrie, să se pună de acord asupra numelui noului preşedinte.
La fel ca la ultimele două tururi de scrutin, coaliţia stângii radicale, Syriza, este aşteptată să câştige. Formaţiunea condusă de Alexis Tsipras este pe primul loc. Totuşi, Syriza nu ar urma să adune duminică cele 151 (din totalul de 300) de mandate de care are nevoie pentru a asigura guvernarea. Într-un asemenea scenariu, nu este exclus să vedem încă o rundă de alegeri în Grecia. Mizele fiind atât de mari, şi premierul Antonis Samaras, şi rivalul său, Alexis Tsipras, s-au întrecut în avertismente transmise electoratului. „De această luptă depinde rămânerea ţării în Europa”, le-a spus elenilor actualul premier. „Cerem o primă şansă pentru Syriza. Ar putea fi ultima şansă a Greciei”, a fost mesajul lui Tsipras. Dincolo de febra electorală din Grecia, miza acestui scrutin, în ochii observatorilor străini, este falimentul vs. austeritatea.
În condiţiile în care stânga radicală, Syriza, este pe primul loc în sondajele de opinie, la începutul lunii, dinspre Berlin au apărut mesaje privind o presupusă disponibilitate a cancelarului Angela Merkel de a lăsa Grecia să iasă din zona euro. De altfel, politicile europene, considerate a fi dictate de Germania, sunt atât de nepopulare în acest moment în Grecia, încât până şi primul-ministru, Antonis Samaras (Noua Democraţie – centru-dreapta), a vorbit despre o eventuală renunţare la moneda comună, un semnal pur electoral.
Alegerile de duminică vin ca urmare a dizolvării Parlamentului, în luna decembrie, când deputaţii au refuzat să îl aleagă pe candidatul ND la preşedinţie, fostul comisar european Stavros Dimas, în locul actualului preşedinte, Carolos Papoulias, al cărui mandat va expira în martie. Aceasta înseamnă că alegerile de duminică vor fi urmate, în 15 zile, de alegeri prezidenţiale, dacă nu şi de încă un scrutin legislativ.
Parlamentul Greciei are 300 de locuri. Pentru a guverna, un partid are nevoie de 151. Partidul care se clasează pe primul loc obţine automat, conform sistemului electoral, un bonus de 50 de locuri. Aici este, de fapt, miza scrutinului de mâine: dacă Syriza va reuşi sau nu să strângă cele 151 de mandate. Sarcina este dificilă, chiar dacă partidul este pe primul loc în sondaje.
(Sursa: deschide.md)