Un deţinut a decis să dea în judecată Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi. Reclamantul solicită daune morale în valoare de 200.000 de lei din cauza „suferinţei“ la care a fost supus. Acesta se plânge că nu este lăsat „la aer liber“ mai mult de o oră şi jumătate pe zi, dar şi că nu i se permite să muncească, deşi este încarcerat în regim deschis. Statul român pierde anual milioane de euro din cauza unor procese similare, ce se află pe rolul CEDO.
Un deţinut a hotărât să apeleze la instanţele de judecată, în speranţa că va obţine despăgubiri pentru condiţiile de trai din Penitenciarul Iaşi.
Corneliu Vasile Argint (29 de ani) a precizat în cererea adresată Judecătoriei Iaşi că Penitenciarul Iaşi s-ar face vinovat de „rele tratamente“ şi că, din acest motiv, solicită daune morale în valoare de 200.000 de lei.
Reclamantul a mai precizat că i se îngrădesc anumite drepturi, deşi este încarcerat în regim deschis. „Solicit să se alcătuiască o comisie care să verifice condiţiile existente la regimul deschis în PNT Iaşi. Mi se oferă doar o oră şi jumătate de stat în aer liber pe zi, lucru inadmisibil! Nu mi se permite să muncesc, pentru că aş fi avut rapoarte în mandatul anterior, dar acum nu sunt condamnat pentru mandatul anterior! Cadrele medicale nu îşi fac serviciul în mod cuviincios, suntem trataţi ca nişte animale“, a menţionat acesta.
„Ameninţarea“ CEDO
Reclamantul a mai precizat că ar fi tratat inuman nu doar de cadrele medicale din Penitenciarul Iaşi, ci şi de către ceilalţi membri ai personalului instituţiei.
„Eu ispăşesc o pedeapsă de şase luni de detenţie, motiv pentru care mă aflu în regim deschis. Dar cadrele ne ameninţă zilnic cu rapoarte. De ce nu dispare odată nepotismul din sistem?“, se întreabă deţinutul, care speră ca magistraţii să-l despăgubească.
Acesta a mai afirmat că, în caz contrar, va fi nevoit să meargă mai departe cu acţiunea delictuală pe care a formulat-o, la instanţele de judecată europene, respectiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
În replică, reprezentanţii Penitenciarului Iaşi au precizat că nu pot comenta pe marginea subiectului, deoarece nu au fost încă înştiinţaţi în mod oficial de existenţa acestui proces. „Nu putem comenta, deoarece noi n-am primit încă vreo înştiinţare oficială din partea instanţei de judecată. În principiu, există anumite condiţii care trebuie respectate de către toţi deţinuţii. Ei au dreptul la muncă, dar numai în anumite condiţii, impuse de regulamentul intern. De asemenea, fiecare deţinut este liber – după cum bine vedeţi! – să se adreseze instanţei cu orice nemulţumire are. În orice caz, instanţa va decide dacă acest deţinut are sau nu dreptate“, a menţionat Gabriela Topoliceanu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Iaşi.
Urmează ca Judecătoria Iaşi să stabilească un prim termen al acestui proces, după care magistraţii vor asculta şi părerea reprezentanţilor Penitenciarului cu privire la acest litigiu şi vor lua o decizie în acest sens.
Daune totale de milioane de euro
În fiecare an, statul român este obligat la plata unor sume importante de bani de către judecătorii de la CEDO, tocmai din acest motiv: al condiţiilor din închisori.
Astfel, în perioada 2005 – 2012, statul român a fost obligat la plata sumei de 38.540.639 de euro, ca urmare a condamnărilor suferite la CEDO. Printre principalele motive pentru care statul român a fost condamnat până în prezent la CEDO sunt: dreptul la viaţă, interzicerea torturii, condiţiile de încarcerare, drepul la un proces echitabil sau interzicerea discriminării.
Chiar în această vară, un deţinut din Bacău a câştigat la CEDO daune de 3.300 de euro, din cauza condiţiilor de încarcerare. Gabi Mihăilescu (44 de ani) a reclamat condiţiile inumane din Arestul Poliţiei şi din Penitenciarul Bacău. Mihăilescu fusese condamnat în 2012 la zece ani de închisoare, pentru trafic de persoane. În acelaşi an, deţinutul băcăuan a formulat plângere la CEDO, în care reclama condiţiile de încarcerare.
Un alt ieşean s-a adresat judecătorilor europeni
În urmă cu mai bine de un an, un bărbat încarcerat în Penitenciarul Iași a dat în judecată statul la CEDO. Reprezentanții CEDO au arătat că Vasile B. (38 de ani) a dat statul român în judecată și solicită despăgubiri. Potrivit acestora, reclamantul a depus la dosar acte conform cărora a fost încarcerat de pe 9 august 2004. Acesta a fost condamnat la 15 ani de închisoare, pentru viol.
Pe 10 august 2004, el a fost examinat medical, pentru a i se determina starea de sănătate în momentul încarcerării. Conform raportului medical, emis în aceeași zi, acesta suferea doar de o afecțiune psihică, fără să mai fie descoperită vreo altă boală. Între 28 septembrie 2004 și 5 ianuarie 2005, reclamantul a fost internat în Spitalul-Penitenciar Târgu Ocna. La externare, a fost diagnosticat și tratat pentru tuberculoză, sinuzită cronică reactivă și o afecțiune privind personalitatea antisocială.
Pe 5 iunie 2011 și, respectiv, pe 5 martie 2012, Vasile B. s-a plâns instanțelor din Iași și Botoșani privind condițiile inumane și degradante de încarcerare din penitenciarele românești. „Nu am primit niciun răspuns la cele două acțiuni trimise la instanțele de judecată“, a menționat reclamantul.
Pe 16 martie 2012, acesta a fost examinat din nou de un medic specialist din cadrul Spitalului de Urgențe din Botoșani, fiind diagnosticat din nou cu sinuzită. Între 2 și 19 octombrie 2012, bărbatul a fost internat din nou la Târgu Ocna, fiind tratat pentru hepatită, bronhopneumonie obstructivă cronică, anemie și dificultăți de respirație.
Citește și De ce NU POATE FI EXECUTAT Relu Fenechiu. Soția cere partajul: „Casa e a mea”
Astfel, acesta s-a plâns la CEDO pentru faptul că închisorile românești sunt suprapopulate, că nu a avut parte de destul aer curat, pentru că celulele erau infestate cu șobolani și insecte, din cauza riscului iminent pentru starea de sănătate a deținuților, dar și pentru lipsa unei alimentații corecte și suficiente.
El a susținut că, din aceste cauze, s-a îmbolnăvit de hepatită toxică, bronhopneumonie cronică, anemie, dificultăți de respirație, sinuzită și otită. Totodată, reclamantul a susținut că nu a beneficiat de tratament medical adecvat pentru afecțiunile sale.